Zemánek (ČSSD): Teze k situaci ve stavebnictví – nejsou lidi

26.02.2020 10:00

„Pokud každý jen na sebe myslí a o sebe se stará, jde každý stát do záhuby. Když se ale o sebe nestará nikdo, zvláště když všechno od jiných očekává, pak stát jde rovněž do záhuby.“ Norbert Blüm

Zemánek (ČSSD): Teze k situaci ve stavebnictví – nejsou lidi
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

V roce 2015 jsem uvedl, že problematika stavebnictví v ČR, jak je vedena MPSV, MD, MMR, MŽP, MZe, MV, MPO, MŠMT, MHMP, Kraje, Obce se nachází na nevyhovující organizační úrovni, viz zde. Hegelovo „Z historie se učíme, že se z historie neučíme“ se tak naplno projevilo propadem stavební produkce v r. 2016, který způsobil to, že tisíce lidí přestalo ve stavebnictví pracovat. Přitom od mých studií na ČVUT v Praze do r. 2009 se potenciální pracovní síla zvyšovala v průměru o 31 tisíc lidí ročně.

Připočteme-li stárnutí obyvatel, odchod poválečných ročníků do důchodu, pokles porodnosti, šlendrián v rodinné politice, nemůžeme se divit, že opět slýcháváme: „Lidi nejsou a nebudou“. Na trhu práce po r. 2016 začali v inženýrském stavebnictví chybět např.: operátoři, referenti majetku, výrobní přípraváři, manažeři controllingu, rozpočtáři staveb, automechanici, pracovníci laboratoří, podnikoví ekologové, provozní elektrikáři, specialisté-konsolidace a BIM, IT specialisté + rozpočtových systémů, stavbyvedoucí a mistři, řidiči – nákladních automobilů a tahačů, nákladního vozidla s hydraulickou rukou, speciálních vozidel, strojníci – kolových nakladačů, obsluh – finišeru, silničního válce, mobilní drtící linky, pracovních strojů, živičného finišeru, značkovacího stroje či obsluhy kolového rypadla, stavební dělníci – betonáři, pokládky hutněných asfaltových vrstev, ve výrobě nerudných surovin.

Je zarážející, že osoby, které mohou tento neblahý a dlouhodobý trend zvrátit, nebo alespoň zastavit, nejeví o dění patřičný zájem. Přitom Česká republika má např. jednu z nejřidších dálničních sítí v EU (9,5 km na 1000 km2), nedostatek rodinných domů či bytů pro „mladé a staré“. Na rozdíl od okolních států v ČR chybí zejména dálniční propojení hospodářských center země včetně nedostavěných pražských a brněnských okruhů. Neschopnost zvrátit neblahý trend na poli trhu práce a přilákat opět mladé lidi do českého stavebnictví, alespoň takovým způsobem, jako se to povedlo jisté pražské stavební firmě za pomoci státu před rokem 1990 v Praze, zůstane zřejmě mementem i do dalších měsíců koaličního vládnutí. Kdyby se pokračovalo ve výstavbě navazujících etap z Motola na letiště mohlo v roce 2018 dojít ke zprovoznění úseku metra VII.A – Dlouhá Míle – Letiště Ruzyně, …kdyby se pokračovalo ve výstavbě okruhů v Praze, nemusela se situace v pražské dopravě podobat situaci tzv. dopravní krize v 60. letech minulého století, kdy bylo cestujících mnoho, zato dopravních prostředků a zaměstnanců dopravního podniku málo. Fakt, že Česko má jednu z nejnižších minimálních mezd v Evropě, která je navíc také pod hranicí příjmové chudoby, tedy pod 60 procenty příjmového mediánu, by zasluhovalo o pokus se zasadit i o „důstojný“ plat pro výše uvedené profese. Jinak lidi v praxi opět nebudou…

Martin Zemánek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…