Zemánek (ČSSD): Teze k situaci ve stavebnictví - zemědělství

01.05.2020 16:40

Tvůrce DPH (Taxe sur la valeur ajoutée), byl francouzský ekonom Maurice Lauré. Poprvé použil daň v roce 1954 a vztahovala se pouze na velké korporace. Časem se ale rozšířila na všechny druhy zboží.

Zemánek (ČSSD): Teze k situaci ve stavebnictví - zemědělství
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

V průběhu nouzového stavu země jsem zaznamenal negativní reakce některých našich politiků na svazující byrokratické předpisy, které neumožňují pohotověji reagovat na vzniklou situaci. Nejinak tomu bylo i v letech dávno minulých.

Při pohledu do Lidové demokracie z 10. března 1987 mi vytanula na mysli celá ta peripetie s výzkumem a zaváděním rekuperátorů do praxe na které jsem se podílel. Ono totiž nebylo vůbec jednoduché i v centrálním plánování vyvinout a postupně zavádět nové technologie do zemědělských staveb v ČSSR. V našem případě trvala cesta z oddělení termomechaniky SVÚSS v Praze-Běchovic do výroby v rámci přidružené výroby JZD Hraničář Mrákov něco přes rok. O rok později již způsobily menší senzaci na mezinárodní výstavě Pragotherm a získaly jednu z Grand Prix. Výzkum a vývoj rekuperátorů se v dalších letech postaral o horizontální (kapilární) výměník a nasekáváním hliníkové žebrovky ve Feroxu Děčín se zlepšila termická účinnost. Dostavila se další ocenění na Pragothermech či na mezinárodní konferenci v Grenoblu, kde v porovnání se zahraničními výrobky skončily naše rekuperátory na předním místě. Tehdejší státní politika směřovala k plné „soběstačnosti“ československého zemědělství. Regionální zaměstnanost v rámci přidružené výroby byla ukázková. O dotačních programech EU jsme si mohli nechat jenom zdát, i když program výměny zkušeností mezi JZD a Bavorským selským svazem fungoval s menšími obtížemi i tehdy. Jako projektant, měřicí technik a montážník jsem nestíhal zakázky realizovat a objednávky na rekuperátory se blížily k 900 ks ročně. S SVÚSS Běchovicemi jsme měli na rýsovacích prknech četné inovace, ale odklon ve státní politice od potravinové a zemědělské soběstačnosti k její závislosti nedobrovolně ukončil veškeré naše vize. O hřebíček do rakve se postarali četní rádoby analytici, kteří bez potřebných znalostí aspektů ekonomické bezpečnosti ČR dokonali dílo zkázy nejenom v hlavách některých našich politiků, ale i naší veřejnosti.

Dopady nouzového stavu schváleného podle čl. 6 odst. 2 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky vládou ČR na celém území České republiky prověří v průběhu dalších měsíců naši společnost. Nutno podotknout, že propad HDP zaznamenala naše země v dějinách jen dvakrát – pod 20 procent klesl v průběhu velké hospodářské krize začátkem třicátých let 20. století a zhruba desetiprocentní byl při transformaci ekonomiky začátkem devadesátých let. Přetrvávající nezaměstnanost v některých regionech lze podpořit vládními cílovými programy např. na „Snižování energetické náročnosti českého hospodářství“ obdobně jako tomu bylo s SC02 v r. 1982. Mohlo by již konečně dojít i na doporučení Vladimíra Fridricha, bývalého šéfa atelieru 25 ve VPÚ a to, že „Zákony a legislativa by měly podporovat tvůrčí schopnosti našich techniků a omezení ukládat jen tam, kde je to logicky zdůvodnitelné přesvědčivými argumenty“. Obávám se totiž, že pro splnění několika stovek informačních povinností ze strany podnikatelů v návaznosti na aktivity EU „vypěstovanou“ a dobře placenou novou sociální vrstvu – regulátorů, kontrolovačů, implementátorů, čerpačů, normovačů, projektových manažerů aj.. bych vedle potřebné a špatně placené tvůrčí činnosti spojené například s přípravou Technického průvodce, Svazkem č.78 Sdílení tepla a přenosu hmoty, vypracovaného kolektivem pod vedením Doc. Ing. Miroslava Sazimy, CSc., již neměl potřebné dávky enthusiasmu. A to je prý podle Morgensterna nejkrásnější věcí na celém světě.

Martin Zemánek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.