Změna pro Liberecký kraj: Start dlouhé cesty od asfaltu k vodě

27.02.2019 14:23

Změně se podařilo prosadit krajský fond na podporu projektů, které pomůžou se zadržováním vody v krajině.

Změna pro Liberecký kraj: Start dlouhé cesty od asfaltu k vodě
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

Zastupitelstvo Libereckého kraje schválilo vyhlášení nového dotačního programu na zadržování vody v krajině. Ten vychází z návrhu Změny pro Liberecký kraj, který jsme vedení kraje předali před rokem.

Upozornili jsme tehdy na absenci funkční podpory projektů tohoto typu a předali vedení kraje analýzu čerpání prostředků z Operačního programu životní prostředí 2014 – 2020, prioritní osy 1.3 a 1.4, které jsou zaměřeny právě na protipovodňovou ochranu a zadržování vody v krajině. Na začátku roku 2018 bylo v celé ČR na tyto projekty vyčerpáno 1,6 mld. Kč, z toho v Libereckém kraji pouhých 45 mil. Kč, tedy 2,8 %. Ze zanedbatelného počtu 12 projektů jich bylo navíc 10 „papírových“ – jde o různé povodňové plány či studie, popř. instalaci výstražných zařízení. 

Zároveň jsme navrhli zřízení krajského fondu na pomoc s přípravou a realizací projektů na zadržování vody v krajině. Návrh podpořil i Výbor životního prostředí a zemědělství. „Fond by měl podporovat projekty typu zakládání mokřadů, průlehů, zaslepování meliorací, rozvolnění potoků, stavba tůní apod.,“ upřesňuje za iniciátory Jindřich Felcman, člen výboru pro územní rozvoj a předseda libereckých Zelených.

Do rozpočtu na rok 2019 se fond nedostal, byl předložen až v souvislosti s rozdělováním vyšších daňových příjmů kraje za rok 2018. Na únorovém zastupitelstvu byl nový program vyhlášen. V programu je připraveno 6 milionů, projekty jsou přijímány v rozmezí od 70 tis. Kč do jednoho milionu a výše podpory může být až 70 %.

„Jsme rádi, že se nový fond podařilo dojednat. Zatím se míjíme s vedením kraje s představou o jeho objemu. 6 milionů podle nás neodpovídá realitě škod a rizik z bleskových povodní a dlouhodobého poklesu podzemní vody. Obojí má přitom stejnou příčinu: klimatické změny a nehorázné nakládání s půdou. Alespoň to druhé jsme schopni zčásti napravit i na úrovni kraje. Ve srovnání s miliardou, kterou kraj vydává na opravy silnic, je alespoň 50 milionů oprávněným požadavkem. Tyhle peníze navíc dokážou do Libereckého kraje dostat až pětinásobek dalších finančních prostředků, pokud budou použity na kofinancování dotací z ministerstva životního prostředí, ministerstva zemědělství a dalších státních organizací,“ dodává předkladatel návrhu Josef Šedlbauer.

„Krajina je na hranici vyčerpání a času není nazbyt. Potřebujeme si přerovnat priority. Oprava kilometru silnice stojí kolem 20 milionů, ale asfalt studny nenaplní a nic na něm neporoste,“ uzavírá Šedlbauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.