Amnestie ve sněmovně: Šéf komunistů hájil srp a kladivo

17.01.2013 17:18

Poslanci se ještě dnes chtějí dostat k hlasování o nedůvěře vládě a to kvůli novoroční amnestii prezidenta Václava Klause. Ten do sněmovny sice nedorazil vysvětlovat své pohnutky, zato naopak z jednacího sálu po svém projevu odešel vicepremiér Karel Schwarzenberg. Prý na protest, neboť o kontrasignaci premiéra nevěděl. Schwarzenberga pak hájil před poslanci ministr financí Miroslav Kalousek. A došlo i na srp a kladivo...

Amnestie ve sněmovně: Šéf komunistů hájil srp a kladivo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes se ve sněmovně bude hlasovat o důvěře vládě. Zasedání se asi protáhne do večerních hodin

Poslanci od dopoledne stále debatují kolem novoroční amnestie. Sociální demokraté na toto téma totiž vyvolali hlasování o nedůvěře vládě. Opoziční zákonodárci ale vesměs mluví k prázdným lavicím – jednací síň je totiž zaplněná je z půlky.

Klidnou a poněkud i nudnou debatu pak krátce před 17. 00 hodinou rozčeřila až reakce ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten si vyměnil několik replik s opozičními poslanci, jimž třeba objasňoval důvody, které vedly ministra zahraničí k odchodu ze sněmovny. Krátce předtím totiž socialista Jeroným Tejc vyzval Schwarzenberga, aby se vrátil zpět do sněmovního sálu a hlasoval. Poslanec ČSSD Michal Hašek se k tomu například podivil, proč Schwarzenberg reagoval až dnes, když amnestie byla vyhlášena na začátku roku. "Amnestie byla vyhlášena 1. ledna, dnes je 17. ledna. Co dělal Karel Schwarzenberg? Že by zimní spánek?" pronesl ironicky Hašek.

On reagoval, až když to dostal na stůl

„Pan ministr Schwarzenberg se o amnestii skutečně dozvěděl až po prvním lednu. On, jako noblesní člověk reagoval, až když to dostal na stůl.... Já tady ale reaguji především na slova předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který mne zaujal slovy k nástrojům, které mohou škodit. Že srp dělá uctyhodnou práci, když kosí obilí, to je pravda. Kladivo dělá také úctyhodnou práci, když ková kov. Když se to dá dohromady, je z toho srp a kladivo a jsou z toho desetimiliony mrtvých. Já prosím, aby mne tací lidé nekádrovali,“ řekl Kalousek.

Na Schwarzenbergovu obhajobu pak zopakoval, že tato vláda by měla fungovat dále, a prezident Klaus by už neměl mít možnost na závěr svého funkčního období jmenovat vládu novou.

Následně si vzal slovo předseda komunistů Filip. Připomněl, že KSČM má ve znaku třešně a zelené lístky a to, aby zvýraznila červenou barvu revoluce a ekologii. „A mimo jiné, kdyby to pan kolega Kalousek nevěděl, tak pro poučení, když už jsme tady byli tak edukováni panem ministrem spravedlnosti, byl to znak včetně písně Pařížské komuny,“ dodal komunista.

Předseda rudých Filip totiž v "jednačce" sněmovny uvedl, že nevěří Schwarzenbergovu prohlášení, že o amnestii nebyl informován. "To musí být lež, protože v tomto ohledu žádná výmluva o tom, že by snad o té amnestii nikdo nevěděl, nemůže být pravdivá," řekl.

Véčkaři chodí k pultíku s "hříchy"

Po Kalouskovi se za debatní stůl postavilo hned několik poslanců z VV, například Jana Drastichová, či místopředseda poslaneckého klubu VV Michal Babák. Ten se například rozhovořil o anonymních akciích, či si ke kritice koalice vybral zvýšení DPH a vysokou cenu nafty, respektive výši spotřební daně.

Všichni poslanci VV mají vždy před sebou různé cedulky s tím, jakých hříchů se Nečasův kabinet dopustil. Například Josef Novorný přišel k řečnickému pultíku s transparentem, na kterém měl napsáno: „Hřích č. 9 – podpora hazardu“. Deset hříchů této vlády totiž dnes za sněmovním pultíkem prezentoval předseda VV Radek John.

Jana Drastichová pak nastoupila s transparentem "Hřích č.2. Amnestie a rostoucí kriminalita". Ve svém proslovu vinila vládu z diletanství kvůli podceněné přípravě amnestie a nedomyšlení jejích následků.

Schůze sněmovny zřejmě jen tak neskončí. Například po Babákovi bylo přihlášeno do rozpravy ještě dalších 17 zákonodárců.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

4:45 Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky News podrobněji hodnotil průběh …