Změna pro Jablonec: Faleš a kádrování v přímém přenosu

26.01.2015 21:18

V historicky prvním přímém přenosu z jabloneckého zastupitelstva byli občané i čtvrt století po revoluci svědky nepokrytého kádrování. Jaroslava Krause, předsedu dozorčí rady Jablonecké energetické (DR JE) a kandidáta Změny na znovuzvolení do DR JE, koalice odmítla schválit i přesto, že opoziční Změně místo v DR JE sama přidělila.

Změna pro Jablonec: Faleš a kádrování v přímém přenosu
Foto: Změna pro Jablonec
Popisek: Změna pro Jablonec

„Důležitá je pokora a vzájemný respekt, tvrdil Petr Beitl po svém znovuzvolení za primátora v Jabloneckém měsíčníku. Na videozáznamu z lednového zastupitelstva si ho občané mohou poslechnout mluvit o tom, že dozorčí rada byla rozšířena ze tří na pět členů, aby zástupce v orgánech Jablonecké energetické měly všechny politické kluby a bylo docíleno větší kontroly. Poté však koalice Jaroslava Krause odmítla, i když toho ví o Jablonecké energetické ze všech kandidátů zdaleka nejvíce,“ glosuje Michaela Suchardová.

Důvodem je kritický postoj Jaroslava Krause k převodu jablonecké teplárny do vlastnictví města i k probíhající revitalizaci sítě centrálního zásobování teplem. Ačkoli by měl fundovaný kandidát Změny jako jeden z pěti členů DR JE minimální vliv, jeho jméno je v souvislosti s angažmá v DR JE zakázáno. Nabízí se otázka, zda není potřeba v rámci dalšího vývoje JE něco skrývat a proč potřebuje město DR JE nezasvěcenou do problematiky teplárenství.

„Funkcí dozorčí rady je poskytovat zpětnou vazbou a napravovat či komentovat rozhodnutí představenstva. Zájmem samotné společnosti je mít v dozorčí radě kritiky. Jediným kritériem pro obsazení by tak měla být odbornost, nikoliv přijatelnost či nepřijatelnost kandidáta, jak se k nominaci Jaroslava Krause postavila koalice,“ vysvětluje zastupitel Vladimír Opatrný.

„Pouhé dva měsíce trvalo, než primátor Petr Beitl zapomněl na slova ze svého projevu na ustavujícím zastupitelstvu. Vyzýval v něm ke společnému hájení zájmů města, potřebě vysvětlovat, zveřejňovat informace a učit občany se v nich orientovat s cílem prohloubit jejich důvěru. Odmítáním jiných názorů toho však docílit nelze,“ konstatuje Jakub Macek.

Po rozšíření DR JE na pět členů, odvolání starých a odsouhlasení čtyř nových byl klub Změny vyzván k dodání jiného zástupce. K tomu však Změna nemá důvod ani zdatnějšího zástupce. „Změna pro Jablonec trvá na nominaci Jaroslava Krause. Pokud to koalice s otevřeností vůči opozici a jiným názorům myslí vážně, bude vůli našeho klubu na únorovém zastupitelstvu respektovat. Postup ve stylu: „Máte jedno místo v dozorčí radě, ale Kraus to nebude,“ je pro nás nepřijatelný,“ uzavírá předseda zastupitelského klubu Změny Jindřich Berounský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Jablonec

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.