Podrazáku, lháři, řádil ve sněmovně Kalousek. Víme, co se dělo, když pak zhasla světla

11.09.2014 18:07

Nejen ukrajinská krize a sankce proti Rusku byly včera na programu dne v Poslanecké sněmovně. Předseda klubu ČSSD Roman Sklenák se třeba při středeční mimořádné schůzi dozvěděl, že je podrazák. Padly dokonce i připomínky k přirovnání Miloše Zemana k někdejšímu prezidentovi Emilu Háchovi. A zpoza debatního pultíku byla slyšet rovněž slova o pokryteckém přístupu ke krizi. Jak tuto atmosféru mimořádné schůze hodnotí poslanci?

 Podrazáku, lháři, řádil ve sněmovně Kalousek. Víme, co se dělo, když pak zhasla světla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

Anketa

Jaký trest si zaslouží vrah dítěte? (pozn.: Jako maximální možnost. Konkrétní případ samozřejmě vždy musí posoudit soudce)

hlasovalo: 13177 lidí

Jaký je postoj Česka k protiruským sankcím se snažil včera odpoledne poslancům vysvětlit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pravicové opozici se totiž nelíbí, že si Česko prosadilo v EU výjimky pro strojírenský export a technologie pro těžbu ropy a že při rozhodování o sankcích Sobotka na summitu EU lavíroval. ODS a TOP 09 proto svolaly mimořádnou schůzi sněmovny.

Jenže namísto seriózní debaty ke krizi se poslanci ve středu spíše vzájemně napadali. Dokonce i samotný závěr schůze měl nepěkné zakončení.

„Když jsme vám řekli, že souhlasíme s tím, jaký bude pořad dnešní schůze, tak jsme se Vás také ptali, jestli budete souhlasit s tím, abychom to dnes doprojednali. Vy jste slíbil, že ano. My jsme se spolehli na Vaše slovo. Na to slovo já se teď odvolávám. Ale jestli teď tuto schůzi přeložíte do úterka, budu já osobně, jako předseda klubu TOP 09, pokládat Vás, jako předsedu klubu ČSSD, za podrazáka, který porušil dané slovo a dal procedurální návrh v rozporu s naší dohodou,“ rozčiloval se před osmou večerní šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Mířil tím na svého kolegu – předsedu klubu ČSSD Romana Sklenáka.

Sklenák si ale rozhodně nic nenechal líbit. „Já se velmi důrazně ohrazuji proti takovýmto slovům! Nejsem žádný podrazák a na tomto jsme se nedohodli! Pane předsedo, Vy tady lžete opakovaně!“ sdělil Kalouskovi.

Sklenák totiž předtím coby předseda poslanců ČSSD podal procedurální návrh, aby poslanci schůzi k sankcím proti Rusku přerušili do příštího úterý, tedy 16. září do 18 hodin, což si nakonec sněmovna také prohlasovala.

Jenže Kalousek namísto smíření se se stavem věcí naznačil, že měl se Sklenákem úplně jinou domluvu. „Vaše hysterie, pane kolego, Vás usvědčuje z Vašeho špatného svědomí. Hlasujte si, jak chcete, ale riskujete, že od této chvíle už Vám nebudeme věřit ani slovo,“ vmetl mu.

Co na to říkají poslanci dnes?

Laudát: Měli jsme pokračovat dnes

„Já jsem u té dohody nebyl. Ale jako zastupující šéf našeho klubu (předseda klubu Miroslav Kalousek tam v tu chvíli zrovna nebyl přítomen - pozn. red.) jsem ještě před tímto zmiňovaným hlasováním tlačil na Sklenáka, aby řekl, jaká je jeho představa o tom, kdy chtějí skončit. Domníval jsem se, že budeme pokračovat dneska, což ale zase většina poslanců nechtěla. Takže jsem se jej tázal, zda by sněmovna pokračovala po 19. hodině, ale on příliš ochoty nejevil,“ reagoval na akci Sklenáka dnes pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslanců z TOP 09 František Laudát.

Podle něj ale byl hlavním důvodem náhlého přerušení schůze fakt, že kabinet Bohuslava Sobotky měl na večer naplánováno zasedání.

„Asi by totiž nebylo nejštastnější, kdyby se Sobotka sebral a šel pryč. Měli ale na férovku říci, že je zasedání vlády... Poslal 160 poslanců domů jenom proto, že si vláda zcela nevhodně na večer naplánovala jednání!“ zlobí se na Sklenáka ještě dnes Laudát.

Jednání Kalouska se ale zase pranic nelíbilo jinému sociálnědemokratickému poslanci, a to Jaroslavu Foldynovi.

Foldyna: Možná fakt Kalousek lhal!

„Podrazák? Když se podívám na našeho předsedu klubu Romana Sklenáka, tak mohu k němu mít různé výhrady, ale že by byl podrazák, tak to bych o něm nikdy neřekl. Nepatří k těm hráčům, co by hráli unfair. Buď si oba - tedy Kalousek se Sklenákem - v předchozí rozmluvě špatně rozuměli, nebo lhal pan Kalousek a ztratil nervy. Ale nevěřím, že by si pan Sklenák dovolil hrát unfair,“ přednesl svůj pohled na věc ParlamentnímListům.cz Foldyna.

Že je ale tato mimořádná schůze přerušena až do úterních 18.00 hodin, to jej prý z míry nijak nevyvádí.

„Že by bylo v úterý večer už pozdě na řešení takovéto věci? A co se změní na situaci na Ukrajině, ať padne jakékoliv rozhodnutí z této schůze?“ otázal se Foldyna ironicky. Jeho totiž spíše vyvedla z míry jiná věc, a to je jakási přetvářka TOP 09.

„Chtěl bych Vám dále říci, pane premiére, nedělejte si nic z poznámek některých kolegů, zejména z TOP 01. TOP 09! To by bylo číslo! Z TOP 09. Podívejte se, on ten pokrytecký přístup, ten dvojí metr v přístupu k zahraniční politice a k diplomacii z těch projevů (od TOP 09) doslova kape. Když se podíváte na obhajování a kritizování mezinárodního práva. Mezinárodní právo dostává na frak již 20 let, ale já jsem ani jednou neslyšel vystoupit pány z TOP 09, zejména někdejšího ministra zahraničních věcí pana Schwarzenberga, aby kritizoval porušení mezinárodního práva,“ zmínil Foldyna ve středu v Parlamentu v jednom ze svých projevů.

Dnes k tomu ParlamentnímListům.cz vysvětluje, že by na svých slovech ze sněmovny nic neměnil.

„Víte, proběhla celá řada věcí, kdy dochází k porušování mezinárodního práva a lidských práv v Palestině, kdy ale z TOP 09 se právě k tomuto nikdo nikdy neozval. Ani k tomu, co se dělo na Balkáně, v Srbsku a předtím i v Jugoslávii, pánové Schwarzenberg a celá TOP 09 nezvedli jediný hlas. To považuji za velké pokrytectví, a proto se to podle mne mělo i veřejně takto pojmenovat,“ vysvětlil Foldyna.

Přirovnání k Háchovi bylo hodně přes čáru

Hrubě se mu prý nelíbí ani to, jak o víkendu předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg přirovnal prezidenta Miloše Zemana k někdejšímu protektorátnímu prezidentovi Emilu Háchovi, což ale Schwarzenberg pro něj nepochopitelně zmínil na plénu také středeční mimořádné schůze poslanců.

„Způsoby, jakými argumentuje pan Schwarzenberg, tedy předseda zahraničního výboru českého Parlamentu, když si dovolí přirovnávat prezidenta Zemana k Emilu Háchovi, tak to je pro mne naprosto přes čáru. Zejména, když to říká Karel Schwarzenberg, tak to je pro mne ještě větší utrpení,“ sdělil Foldyna k tomu.

A nadto socialista přidal ještě jiný poznatek z toho, co si ze včerejší sněmovny odnesl.

„Já si nemyslím, že by zrovna TOP 09 nějak dokázala k tomuto bodu celkově chytře argumentovat. Já jsem třeba poslouchal pana Kalouska a další z TOP 09, ale jejich zarputilost byla převeliká! Oni s tak velkou vervou vystupovali v zásadě proti premiérovi, kdy měli dokonce místy i nepatřičné připomínky k české cestě ohledně sankcí EU. Oni Sobotkovi vyčítali nejednotnost, a že nejsme ochotni řešit ´jeden řízek´. Jenže se ta argumentace nakonec zvrhla v takovou těžkou demagogii poslanců z TOP 09! To mne úplně zarazilo. Já ale považuji Mirka Kalouska za velice chytrého a obratného člověka, s nímž nemusím zrovna dvakrát souhlasit, ovšem on včera prostě v té demagogii byl tak jednoduchý, že mne to úplně zaráží,“ dodal na konto opozičních kolegů Jaroslav Foldyna.

Názory kolegů mne vyděsily

„Mně ta debata ještě připadala mírná, a to v kontextu toho, co tady někteří sociální demokraté předvádějí. Já jsem docela vyděšený názory některých lidí a týká se to třeba kolegy Stanislava Humla a i Jaroslava Foldyny, který navíc včera říkal některé věci, které se netýkají jenom Ukrajiny, ale i dalších zemí, jako je Izrael,“ uvedl však k tomu samému topkař František Laudát.

Podle něj naopak včerejší vystoupení všech poslanců z TOP 09 na půdě sněmovny je adekvátní situaci i tomu, co předvádí naše vláda na poli zahraničí politiky směrem k ukrajinské krizi.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Ono to začíná otřásat základy naší zahraniční politiky, která tady byla po roce 1989,“ poznamenal Laudát k chování české diplomacie.

„Tady totiž směrem k ukrajinské krizi někdo udělal obrovský lapsus a zároveň tak postavil naší republiku do strašné role. Pan Sobotka na jednu stranu podlézá na věcech nepodstatných Bruselu, jako jsou nesmyslné směrnice typu ohýbání banánů, ale jsou věci podstatné, kdy je ohrožena stabilita naší země, celé EU a i NATO. A to je právě ona ukrajinská krize, s níž jsme se za posledních 23 let nesetkali a oni najednou začnou v tomto takto lavírovat? Je otázka, zda jsme ochotni vyměnit svou bezpečnost a serióznost za soustruhy, jogurty a další věci. Dosud měla tato vláda moje sympatie, ale její chování před přípravou další vlny sankcí vůči Rusku, tak z toho mne tedy zamrazilo! Ono se to podle mne také odrazilo na postu eurokomisaře, kdy nám to podle mne z EU vrátili se vším všudy... Já být v pozici Sobotky, tak bych snad to místo eurokomisaře odmítnul a začal znovu jednat,“ rozhorlil se Laudát.

Asi ho k něčemu tlačí jestřábí křídlo

Podle něj je ovšem premiér Sobotka na druhou stranu „v hrozné situaci“.

„Ono se mu totiž narodilo nějaké jestřábí křídlo v sociální demokracii, a tak proto je docela mezi dvěma ohni. Je mi ale na druhou stranu sympatické vystupování pana ministra zahraničí Zaorálka, ovšem vím z kuloárů, jak je zběsilá ta druhá část sociální demokracie. Tím mám na mysli lidi, kteří jsou v tzv. Haškově křídle. Já ale nechci, aby byla i sociální demokracie rozpolcená, když už je v hrozném stavu ODS,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Laudát.

Stanislav Huml (klub poslanců ČSSD) pak na dotaz ParlamentníchListů.cz z pocitů vyplývajících ze včerejší schůze pouze zmínil:

„Já jsem byl z té schůze omluven, tak nevím, co se tam dělo. Ale jediné, co jsem ze včerejška slyšel, tak byl kolega Foldyna, a s ním bych souhlasil. Podepsal bych to, co tam říkal. No a to, že Kalousek vmetl Sklenákovi, že je podrazák? U Kalouska mě nepřekvapuje vůbec nic.“

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

V Británii je to horší!

Místopředsedkyně TOP 09 a místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti Helena Langšádlová si ale nemyslí, že by se právě včera vedla ve sněmovně nějaká ostrá debata.

„Do parlamentarismu takové ostré debaty patří. Kdo kdy sledoval třeba britský parlament při jeho diskuzích, tak ví, že i tam jsou leckdy ostré debaty,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Ani nad slovem „podrazák“ se nepozastavila.

„Ono bylo včera domluveno, že bude tak dlouho jednání sněmovny, dokud se bod k Ukrajině nedokončí. Jenže ve chvíli, kdy byla sněmovna na popud ČSSD přerušena, tak byli přihlášeni už jenom čtyři diskutující, takže do toho řádného termínu ukončení schůze sněmovny - tedy do 21.00 hodin - by mohla sněmovna jednat a mohlo být také jednání o tomto bodu dokončeno tak, jak bylo domluveno,“ uvedla Langšádlová na omluvu šéfa klubu Kalouska.

„Jenže ono to celé bylo odročeno takovou obkličkou předsedy klubu ČSSD, který porušil veškeré dohody, neboť asi potřeboval čas na zasedání vlády,“ podotkla Langšádlová ironicky.

Možná to dělají ze zlých úmyslů

„Víte, někteří poslanci sociální demokracie nejsou schopni dohlédnout těch rizik, v nichž se nacházíme. Buď z toho důvodu, že neznají historii, neznají politické vztahy, nemají informace, jež by měli mít, a tudíž tu situaci na Ukrajině výrazně podceňují. U některých mám dokonce obavy, že to dělají ze zlých úmyslů,“ zkritizovala nakonec Langšádlová vystoupení oranžových partajníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…