Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Být starostkou, být nezávislou, nehrát druhé housle

16.02.2014 6:40

Bylo jen otázkou času, kdy si komunální politikové začnou uvědomovat svůj respekt u občanů, a pokusí se ho přetavit do vyššího podílu na řízení tohoto státu.

Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Být starostkou, být nezávislou, nehrát druhé housle
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

První pokus ale není příliš šťastný. Projekt Starostové a nezávislí končí rozpačitě, pojem nezávislost je klamavou reklamou a starostové zapojení v tomto projektu hrají druhé housle. Přitom si troufám tvrdit, že starostové a komunální politikové vůbec patří, až na některé černé ovce, mezi skupinu, která by mohla a měla nejvíce pomoci této zemi, tedy tvrdím, že by měli hrát ne druhé, ale první housle.

Špatně na daném projektu od počátku bylo vazalství a služba TOP 09. To samo o sobě škrtlo od počátku deklaraci „a nezávislí“. Jaká nezávislost ve službách jedné jasně profilované politické strany? Zahrnout do názvu pojem „starostové“ bylo rovněž zavádějící, protože starostové v této zemí nepatří jen do této skupiny, ale starosty jsou členové různých stran a hnutí, které, jak vím, zneužití jejich názvu dlouhodobě irituje. Dnes, kdy TOP 09 ztratila a ocitá se v opozici, debata mezi starosty nabírá na obrátkách. Nejenže jsou s politikou TOP 09 spojování starostové, co s ní nemají nic společného, a nemají nic společného ani s „Gazdíkovci“, ale přídomek „a nezávislí“ poškozuje pověst ostatních, skutečně nezávislých volebních subjektů. Zkrátka Starostové a nezávislí vytvořili kočkopsa, jehož sama podstata se nyní obrací proti nim. Lidé je vnímají de facto jako TOP 09, což je dnes handicap v komunálních volbách, a cestou není ani náhlý odklon od TOP 09, protože to vzbudí negativní emoce o hlodavcích opouštějících potápějící se loď.

Jsem starostkou, jsem skutečně nezávislou, a nerada hraji druhé housle. Reprezentují historické hnutí Nezávislí, jejichž oficiální název vnitro zapsalo do názvu jiné volební strany. Snad proto, že jsme „malí“ a komunální, vůči velkému subjektu by si to nedovolili. Protože těžko si představit, že by vnitro zapsalo název „Starostové a Česká strana sociálně demokratická“, nebo „Starostové a Občanská demokratická strana.“ Ale název Nezávislí, oficiálně existující od roku 1994, klidně do názvu jiného subjektu zapsali. Tak se mezi volební strany vnáší chaos, který možná leckomu vyhovuje, ale rozhodně není ve prospěch voličů.
Zmatek mají dnes v hlavě i starostové z tohoto volebního subjektu. Jak se lze dočíst v tisku, jejich vedení neví, zda s TOP 09 na věčné časy nebo jinak, nebo zda s jiným subjektem (údajně proběhly i námluvy s ANO), a svézt se na jeho vlně, nebo někdy tak, jindy tak… Jak se bude hodit.

Je proto nutné si uvědomit, že mít na kandidátkách schopné starosty je terno pro každou volební stranu. Každá se jimi ve volbách zaštiťovala, raději schovávala centrální politiky, a strkala dopředu tyto „dělníky politiky“. Napříč spektrem. A ti, kteří kvůli „sami sobě“ vznikli, dělali co? Opět stafáž TOP 09. Které jistě i díky jim nepropadla ještě níž. Nepochopitelné? Neskutečně!

Vážím si všech starostů napříč spektrem, dělají-li svou práci dobře. Je to jedna z nejtěžších politických rolí, protože je z oka do oka s občany, a s hrozbou odvolání ze dne na den. A taky tvrdím, že starostové musí být vpravdě nezávislí, ať jsou na kandidátce kterékoli strany.

Je proto s podivem, že ti z nás, neb jsem též starostkou svého města, kteří podpořili vznik subjektu s pojmem „starosta“ přímo v názvu, vyklízí od počátku politické pole a hrají v barvách jiné politické strany, tedy spokojili se s partem druhých houslí. Snad někdy na počátku, ale potom?

Zkrátka – každý úspěšný starosta by si měl ráno do zrcadla říkat – být starostou, být nezávislý, nehrát nikdy druhé housle. Ať ve vlastní straně, tak ve skutečné nezávislosti, ať u historických Nezávislých s velkým N, nebo nezávislých s malým n. Nikdy by neměli připustit výrok - být starostou, být závislý, hrát druhé housle. Máme na mnohem víc. Víme to vůbec? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Zwyrtek Hamplová - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…