Změna pro Jablonec: Viva Las Jablonec

05.03.2016 10:43

11 kasin bude v Jablonci nad Nisou, pokud na čtvrtečním mimořádném zastupitelstvu bude schválen návrh primátora Beitla. Jednání s jediným bodem začne 10. 3. v 16:00.

Změna pro Jablonec: Viva Las Jablonec
Foto: Změna pro Jablonec
Popisek: Změna pro Jablonec

V červnu 2015 zastupitelstvo prolomilo zákaz heren a kasin platný od ledna, na který se čekalo dlouhé tři roky, povolilo tři kasina a umožnilo vznik neomezeného množství dalších. Poté město obdrželo 14 žádostí o kasina, což vzbudilo mezi zastupiteli pozdvižení. Následoval složitý proces přípravy kritérií pro posuzování žádostí o kasina, aby jich mohlo vzniknout co nejméně.

Změně pro Jablonec se podařilo do povinností provozovatelů kasin zařadit provoz živé hry. Podle loterního zákona totiž v kasinu živá hra nemusí být vůbec provozována, takže bez této povinnosti by šlo jen o herny s nápisem kasino a bylo by jich ještě víc než 11, protože by byl jejich provoz levnější. V posledních měsících byly žádosti posuzovány „odbornou“ skupinou složenou z koaličních zastupitelů včetně KSČM. Změna pro Jablonec se již výběru kasin neúčastnila. Tato skupina navrhla povolení nových 8 kasin ke stávajícím třem.

„Dění kolem heren a kasin v Jablonci je klasickou ukázkou moci hazardního lobby. Dlouhodobě upozorňuji, že hazardní odvětví je velmi mocné a lukrativní, takže bylo jasné, že kasin vznikne mnohem více než avizovaná tři. I mě samotného ale překvapilo, že jich bude 11. Navíc další mohou vzniknout v příštích letech,“ komentuje vývoj regulace hazardu v Jablonci nad Nisou zastupitel Jakub Macek a dodává: „Jsem přesvědčen, že od prosince 2014, ale pravděpodobně už dávno předtím, existoval jasný záměr – nulovou toleranci hazardu ukončit a umožnit vznik pseudokasin. Bylo jen otázkou času, politického vyjednávání a silného lobbingu, kdy se zájmy konkrétních lidí podaří prosadit.“

„Všechny občany, kterým Jablonec není lhostejný, zveme na zastupitelstvo, kde mohou v diskuzi říci svůj názor na opětovné rozšiřování hazardu, se kterým je spojen nespočet negativních jevů. Čtyři roky jsme žili v domnění, že hazard mizí, když vedení města garantovalo nulovou toleranci hazardu, jenže opak je pravdou. Dojde-li ke schválení návrhu předloženého primátorem Petrem Beitlem, hazard v Jablonci opět začne hojně bujet a kasina se začnou objevovat jako houby po dešti,“ uzavírá zastupitelka Michaela Tejmlová.

Staré* a nově navrhované adresy kasin v Jablonci nad Nisou

1.

Pražská*

1192/13

2.

Lidická*

405/3

3.

Rýnovická*

3760/65

4.

Budovatelů

3396/10

5.

Palackého

4527/30a

6.

Dolní náměstí

642/9

7.

Podhorská

1321/24

8.

28. října

91/2

9.

Jitřní

4286/16

10.

Pražská

1462/8

11.

U Kostela

4186/35

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.