„Oni se bojí, že budu kandidovat na prezidenta!“ Začala Sněmovna a Babiš tvrdě nastoupil

09.09.2022 11:50

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš vystoupil na úvod pátečního jednání Poslanecké sněmovny. S ohledem na to, že jej v pondělí čeká soud kvůli čerpání padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo, navrhl předně poslancům zařadit nový bod pořadu dnešní schůze s názvem „Jak dostal polistopadový kartel Babiše před soud“, ten však neprosadil. Ve svém projevu hovořil o politickém procesu s cílem ho odstranit z politiky.

„Oni se bojí, že budu kandidovat na prezidenta!“ Začala Sněmovna a Babiš tvrdě nastoupil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Navrhuji zařadit nový bod pořadu této schůze s názvem Jak dostal polistopadový kartel Babiše před soud, a to jako první bod dnešního jednání. Já jsem strašně rád, že je tady ministr spravedlnosti a možná vydrží ten můj projev až do konce, protože to bude dlouhé, ale bude to k věci. Budou tam jména, budou tam fakta a dokonce i cituji pana ministra spravedlnosti,“ žádal úvodem expremiér.

Návrh neprosadil. Hlasovalo pro něj 69 ze 150 přítomných poslanců. Pro zvedli ruku poslanci ANO, SPD a také šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

„Konečně se podle jeho slov dočkali všichni ti, kteří říkali, že patřím do vězení. Takže v pondělí je ten den, jak říkal pan ministr vnitra Rakušan,“ pokračoval Babiš s tím, že před soud jej dostal kartel: „Není to o tom soudu. To je o tom, kdo mě tam dostal. Je prokazatelné, že za nadcházejícím procesem stojí polistopadový kartel tradičních stran, který tu vládl od listopadu 1989, de facto až do roku 2017.

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Co je to ten kartel? To je neformální mocenský kolos tradičních politiků, novinářů, aktivistů, lobbistů, úředníků, podnikatelů a dalších osob, kteří sdílejí stejný zájem. Privatizovat si moc, v klidu vládnout a v zákulisí prosazovat svoje kšefty,“ uvedl Babiš. Postaven je Babiš dle svých slov před soud na základě souhrnu vymyšlených, nepravdivých či překroucených tvrzení a závěrů.

Jde o snahu odstranit jej z politiky: „Cíl je mě nechat odsoudit a znemožnit mi pokračovat v úspěšné politické kariéře. My jsme vyhráli osmkrát volby – možná si to nikdo nepamatuje – plná náměstí na našich mítincích, když někam jdeme – ano, lidi se zajímají – a vysoké preference hnutí ANO vytvářejí panický strach u mých protivníků. Zpolitizováním této kauzy se snaží moji odpůrci vnutit veřejnosti i justici tvrzení, že jsem udělal něco protiprávního,“ doplnil.

Následně uvedl, že jde o první politický proces od revoluce: „Před soud jsem postaven proto, že je to politický proces a znovu má jít o moji diskreditaci a odstranění z politiky. Možná proto, že si všichni myslí, že budu kandidovat na prezidenta,“ uvedl Babiš. Čapí hnízdo se podle něj záměrně „vytahuje“ hlavně před volbami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…