Andrej Babiš neví, co říká, odsoudil ministra komunista Dolejš

01.07.2014 9:17

Ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš se stal tvrdým kritikem stávajícího ministra financí Andreje Babiše (ANO). Babiš se totiž v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce přel s Miroslavem Kalouskem kromě jiných věcí o tom, zda stát by mohl už za tři roky hospodařit bez deficitu a Dolejše tato debata rozesmála a zároveň vyděsila. „Andrej Babiš neví, co říká, nebo mu to je jedno,“ uvedl na konto Babiše Dolejš.

Andrej Babiš neví, co říká, odsoudil ministra komunista Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Stát by mohl už za tři roky hospodařit bez deficitu. „Jsem přesvědčen, že v roce 2017 budeme mít vyrovnaný rozpočet, vzhledem k tomu, co máme připravené. K tomu směřujeme. Ale samozřejmě musíme udělat opatření z hlediska výběru daní," řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Bývalý šéf státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) ale považuje Babišem zmíněnou konsolidaci veřejných rozpočtů za příliš tvrdou – podle něj stačí, aby vláda nezvyšovala výdaje a využila ekonomického růstu. Koalici tak vybídl, aby postupně snížila poměr strukturálního deficitu k HDP na 0,5 procenta.

„My říkáme, aby vláda nezvyšovala výdaje o víc než tři až čtyři miliardy a to půl procento jí zařídí hospodářský růst," zdůraznil Kalousek, podle kterého by díky dvouprocentnímu zvýšení HDP přiteklo do státní kasy zhruba dvacet miliard ročně navíc, čímž by se snížil zároveň podíl schodku na hrubém domácím produktu. TOP 09 by prý takto sestavené státní rozpočty podpořila.

„Pan Kalousek dobře ví, že ten jeho návrh je nereálný," odbyl ale v OVM Babiš nápad Kalouska.

Oba dva politici se pak přeli třeba o výběru daní a také o obměnách v dozorčích radách státních podniků. Babiš tak třeba na Kalouskovo konto prohlašoval, že neuměl vybírat daně. Kalousek ale na to kontroval tím, že Babiš jen žije z toho, co prosadila vláda předchozí a navíc se chová jako tygr v masně.

Divákům to nepomohlo...

„Duel v Otázkách Václava Moravce bohužel asi nepomohl divákům dozvědět se hlavně to, co bude s veřejnými financemi,“ uvedl ale na konto obou mužů místopředseda KSČM a stranický ekonomický expert Jiří Dolejš.

„Bývalý a současný ministr se sice rádi škorpí, ale důsledky jejich práce mohou být obdobné. Nečasova vláda chtěla vyrovnat rozpočet do roku 2016, Babiš možná zaskočil i své koaliční partnery tím, že to chce stihnout do roku 2017. Kardinální otázkou je však jak a s jakými důsledky,“ uvedl k tomu Dolejš dále pro ParlamentníListy.cz.

„Andrej Babiš neví, co říká, nebo mu to je jedno. Není to pro něj důležité, nebo nemá ještě dostatečně konkrétní představy o fungování resortu. Jinak by nemohl slibovat, že dosáhne vyrovnaného rozpočtu do roku 2017 především zlepšením výběru daní,“ uvedl Dolejš s tím, že opatření, o kterých stále ministr hovoří, nemohou přinést efekt zhruba sto miliard, ale asi to prohlašuje proto, neboť nechce udělat zásadnější změnu v rozpočtové politice. „A to mne trochu vyděsilo," poznamenal k tomu Dolejš.

Strukturální deficit tato vláda hodlá zvýšit!

„Pravdou totiž je, že klíčový parametr, strukturální deficit, tato vláda hodlá zvýšit. Zbilancovat příjmy a výdaje totiž nejde okecat. A současně chce napravovat důsledky škrtů z Kalouskových časů. Tyto rozpory ovšem ukazují, že za sliby nestojí nějaká promyšlená strategie a že se možná jen dočasně mlží. A rok 2017 je koneckonců poslední rok volebního období a slovy posledního z francouzských Ludvíků ´po nás potopa´,“ zavtipkoval Dolejš.

Jestli podle něj Andrej Babiš nyní přidá k veřejným investicím nějakých pět miliard korun, tak to je podle Dolejše jen půl procenta rozpočtu, což nějaký fiskální impuls na podporu růstu zrovna není.

„Litanie, jak Českou republiku všichni okrádají, mohou mít sice své opodstatnění, ale už nejsme před volbami a odpovědi, co s tím, působí od Babiše značně rozpačitě. Přeci nemůže myslet vážně, že získá opatřeními na zlepšení výběru daní v tak krátké době sto miliard, když odborníci to odhadují jen v řádu miliard. A navíc systém on-line tržeb spíš připomíná velkého bratra, než že by pomohl zvýšit daňové inkaso. Registrační pokladny jsou něco jiného, ale i zde jde o konkrétní provedení. Zavedení centrálního registru účtů je totéž, tváří se to jako systémový krok, ale registry účtů už existují u bank a jde o přístup k těmto údajům. Budovat nový systém u ČNB může být jen zbytečný výdaj navíc - také se k tomu představitelé ČNB kriticky vyjadřují,“ uvedl Dolejš k dalším prohlášením Babiše v nedělních Otázkách.

Babiš se totiž v pořadu Václava Moravce kromě jiného také rozčiloval, že operují na našem území „organizované skupiny z celé Evropy, které nás obírají o peníze“. Za nejdůležitější opatření v oblasti daní, která by měla dosažení vyrovnané bilance pomoci, označil pak ministr financí elektronický výkaz DPH a elektronickou evidenci tržeb. Prý o tom mluvil s chorvatským ministrem financí.

„Oni to tam zavedli a funguje to skvěle, protože finanční správa vidí fakturaci de facto on-line. Takže když v neděli večer vidí, že se v nějakém baru nefakturuje, tak tam mohou poslat svoji jednotku," popsal Babiš.

Kalousek v debatě OVM sice na to zmínil, že je připraven odsouhlasit všechny rozumné návrhy v oblasti výběru daní, ale podle něj je i otázkou, jaké výsledky bude mít s velkou slávou oznámený zrod týmu Kobra.

Zakládat fungl nový tým může být jen redundance existujících aktivit

„Zrod týmu Kobra jako metoda lepší koordinace celníků, daňařů, policistů ano, ale zakládat fungl nový tým může být jen redundance existujících aktivit a efekt rovněž bude pod očekáváním,“ reagoval ale na to Dolejš.

Podle něj návrhy Babiše spíše vypadají jako „sliby chyby“.

„Může to celé skončit u kalouskovských škrtů - zmínka o komisi na pracovní odvody je jen tradiční pravicovou mantrou, že práce je u nás drahá. Zkuste to ale říci většině podprůměrně placených zaměstnanců. Aby, až splaskne mediální bublina kolem soutěže Babiš versus Kalousek, se neukázalo, že nakonec jedno jsou,“ dodal Dolejš pro ParlamentníListy.cz v reakci na vystoupení obou politiků v Otázkách Václava Moravce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…