Zeman (PRO): Rozpolcenost pana europoslance Vondry

23.02.2024 16:10 | Komentář

Stále více se ozývají pochybnosti o nezbytnosti opatření, které nám přináší Green Deal, tedy Zelená dohoda pro Evropu.

Zeman (PRO): Rozpolcenost pana europoslance Vondry
Foto: Archiv Marek Zeman
Popisek: MUDr. Marek Zeman, MBA, místopředseda Strany PRO, odborný garant pro oblast zdravotnictví

Tato dohoda je včleněna do tzv. Klimatického zákona přijatého Evropským parlamentem v roce 2021, kdy pro něj hlasovala i většina našich europoslanců. Teprve nyní si však někteří z nás uvědomují dopady Green Dealu, tedy nařízení Evropské komise ovlivňující prakticky celý náš život. Nejde v zásadě jen o spor, zda-li klimatické změny jsou způsobeny především lidskou činností, přičemž se lze oprávněně domnívat, že nikoliv, ale také o dopadu navrhovaných změn na naše životy, práci, ekonomiku, sociální jistoty a bezpečnost. 
 
Někteří, jako například paní europoslankyně Gregorová, vyzývají ještě k rychlejšímu „green-dealovému“ úsilí s argumentací, že planeta Země je před „zhroucením“ a klimatické změny přinesou našim dětem bídu a hladomor. Jiní zase za Green Dealem vidí oživení ekonomiky, obchodu a celkové posílení Evropy ve srovnání s Amerikou a jihovýchodní Asií. Za tuto „pravdu“ se bijí například pánové Bartoš nebo Niedermayer.
 
Bohužel opak je pravdou.
 
Naši zemědělci blokovali části Prahy svými traktory a ústředním heslem bylo odmítnutí dopadů Green Dealu právě do zemědělství. Kupříkladu se jim nelíbí plánované povinné omezení hnojení půdy či rovněž povinné ponechání části pozemků ladem, tedy jako úhor. Nejsem odborníkem v této problematice, ale je zřejmé, že různým skupinám se Green Deal přestává „zamlouvat“ a jsou proti. Mnohdy až poté, co se jich opatření bezprostředně dotknou.
 
V této souvislosti se mi jeví chování pana europoslance A. Vondry jako podivné až schizofrenní. V Europarlamentu se staví proti Green Dealu až v poslední době, a to v boji za změny v normě Euro 7. Přitom po svém zvolení europoslancem v roce 2019 sliboval, že zastaví tuto „sebevraždu“ Evropy. V létě loňského roku prohlašoval, že nemůže být s některými politiky trojkoalice Spolu na jedné kandidátce do europarlamentních voleb s odůvodněním zcela rozdílných přístupů k problematice a dopadech Green Dealu, aby nakonec sám přijal „leadrovství“ na této společné kandidátce. Nyní mě opět překvapil – pana Jandejska, jednoho z organizátorů protestů zemědělců proti Green Dealu v TV studiu CNN Prima News označil za proruského kolaboranta s cílem zpochybnit celý protest, a to pouze na základě dopisu, o kterém prohlásil, že neví nejde-li o podvrh. A v témže pořadu oponoval paní europoslankyni Gregorové v její obhajobě nutnosti zavádění green-dealových opatření jako  jsou  plná elekromobilita, rušení těžby uhlí a uhelných elektráren, přechod na fotovoltaiku a vodíkovou energetiku…..atd.
 
Skutečně z těchto svých postojů musí pan Vondra být i sám poněkud rozpačitý. A pokud ne, pak je něco špatně. U Strany PRO se můžete spolehnout, že požadavky Green Dealu odmítneme a budeme s nimi bojovat bez jakéhokoliv uhýbání. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.