Alibaba měl jen 40 loupežníků. Oproti Česku to byl břídil, podotkl Koskuba

19.05.2012 15:46

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opět v politické aréně, tentokrát s jediným tématem - zadržení exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Jak moc se liší v názorech poslanec sociální demokracie Jiří Koskuba od názorů senátora ODS Jaroslava Kubery? Čtěte další komentář týdne obou mužů pro ParlamentníListy.cz.

Alibaba měl jen 40 loupežníků. Oproti Česku to byl břídil, podotkl Koskuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Hned v úvodu svého komentáře na dané téma, si poslanec Jiří Koskuba postěžoval: „To, co nás oranžové, postihlo tento týden, se komentuje velmi těžko. Z několika důvodů. Jednak je těch komentářů ze všech možných stran a úst už nějak moc. Je přerathováno. Zviditelňovat se na maléru druhého je totiž to nejsnazší. Také je vhodné si přiznat, že zatím málokdo zná skutečnou pravdu. Ani já nevím více, než co jsem viděl a slyšel z televize nebo rádia, četl v novinách. Bohužel, nemám s ohledem na vlastní smutné zkušenosti důvod, hned všemu slepě věřit."

To, co podle něj vyplulo na povrch, je ovšem podle něj minimálně otřesné. "Jistě, lze to vše svést na tolik oblíbené selhání jedince. Není to však pravda. Úpadek morálky je v této zemi totiž všeobecný. Netýká se jen politiků, byť právě ti by měli být vzorem, pochopitelně. Nedaří se. A ti slušní zase nikoho nezajímají. Ale ani média na tom nejsou až tak o mnoho lépe. Hon za senzací často převažuje nad hledáním pravdy, nad důsledností, objektivitou. O jejich skutečné nezávislosti a nezaujatosti si rovněž dovolím zhusta pochybovat. Ne, nevykrucuji se. Ale i po více než 22 letech nové demokratické společnosti mám stejně pocit, že Mistr Jan Hus by měl ve svém známém boji za pravdu pořád co dělat. A je strašné, že pomalu sám nevěřím již ničemu, co jsem neviděl na vlastní oči a neprožil. Proto mne omluvte, nemíním Davida Ratha špinit a poplivávat."

Alespoň do té doby, než se projeví, kde stojí pravda. "Mnohé se mu vytýkalo a na pusu měl mít bezpochyby zbrojní průkaz. Ale na druhé straně rozhodně není hlupák. Pokud vím, taky nikdy nikomu ve sněmovně neřekl za pultíkem, že je “debil”, či ani nikomu nenafackoval,“ řekl Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Korupce už zamořila celou zem - a my jsme si zvykli...

A dodal k tomu, že na druhé straně však asi všichni vědí, že minimálně podobná korupce prolezla a zamořila celou naši zem. „Dokonce si troufnu říci, že v českém měřítku je údajný hejtmanův malér, ve srovnání s jinými dokonce až neskutečně pitomý a amatérský, jen takovou malou zlodějničkou. Dost tristní konstatování, co? Ale kdo je soudný, tak ví, že neplácám. Je tragické, že jsme si již zvykli,“ pokračoval Koskuba.

K tomu, jak nahlíží na celou věc z pohledu poslance ČSSD, přiznal, že pokud je všechno, co se stalo, skutečně pravda, tak je to pro sociální demokraty obrovský malér. „Dokonce ale i pro všechny zbývající ještě slušné politiky a vlastně všechny slušné lidi. Je hrozné, že se u nás obecně všichni politici do jednoho považují za zloděje, novináři za bulvární pisálky až lháře, všichni bohatí lidé pak za lumpy nebo mafiány a chudí zase za flákače a “socky”. Jaksi blbá a nekultivovaná doba, že? Nelze však vyloučit, alespoň z “oranžového” pohledu, že je něco špatného pro něco dobrého. Ona taková výchovná facka v pravou chvíli neuškodí. Může dokonce pomoci. Není-li profackovaný totální ignorant,“ konstatoval Koskuba ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Blesková reakce není v Čechách obvyklá, proto budí otazníky

 A jak zdůraznil, ve vší skromnosti musel prý připomenout, že blesková adekvátní reakce nejvyššího vedení není, jak známo, vůbec v Čechách obvyklá.

„Stejně tak ani jednání samotného zatčeného kolegy lékaře a poslance. Mám na mysli jeho okamžité vystoupení z ČSSD, vzdání se hejtmanství, mandátu zastupitele Středočeského kraje. On se totiž ten průšvih přímo týká právě tohoto kraje. Jak se postaví k svému poslaneckému mandátu, to ještě uvidíme. On určitě nejlépe ví, jaká je pravda a co sám po druhých požadoval. Jasně, fanatičtí antilevičáci si právě odplivli. Popřít to však nemohou. Bylo by fajn, kdyby se podobně uměli zachovat i ti jejich přečasto potrefení oblíbenci. Není tomu tak a všichni to ví. Že by nosili ještě větší krabice?“ ptá se Koskuba.

Na dotaz, jaký signál byl zadržením Davida Ratha veřejnosti vyslán, odpověděl Koskuba: "Nerad bych byl tendenční, ale nemohu pominout, že i tato akce je jaksi opět blízká jménu Kubice. To je ten pan porevoluční plukovník, který těsně před volbami roku 2006 torpédoval svou v mnoha ohledech prapodivnou zprávou hrozící vítězství partaje oranžové, jak jinak, tehdy ještě vedené sexymozkem Jiříka z Paroubků. Nu a když nyní z mnoha všeobecně známých důvodů hrozí pravici opět krajský a senátní volební výprask, náhle se kupodivu probudí a dokonce přímo jako v americkém akčním seriálu zasáhne protikorupční policie. Za přítomnosti médií. A jaksi na potvoru ještě uloví známého opozičního politika. Přitom šéfem ministerstva vnitra je, světe div se, zase již jmenovaný pan plukovník! Je tohle všechno jenom náhoda? Kéž by byla. Sám bych tomu byl rád.“

Kam se hrabe Česko na Alibabu, který měl "jen" 40 loupežníků...

A dodal, že není rozhodně advokátem svého kolegy Ratha, jehož si „kdysi Velký Jirka místo něj vybral za ministra“.

„Jak vidno, nemohu mu nyní než poděkovat. Naopak cítím povinnost omluvit se veřejnosti za další znechucení lidí politikou. Ale dokud neuvidím, že se konečně “svatí” bojovníci proti korupci vrhnou na další známé a nejlépe i ještě neznámé kauzy, bez rozdílu stranických barev aktérů, a nedotáhnou je až do konce, budu poněkud nedůvěřivý. Hnije jim toho v archivech ještě moc. Privatizace, padáky, gripeny, pandury, casy, IZIP, banky, tunely, dálnice, prodeje nemocnic, Promopro, odkloňování miliónů, odposlechy aj. aj. Oproti České republice měl totiž ten známý Alibaba loupežníků strašlivě málo,“ uvedl Koskuba s tím, že by chtěl cítit, že jsme právní stát.

„Ovšem já práva nestudoval. Dokonce ani ty na paní profesorku Dvořákovou uražené v Plzni. Možná proto jsem si naivně myslel, že právní stát je země, kde zákon a spravedlnost vítězí nad lumpárnami. Zatím mám však spíš pocit, že je to stát toliko s velmi významným postavením, mocí a i potřebou velmi schopných právníků. Pro ty, co na ně mají. Jsem rád, že alespoň o víkendu tuhle nešťastnou středočeskou “vinařskou” kauzu nahradí hokej. Díky Bohu a  “československým” hokejistům. I když se jistě budeme modlit, aby finále hráli hlavně ti se lvem na prsou. Nicméně hrají zase o medaile. Kéž by Češi s vlajkami na autech a v rukách mohli být hrdí nejen na hokejisty. K tomu je však třeba, aby v této zemi jednoznačně platil "řád a pořádek". Aby lidé mohli věřit ve spravedlnost. Jak jsem řekl, k tomu jsou třeba vzory. A nejvyšší ústavní činitelé by k nim měli rozhodně patřit,“ uzavřel Jiří Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Kubera: Dotace je skoro sprosté slovo a takhle to dopadá

Senátor ODS Jaroslav Kubera byl ve svém vyjádření stručnější, nicméně, jak přiznal, celá dosud nevídaná politická kauza mu přinesla dvě ponaučení.

"Opět se potvrzuje to, že slovo dotace je u nás spojováno skoro vždy s nějakým trestným činem, minimálně je považované za sprosté slovo. Pokud by jejich získávání bylo průhlednější, jednodušší, nemělo bezmála třicet programů, ale třeba jen dva, a rizika, se kterými je s největší pravděpodobností spojená i kauza Davida Ratha, by se eliminovala," uvedl senátor pro ParlamentníListy.cz.

A zopakoval to, co říká již delší čas. "Málo platné, ale obce a kraje se nemají pouštět do podnikání - to mají dělat byznysmeni. Ti ale zase nemají moc lézt a zasahovat do politiky - pak by to všechno klapalo," doplnil Kubera.

Zákon o poslanecké imunitě je špatný - teď se to potvrdilo

Druhé ponaučení, které z kauzy Davida Ratha Kubera získal, je to, že zákon o poslanecké imunitě je prostě špatný. "Senát ho neodhlasoval, a teď tu je prostě problém. Právníci - specialisti na Ústavní právo se nejsou schopni dohodnout a dojít ke stejnému závěru v tom, zda bylo postupováno správně a jak by se mělo postupovat dál. Nejsme holt asi u nás schopni jasně napsat zákon tak, aby se jím dalo jednoznačně řídit. Bude lepší to do budoucna zjednodušit," myslí si senátor Kubera.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, co by bylo podle Kubery lepší při rozhodování o poslanecké imunitě Davida Ratha, přiznal, že on osobně by se přikláněl k tomu, aby za ním do vazební věznice výbor poslanců, vycestoval. "Vidím to opravdu asi jako lepší řešení. To, že by měl přijet v doprovodu Vězeňské služby do sněmovny on, nevnímám jako logické," podotkl senátor Kubera.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…