Zeman: Plně podporuji požadavek odborů na zvýšení mezd v podnikatelském sektoru

11.11.2015 20:51

Projev prezidenta republiky při setkání se zástupci ČMKOS

Zeman: Plně podporuji požadavek odborů na zvýšení mezd v podnikatelském sektoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane předsedo, dámy a pánové,

dovolte, abych Vás opět uvítal na Pražském hradě a protože úvodní slovo, jak říká jeden můj známí, má být krátké a klobása má být dlouhá, tak mě dovolte jenom maximálně pět minut, abych Vás pozdravil a řekl Vám svá stanoviska k věcem, která se týkají odborů.

Zaprvé, bych chtěl říci, že plně podporuji požadavek odborů na zvýšení mezd v podnikatelském sektoru a neříkám to jenom dnes, řekl jsem to při řadě svých veřejných vystoupení. Česká televize většinou má vystoupení cenzuruje, to znamená, že ji zajímá, co říkám o uprchlické krizi, což je v pořádku, ale už ji nezajímá, co říkám o reálných nebo nominálních mzdách.

Rád bych se u tohoto požadavku poněkud zastavil. Samozřejmě jako levicový prezident, rád podpořím stanovisko odborů v době, kdy ekonomika roste. Přiznávám se, že jsem byl zdrženlivý v době kdy, díky Kalouskovi a dalším, ekonomika stagnovala, ale to už není situace, která je dnes a naopak považuji za zcela přirozené, když se zaměstnanci, kterým Baťa říkal spolupracovníci, budou podílet na hospodářských výsledcích svých podniků.

Ale chtěl bych upozornit ještě na jeden aspekt, který se k tomu váže. Je nedostatek pracovních sil, ať kvalifikovaných nebo nekvalifikovaných a pokud kvalifikovaných, tedy především nebo výlučně, v technických oborech. A právě to vede k tomu, že se zaměstnavatelé začínají přetahovat o pracovníky a pokud se přetahují, tak je celkem logické, že musí nabízet vyšší mzdy. Takže to je jeden z faktorů, který způsobuje nebo může v budoucnosti způsobit růst reálných mezd a tedy životní úrovně.

Druhý faktor je, že jako starobní důchodce mám přirozený zájem na tom, aby také rostly starobní důchody. A pokud nezměníme zákon, respektive nebudeme dávat pouze jednorázové chudinské dávky, byť to vypadá populárně, ale zajistíme trvalý příjem, trvalý růst příjmů starobních důchodců, tak i v rámci platného zákona vzrostou-li mzdy zaměstnanců, tak vzroste alespoň o třetinu starobní důchod v rámci existujícího valorizačního schématu.

A na závěr jednu přátelsky kritickou poznámku, i když pan předseda mě do jisté míry obratně vysvětlil, že nemám tak úplně docela pravdu. Ve Švédsku je odborová organizovanost sedmdesát tři procent u Vás je odborová organizovanost sedmnáct procent. To vysvětlení spočívalo v tom, že skandinávské země, ale například i Belgie, má právo na redistribuci sociálních dávek, to sice beru jako protiargument, ale přesto připomínám svoje vystoupení na Vašem sjezdu, když jsem Vám vypočetl o kolik, za jinak stejných podmínek, klesla členská základna, samozřejmě asi to bude diferencováno podle jednotlivých odborových svazů, ale v zásadě to byl velmi výrazný pokles, který bohužel pokračoval alespoň v době Vašeho sjezdu a obávám se, že možná pokračuje i nadále. Takže berte to jako kritiku přítele, který s Vámi bojuje na stejné straně barikády a který by si přál, aby divize mého spojence byly poněkud početnější, než jsou v současné době.

Takže přeji Vám, aby se Vám dařilo získávat nové členy, aby se více prosazovaly kolektivní smlouvy vyššího stupně a především, aby rostly mzdy v podnikatelském sektoru, protože o mzdy státních úředníků a teď nemluvím o policistech, hasičích, učitelích nebo zdravotnících, teď mluvím o zvláštní kategorii státních úředníků, která bobtná podle Parkinsonových zákonů a která se za poslední dva roky zvýšila z osmdesáti na přibližně sto tisíc, přičemž mám obavu, že ne všichni jsou zcela produktivní a to jsem řekl se zdvořilostí sobě vlastní. A přitom v podnikatelském sektoru máte samozřejmě daleko větší riziko, například riziko propuštění z práce a špatný služební zákon zabetonoval místa ne jenom pro odborníky, to by bylo v pořádku, ale bohužel i pro politické trafikanty a z toho logicky vyplývá, že když jsem se díval na poslední čísla, tak dynamika mezd ve veřejném sektoru je vyšší než dynamika mezd v podnikatelském sektoru ač by podle všech ekonomických teorií, kvůli míře rizika tomu mělo býti obráceně. Dokonce i absolutní výše mezd ve veřejném sektoru je o několik deseti korun vyšší, než v sektoru podnikatelském.

Takže přijměte toto úvodní slovo, doufám, že jsem dodržel tu pětiminutovou lhůtu, jako podnět k naší diskuzi.  

Miloš Zeman, prezident republiky, Pražský hrad, 11. listopadu 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…