Změna pro Liberec: Primátor hazarduje s libereckým Papírovým náměstím

19.04.2018 10:48

Po delší době se znovu oprašuje projekt obřího bytového domu na Papírovém náměstí. Proti tomuto záměru byla už v minulosti sepsána petice občanů (podepsalo se celkem 650 lidí) a v roce 2016 liberecká rada města projekt pro jeho podobu odmítla. Nyní se investor snaží projekt protlačit přes primátora Batthyányho.

Změna pro Liberec: Primátor hazarduje s libereckým Papírovým náměstím
Foto: zmena.cz
Popisek: Změna pro Liberec - logo

Na jednání Rady města Liberec 17.4. byl předložen materiál, podle kterého by měla rada zvrátit své původní rozhodnutí a projekt odsouhlasit. Důvodem pro změnu postoje radních mělo být projednání projektu v radě architektů.

Tento svůj poradní orgán si vytvořil primátor, neobtěžoval se přitom informovat ani své kolegy v radě města nebo zastupitele. A hned u prvního velkého projektu se ukazuje, jak pochybně bude tento orgán ze strany primátora využíván.

Vyjádření rady architektů k projektu obsahuje zcela vágní a neurčité podmínky, které pro stavebníka nebudou v následujícím řízení představovat žádný problém obejít. „V podstatě jsme měli schválit investorovi projekt v dosavadní podobě s tím, že nám zcela nezávazně přislíbil se připomínkami rady architektů zabývat. Udělali bychom stejnou chybu, jako nedávno Jablonec nad Nisou, který investorovi skočil na lákavé vizualizace nového obchodního domu a teď má v centru betonovou krabici,“ vysvětluje radní Josef Šedlbauer.

„Pokud teď rada města neuhne, investorovi nemůže být vydáno stavební povolení, bude muset znovu začít s povolovacím procesem a otevře se cesta k dohodě o projektu, který bude fungovat pro investora i pro město. Proto teď investor tak spěchá a tlačí, i když se projekt táhne od roku 2009“, doplňuje Jan Korytář.

Členkou rady architektů je i Jana Janďourková Medlíková, která projekt dlouhodobě kritizuje. „Je to obří monoblok, zcela popírající strukturu zástavby kolem Papírového náměstí“, shrnuje svoji hlavní výhradu.

„Ukazuje se, že primátorova rada architektů je jen zástěrkou k prosazování pochybných záměrů. Jejich vyjádření je pouze obecné, nemá žádnou právní váhu, investor ani stavební úřad ho nemusí při svém rozhodování nikterak zohlednit. Formulace typu „rada architektů doporučuje investorovi k projektu přistupovat zodpovědně“ jsou v reálné stavební praxi směšné. Přesto je primátor schopen tato vyjádření předložit radě města s tím, aby na jejich základě dům odsouhlasila,“ kritizuje celý proces předseda libereckých Zelených, Jindřich Felcman.

Citace vyjádření rady architektů:

  • RA souhlasí s urbanistickým a výškovým řešením, které investor provedl na základě regulačních podmínek vydaných odborem strategie a územní koncepce, avšak upozorňuje investora, že vstupuje do významné liberecké lokality a požaduje zodpovědně přistupovat jak k přípravě dokumentace, tak později stavbě samotné.
  • RA důrazně doporučuje investorovi propracování či změnu architektonického řešení fasád včetně architektonického detailu, zvážení barevnosti řešení s ohledem na zvýšenou přívětivost hmoty objektu ke svému okolí a možné přepracování střešní krajiny v ustupujících nadzemních podlažích.
  • RA doporučuje zvážení nového návrhu balkonových konstrukcí s ohledem na šířku ulic.
  • RA doporučuje vyřešení navazujícího parteru objektu po celém obvodu a zvážení umožnění příčné prostupnosti objektem a vyřešení a doložení návrhu předprostoru objektu do Papírového nám. v návaznosti na jeho parter.
  • RA požaduje dopracovat a znovu představit projekt RA v kompletním složení, včetně zahraničních členů, protože jde o celoměstsky významný projekt (účast na jednání RA 23/4/2018).
  • RA doporučuje vstoupit do jednání se SML o koordinaci revitalizace prostoru náměstí; v současném návrhu je součástí řešeného území pouze ohraničená část prostoru náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce