A kdo si to nemyslí, tak není normální... Komárek se rozčílil během sněmovní debaty o vydání Babiše a Faltýnka

06.09.2017 16:01

Sněmovna po polední přestávce opět pokračovala v poněkud horkokrevné diskusi kolem vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka policii ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Poslanci se odpoledne například pustili do ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) kvůli tomu, že má pochyby o tom, zda je řízení vůči Babišovi vedené podle zákona.

A kdo si to nemyslí, tak není normální... Komárek se rozčílil během sněmovní debaty o vydání Babiše a Faltýnka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Poslanci se ale ještě před odpolední debatou stačili trošku poškorpit. Jana Černochová z ODS totiž jménem klubů ODS a ČSSD navrhla, aby poslanci mohli o bodu jednat a hlasovat i po 19. a 21. hodině. To se ale některým zákonodárcům jevilo jako trochu nepochopitelné.

Člen mandátového a imunitního výboru František Petrtýl (ANO) následně poslancům řekl, že využil možnosti nahlédnout do policejního spisu ke kauzám jak Babiše, tak Faltýnka. „Nenašel jsem tam ale žádnou informaci, která by byla o něčem nezákonném. Kauza se mi jeví jako účelová, která nepochybně ovlivní volby,“ upozornil.

Zdeněk Ondráček z KSČM poté zmínil, že by nezávislá policie neměla koukat na to, jaké je zrovna v politice období, a kdo je osoba, proti které se vede trestní řízení. „Osoby vydávané k trestnímu stíhání nejsou víc než běžní občané," zdůraznil a i on uvedl, že díky některým novinářům viděl žádost policie o vydání. „Nejsme to ale my, kdo mají rozhodovat o vině a trestu!" Protože podle něj žádost nesouvisí s výkonem mandátu poslance, bude hlasovat pro vydání obou poslanců.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) předestřel, že má za to, že by poslanci neměli ulevovat svému svědomí tím, že každého automaticky vydají. „Měli byste posuzovat, zda je žádost odůvodněná a fundovaná a jestli vás policejní orgán přesvědčil o tom, zda je důvod pro stíhání," apeloval na poslance Pelikán.

Do Pelikána se následně pustili ostatní poslanci. Kromě Kalouska tak třeba i bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), či ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Blažek řekl, že nesouhlasí s tím, že by měli poslanci posuzovat fundovanost žádosti. Měli by jen dohlédnout na to, aby nedošlo ke zneužití policie k politickému souboji. „Zatím na to žádné důkazy nejsou,“ uvedl.

„Zda máte jako ministr spravedlnosti pochyby o tom, zda je řízení vedené podle zákona, tak to je zlé! Nebo je tu druhá možnost, že se Andrej Babiš bojí důkazů! Jiná varianta tady není,“ zahlaholil ministr Zaorálek s tím, že Pelikán děsí veřejnost.

Babiše se naopak zastal Martin Komárek z hnutí ANO. „Žádost, která má tolik formálních nedostatků...,“ vrtěl hlavou. Podle něj je žádost velice neobvyklá, protože přišla těsně před volbami.

„Nepamatuji si žádosti o vydání, které by byly více nesmyslné, více hloupé a kde by bylo více nepravd... A kdo si to nemyslí, tak není normální,“ řekl Komárek a citoval svými některými slovy Miroslava Kalouska, když sněmovna jednala o vydání Vlasty Parkanové.

Proč policie nestíhá další podezřelé?

Pod drobnohled se dostal i člen imunitního výboru Roman Procházka (ANO), který se pozastavil nad tím, proč už policie neobvinila další lidi, které vyšetřuje v kauze Čapí hnízdo. Vyšetřovací spis i on podobně jako Komárek označil za podivný balast. „Za dva měsíce může být jiná důkazní situace. Měli bychom žádost odmítnout a poskytnout policii dostatek času, aby dopracovala spis. Případnou žádost ať si podá nové sněmovně. Časová souvislost s volbami je příliš velká, nevěřím na zvláštní náhody,“ zdůraznil.

Miroslava Němcová i Pavel Blažek (oba ODS) se ale do Procházky obuli. Podle nich není možné, aby poslanec ANO zveřejňoval informace z neveřejného jednání výboru. Navíc prý Procházka těmto věcem nemůže rozumět, nemůže být kvalifikovaný k hodnocení policie a žalobců, protože není advokát, ale ředitel muzea.

Jenže i podle Matěje Fichtnera (ANO) by se obsah policejního spisu podařilo sestavit každému, kdo sedí u Googlu. „Žádná informace, která by jasně prokazovala úmysl spáchat podvod, tam není. Policie vzala vyšetřovací verzi, a aniž by měla konkrétní doklady, tak prohlásila, že to tak bylo,“ uvedl na základě shlédnutí policejní spisu.

Zdeněk Ondráček (KSČM) ale všechny předchozí diskutéry jako někdejší policista ubezpečil o tom, že policie dosud nikoho neobvinila, protože musí stíhat všechny podezřelé ze stejného činu najednou. Případné úkony u dříve obviněných osob by pak mohly být neplatné a musely by se opakovat.

Babiš podle kriminalistů vědomě koordinoval své blízké

Andrej Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem trestnímu oznámení od sklonku roku 2015. Podle policie měl „cíleně a vědomě koordinovat své blízké“ v případu možného dotačního podvodu v rámci Čapího hnízda. V kauze kromě něj a Jaroslava Faltýnka figurují i Babišovi příbuzní a spolupracovníci. Například jeho manželka Monika, její bratr Martin Herodes a Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Trestné činnosti se Babiš měl podle policie dopustit tím, že v druhé polovině roku 2007 „v úmyslu podvodně získat dotaci“ dal jako ovládající osoba pokyn představenstvu společnosti ZZN Pelhřimov k účelovému vyvedení společnosti ZZN Agro Pelhřimov s. r. o. z holdingové struktury Agrofertu. Následně členové představenstva ZZN Pelhřimov, mezi nimiž byl i Jaroslav Faltýnek, údajně vědomě za účelem budoucího skrytí vlastnické struktury rozhodli o změně právní formy ZZN Agro Pelhřimov s.r. o. na akciovou společnost, přestože k tomuto kroku nebyl podle policie žádný ekonomický ani podnikatelský důvod. Poté ZZN Agro Pelhřimov a.s. změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se farma vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš měl podle policie dát představenstvu ZZN Pelhřimov (ve kterém seděl i Faltýnek) povel k „fiktivnímu a ryze účelovému prodeji 20 kmenových akcií společnosti ZZN Agro Pelhřimov a.s. předem určeným nabyvatelům“. Policie k tomu v žádosti uvádí, že prodej těchto akcií byl schválen bez předchozí veřejné nabídky a snahy o dosažení co nejvyšší ceny s „vědomím, že se jedná o účelový a fiktivní převod akcií za účelem zakrytí skutečné identity fakticky ovládající osoby“, tedy Andreje Babiše.

Babiš pro média již dříve odmítl, že by řídil a koordinoval dotační podvod. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie, žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoli trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil,“ uvedl. Na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice přiznal, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Babiš dnes požádal poslance, aby ho vydali k trestnímu stíhání, přičemž nařkl policii z toho, že zamlčuje důkazy, které jí byly předloženy. Faltýnek uvedl, že bude hlasovat pro své vydání, ostatní poslance ale o totéž přímo nepožádal. Také on policejní žádost o vydání zpochybňoval, podobně jako další zástupci ANO v čele s Radkem Vondráčkem.

Poslanci hnutí ANO tvrdí, že čelí bezprecedentnímu pokusu o nedemokratické ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran to však odmítají s tím, že celá kauza musí být vyšetřena standardně. Policejní žádost podle nich splňovala všechny náležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…