Zemek (ČSSD): Popletl si snad ministr Podivínský ministerstva?

16.07.2013 11:04

Kdo čekal, že nový ministr životního prostředí Tomáš Podivínský dostojí jménu svého resortu a jeho první kroky povedou do ekologicky problematického prostředí či do lokalit, potrápených povodněmi, ten se velmi zmýlil.

Zemek (ČSSD): Popletl si snad ministr Podivínský ministerstva?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Jedno z prvních zásadních mediálních prohlášení poskytl – světe, div se – na půdě jaderné elektrárny Temelín. Ještě bizarnější je fakt, že zde velmi horoval za dostavu této elektrárny. Toto vystoupení by bylo pochopitelné u ministra průmyslu. U ministra životního prostředí budí ovšem oprávněné rozpaky!

Během tiskové konference se ministr pustil do podivných konstrukcí na téma energetická bezpečnost a soběstačnost, kde prokázal hrubé neznalosti. Ačkoli energetika souvisí s problematikou životního prostředí, přece jen není úkolem ministerstva životního prostředí prosazovat dostavbu jaderné elektrárny, jejíž přínos je v tuto chvíli sporný. Je to spíše otázka ekonomická a strategická. Co se týče ministrem zmiňované soběstačnosti, je pravdou, že naše domácí těžba uranu pokrývá dnešní potřeby našich jaderných elektráren ani ne z poloviny a náš jediný činný důl je na hranici vyčerpání (další ložisko v Libereckém kraji není připraveno k těžbě). Dále je třeba zmínit, že finální zpracování rudy se provádí v Rusku, takže sice „tlačítka jsou v Temelíně“, jak se zmínil ministr Podivínský, ale jinak jsme zcela závislí na dovozu palivových tyčí z Ruska. Lze si snadno představit, že s výstavbou dalších bloků by naše závislost ještě vzrostla.

Je nasnadě položit si otázku, jestli by místo výstavby nových bloků, které by si vyžádaly náklady v objemu více než 300 miliard korun, by nebylo lepší tyto prostředky investovat raději do snížení energetické náročnosti naší ekonomiky. Právě zde bych očekával širokou odbornou diskusi s jasným cílem – analyzovat strategické kroky ČR v oblasti ekologie, jejich přínosy, plusy i mínusy.   

Domnívám se, že více než debaty o případné další výstavbě elektráren by hlavním úkolem ministra Podivínského, vzhledem k omezenému mandátu této vlády, mělo v tuto chvíli být dokončení nového zákona o odpadech. Bohužel, Tomáš Podivínksý coby bývalý náměstek ministerstva pro tuto oblast již jednou v této oblasti selhal. Dalším aktuálním problémem, který je nutné řešit, je nepochybně špatné čerpání peněz z evropských fondů, kde je resort MŽP nejhorší a i zde má pan ministr svou spoluzodpovědnost.

Možná by si měl pan ministr Podivínský konečně uvědomit, že ministerstvo životního prostředí není pobočkou ministerstva průmyslu, ale že to je resort, který má na starosti především zkvalitňování životního prostředí pro občany České republiky.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…