Zemánek (ČSSD): Teze k situaci ve stavebnictví – ministerstvo dopravy

26.03.2017 12:30

„Litujte národ, jehož státníci jsou lišky, jehož filosofové jsou kejklíři se slovy a jehož umění je uměním příštipkaření a kopírování", … citát libanonského malíře, básníka a spisovatele Chalíla DŽIBRÁNA z knihy Zahrada Prorokova.

Zemánek (ČSSD): Teze k situaci ve stavebnictví – ministerstvo dopravy
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Vláda ČR by měla na svých jednáních začít opět projednávat kontrolní závěry, stanoviska kontrolovaných osob a navrhovaná nápravná opatření předkládaná ze strany NKÚ, neboť společným zájmem vlády i NKÚ by mělo být řešit systémové závady při čerpání veřejných zdrojů !

To, že jsme svědky bagatelizování objektivních a nezávislých závěrů NKÚ ze strany některých „potrefených" představitelů vlády či investorských organizací dává parlamentu a veřejnosti oprávnění v případě jejich nečinnosti požadovat po představitelích dotčených ministerstev či investorských organizací vysvětlení a nápravu. Tady bych se připojil k výzvě Aleny Vondroušové z Dopravní federace a vyzval ministra dopravy ČR, aby začal konečně makat při postupném odbourávání letitých problémů dopravního stavitelství v ČR! Na příkladu efektivnosti výkupů pozemků si můžeme ověřit, jak dalece se výzva s odstupem času minula účinkem.

V některých oblastech však ministerstvo chyby na své straně stále nevidí, z pochybení se jak malý školák neustále vyviňuje a příčiny se pokouší hledat jinde než v procesech probíhajících ve svém resortu. Ministerstvo dopravy by se mělo k nálezům NKÚ a celé řady problematických oblastí na ŘSD už konečně postavit čelem, aby se daňoví poplatníci při přípravě a výstavbě dopravních staveb dočkali výraznějšího pozitivního efektu.

Na Fóru českého stavebnictví dne 7. března 2017 v Clarion Congress hotelu v Praze byli místopředseda vlády ČR Babiš, ministři Ťok, Brabec, Šlechtová, nám. Koliba a další úředníci investorských organizací v gesci MD konfrontováni ze strany přednášejících, Václava Matyáše, prezidenta SPS ČR, moderátora DVTV Martina Veselovskýho a představitelů politických stran stávající opozice se stavem českého stavitelství, zejména grafem průběhu propadu stavební produkce u inženýrského stavitelství a meziročním propadem zakázek, i přesto, že v ČR máme již delší dobu hospodářský růst.

Zarážející je ta skutečnost, že byla odmítána tzv. digitalizace a archivace dat i přes upozornění NKÚ v případě závěrů z D1 či D8, kde řada dokumentů nebyla na ŘSD vůbec dohledatelná. Zjištěné nedostatky jsou mediálně bagatelizovány ze strany vedení MD a ŘSD a za mlčenlivé asistence vedení pol. hnutí ANO. O důvodech neodvolání ministra dopravy ČR můžeme pouze spekulovat.

Jelikož na ŘSD dosud není plně funkční systém pro shromažďování elektronických dat k jednotlivým projektům, tedy systém pro řízení projektů a archivaci dat, v jednotlivých Závodech či Správách ŘSD stále převládá problematická praxe skladování pouze papírových dokumentů k jednotlivým stavbám. Systémy se prý teprve vytvářejí a v praxi se teprve začínají používat, tudíž starší podklady a dokumenty budou nadále těžko dohledatelné, viz. závěrečná zpráva NKÚ o financování D8 či D1, viz. příloha. Digitalizovat a následně archivovat v „nezávislých" datových centrech je však zapotřebí celý projekt, tzn. od jeho přípravy, průzkumů a zaměření, po ukončení veřejné zakázky, realizaci stavby, zahrnutí dat o provozu a geotechnického monitoringu pro jeho další mnohostranné využití.

Daňové poplatníky potěší, že po zjištěných nedostatcích v minulosti následovalo odvolání generálního ředitele ŘSD a dalších „potrefených" ředitelů, za jejichž éry došlo dokonce k nekontrolovatelnému sesuvu svahu u D8. Nezabezpečili svah před sesuvem, nevarovali obyvatelstvo a své pracovníky před možným ohrožením. V našem případě daňové poplatníky tak asi nepotěší obsah koaliční smlouvy požadující souhlas s odvoláním „potrefeného" ministra dopravy a to ze strany předsedy politického hnutí ANO. Ryba smrdí od hlavy a volby tu máme za 6 měsíců. Voliči zpozorněte, prosím, dokud je čas.

Zdroj: cssd.cz

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.