Zwyrtek (Nezávislí): Kdo nám chce namluvit, že USA se trápí kvůli Eropě?

12.02.2015 21:34

Politik Kalousek má obavy z rozpínavosti Ruska. A spolu s Karlem otáčí hlavy k USA. Chtějí nám snad namluvit, že USA, jehož studenti někdy ani neví, že Evropu tvoří více zemí, se trápí čímkoli, co se tady stane?

Zwyrtek (Nezávislí): Kdo nám chce namluvit, že USA se trápí kvůli Eropě?
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Ani náhodou. USA vždy, jako každá velmoc, sleduje vždy a výhradně jen své zájmy. Mocenské, obchodní, jiné. My jako takoví, se svou historií, jsme celým "novodobým" USA zcela "ukradení". Evropě věnují ve svém systému vzdělávání tolik prostoru, kolik je nezbytně nutné proto, aby jeji studenti věděli, že nějaká Evropa vůbec někde je. Jednotlivé země jsou už mimo hranici jejich rozlišitelnosti.

A z toho mám zase strach já. Že v okamžiku, jak se to bude USA hodit, klidně budou přihlížet, nedej bože napomáhat, eskalaci války v Evropě. Protože jich se to nijak nedotýká - válčí se tu, dodávky míří sem, umírá se taky tady, a tak nebo tak, USA z toho vždy vyjdou tak nějak dobře. Se stejným klidem přinutili před nedávnem Srbsko vzdát se svého historického území, protože dle USA (!!!) bylo nezbytné, aby v Evropě vznikl muslimský stát - Kosovo. Něco zcela mimo zdravý rozum. A podařilo se jim to. Protože jsme si to nechali v Evropě líbit.

Neobhajuji Rusko. Ale není jediné, kdo dodává na Ukrajinu zbraně. Ale co mi vadí ještě více, jsou zásahy USA zpoza moře do Evropy. Už dvě světové války šly mimo jejich území, muslimy tam nemají, zatímco sem nám je nasadili, a my bychom se už měli vzchopit k tomu, že v Evropě si prostě věci budeme řešit v náš prospěch, ne ve prospěch USA.

Evropa má tak hluboké historické kořeny a zkušenosti, z nichž by mohlo čerpat jak Rusko, tak USA. Měli bychom se tak začít chovat, a nelézt do pozadí tu tomu, tu onomu. Jsme historicky dál, prošli jsme dvěma válkami, takže víme, o co go. USA mají svých starostí dost, tak ať si je řeší na svém kontinentu. Taky by si tam mohli zřídit muslimský stát - že by se Florida vzdala kousek území? Měli bychom ji to poradit, protože i tam muslimové mají právo žít. Přece.

Páně Kalouskovi tedy vadí rozpínavost Ruska. Mne zase vadí drzost USA, s jakou nám zasahují na náš kontinent, aniž si dokáží vyřešit své vlastní problémy. Nemohu se ubránit dojmu, že si je chtějí řešit na náš úkor. Když se u nás bude válčit, USA mohou obchodovat. Jejich rodiny budou v klidu, umírat se bude zde. Stejně jako zde náhle vznikl muslimský stát uprostřed Evropy. Pod taktovkou USA - Kosovo.

Všechny státy v Evropě by měly mít jediný cíl -  aby byly OPRAVDU evropské, DOSTATEČNĚ  sebevědomé, PLNĚ samostatné....žádná kolonie USA, a samozřejmě ani Ruska. A v tomto duchu se musí vést všechna jednání. I ta o Ukrajině. S ohledem na bezpečnost nás všech, co jsme co by kamenem dohodil.

Tedy nemám obavy z rozpínavosti Ruska. Mám obavy z vymezování vůči jedné mocnosti a lezení do pozadí jiné. Protože z podobného černobílého vidění nemůžeme vyjít jako svébytný stát. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: František Zwyrtek

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích