Zeman: Závidím Slovensku, že vstoupilo do eurozóny dříve než my

28.05.2014 12:25

Projev prezidenta republiky během tiskové konference se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem.

Zeman: Závidím Slovensku, že vstoupilo do eurozóny dříve než my
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente, dámy a pánové,

jsem opravdu velmi rád, že jsem mohl uvítat slovenského prezidenta na Pražském hradě a jediné, čeho lituji, je, že končí ve své funkci, protože to byl a je dobrý přítel České republiky a ve své funkci vykonal mnohé proto, aby se dále rozvíjely, neřekl bych zlepšovaly, protože ony dobré už jsou, ale rozvíjely vztahy mezi oběma zeměmi.

I dnes naše delegace jednaly o celé řadě konkrétních otázek, ať už se to týká dopravní infrastruktury, spolupráce ve zbrojním průmyslu, ale samozřejmě také při budování společných jednotek tzv. Battle groups, výměny studentů, kterou mimochodem začala už moje vláda a která úspěšně pokračuje.

Ale teď bych chtěl říci něco, co jsem při jednání těchto delegací neřekl. Milý pane prezidente, říká se, že jedním z podstatných rysů české národní povahy je závist. Chtěl bych tedy vyjádřit závist, že Slovensko vstoupilo do eurozóny daleko dříve než Česká republika, která o tom jenom uvažuje, uvažuje a uvažuje.

Vždy si vytyčuje horizont - do pěti let budeme mít euro. A jak dobře víte z definice horizontu, je to myšlená čára, která se od Vás vzdaluje stejným tempem, jako se k ní přibližujete.

Doufám, že se nám podaří v této oblasti Slovensko dohnat, že se nám podaří i na základě pozitivních zkušeností 70 % slovenské populace společnou měnu stejně jako Slovensko přijmout. Ještě jednou Vám k tomu blahopřeji, nikoli závidím, to jsem trošku přehnal, ale blahopřeji.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Pražský hrad, 27. května 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…