Andrej Babiš ohromil experty. Vytáhl kostlivce ze skříně a tvrdě udeřil

15.11.2013 7:15

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Z lídrů stran vyjednávajících o vládě působí na mediální odborníky nejlépe Andrej Babiš a dokonce mu schvalují i útok na lidovce kvůli nejasnému financování. Bohuslav Sobotka odložil původní hysterii a počíná si diplomatičtěji. Pavla Bělobrádka pak chválí za jeho slova, že se na místo ve vládě ještě necítí.

Andrej Babiš ohromil experty. Vytáhl kostlivce ze skříně a tvrdě udeřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

O vytvoření budoucí vlády tentokrát nevyjednávají ostřílení politici, jak tomu bylo většinou v minulosti. Vždyť Andrej Babiš založil hnutí ANO v roce 2011, Pavel Bělobrádek se jako nová krev stal předsedou KDU-ČSL po neúspěchu lidovců ve volbách v roce 2010. A Tomio Okamura, o jehož Úsvitu se spekuluje jako o možné podpoře vlády v případě neshody s KDU-ČSL, založil toto hnutí až v letošním roce. Jediným matadorem z těchto lídrů je předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž ve sněmovně usedl poprvé už v červnu 1996, tedy před více než sedmnácti lety.

Právě proto nemůže Bohuslav Sobotka veřejnost ničím překvapit. „Mluví dobře, mluví uvážlivě, ale nemá charisma lídra. Nepůsobí příliš atraktivně, spíš jako úředník. Je naprostým protikladem Mirka Topolánka, to byl střelec. Zase ale nezvládl dělat politiku. Ale fyzickým zjevem a vystupováním to byl dobrý vůdce,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na VŠE v Praze.

Sobotka ze sebe hned po volbách mohl udělat bojovníka

První dva týdny po volbách hrál Bohuslav Sobotka o politické přežití, pozici v čele strany se mu podařilo uhájit. „Ten ´puč´ mu svým způsobem trochu pomohl, že ze sebe mohl udělat bojovníka a působit akčněji než obvykle. Nahrálo mu, že se mohl ukázat i v tomhle světle a přesvědčit tak, že je schopen řešit problémy. Image mu to sice zlepšilo, ale on není typem, který by mohl být obdivován veřejností a zvláště pak ženami, mezi nimiž je nemálo voličů,“ vykresluje Jiří Mikeš mediální obraz předsedy ČSSD.

„Pan Sobotka pochopil, že s prezidentem se musí jednat a model jeho mediálního vystupování je tolerantnější. Hysterie, co tam byla předtím, se vytratila, je to diplomatičtější a dokonce se zdá, že trochu ví, s jakými kartami začíná hrát, což předtím moc nevěděl. Návštěva u Zemana se povedla v tom smyslu, že si ujasnili, jaké karty budou na stole. Podle mého soudu je na něm změna vidět a je to ku prospěchu věci. Je to ale zatím jen první krok. Jestli to takhle půjde i s jeho lídrovstvím, to se neví, ale je to první a dobrý krok,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Bystřický.

Babiš nemlží a je pochopitelný pro obyčejné lidi

To na Sobotkově partnerovi pro vyjednávání, šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, je znát, že politikou ještě nenačichl. „Pan Babiš mluví jasně, stručně, pochopitelně, dokáže přiznat, že udělal chybu. Ale vždy mu to projde, protože na rozdíl od zavedených politiků nemlží. Je také pochopitelný pro obyčejné lidi, kteří ho berou. Kdyby se nepodařilo sestavit vládu a musely se konat další předčasné volby, tak by pravděpodobně získal ještě víc hlasů než letos. Lidé ho vnímají jako člověka, který něco dokázal,“ konstatuje Jiří Mikeš.

Z role člověka, který je nad věcí, vypadl jen ve chvíli, kdy ostře zaútočil na KDU-ČSL, že musí zprůhlednit své financování a že ji financuje někdejší přítel Františka Mrázka podnikatel Luděk Sekyra. „Vrátil lidovcům to, že pořád mluví o lustraci. To je od nich dost trapné, protože lustrační zákon je zmetek a už dávno měl fungovat zákon o státní službě. Myslím, že zareagoval správně, když úder vrátil,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Bylo třeba ukázat, že lidovci mají kostlivce ve skříni

„Pan Babiš jedná velmi ostražitě, nevstupuje do žádných hlavních jednání, je faktický vítěz voleb, takže nepotřebuje intervenovat. Vyčká si, protože ví, že bez něj vládu sestavit nelze. A ten útok na lidovce byl v pořádku. Pokud chce někdo diskuse o koalici, tak si musí uvědomit, že se při tom také tahají kostlivci ze skříně. Nemůže se jednat s tím, že KDU-ČSL je bez problémů. Bylo nezbytné to otevřít, protože pak se to další kolo jednání bude odehrávat jinak. Řekl bych, že to patrně byl útok záměrný, propočítaný a podle mého soudu velmi správný,“ upozorňuje Jiří Bystřický.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zaujal prohlášením od politika málokdy slýchaným, že se na místo ve vládě ještě necítí. „Opravdu působí tak, že ještě nemá dost zkušenosti. A to, co řekl, mu může u veřejnosti jenom prospět. Skromnosti u politiků si lidé cení. Řeknou si: ´Je to jeden z nás.´ Když je někdo skromný, zvlášť když je to politik, tak je to pro jeho obraz vždy dobré. Jak začne jezdit v porschi a moc se vytahovat, tak to k popularitě moc nepřispívá,“ podotýká Jiří Mikeš.

bab

KDU-ČSL musí pochopit omezenou vyjednávací pozici

Podle mediálního experta Jiřího Bystřického vystupuje šéf lidovců opatrně, ale asi těžko může jinak. „To, že říká, že se na místo ve vládě ještě necítí, je od něj takticky správně, protože KDU-ČSL nemá žádnou silnou páku a hlavně se hraje o restituce. Církevní restituce se tak nebo tak budou muset změnit a KDU-ČSL musí pochopit, že ty její vyjednávací pozice budou omezené. Nehledě na to, že když selžou, nastoupí Úsvit Tomia Okamury. Takže od pana Bělobrádka je to spíš taková taktika, on nic jiného říct nemůže,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jiří Bystřický.

Teoreticky by totiž mohl lidovce v jednání o vládě nahradit Tomio Okamura se svým hnutím Úsvit přímé demokracie. „Pan Okamura se vyzná v mediálním vystupování, ne nadarmo dělal dlouhá léta mluvčího Asociace cestovních kanceláří. Vystupuje razantně, trvá vždy na svém, je to muž pevných postojů. Ale jeho názory jsou někdy až moc kontrastní a nevím, jestli mu to může dál do budoucna přinášet body,“ zamýšlí se pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Okamura bude chtít vždy vystupovat trochu jako samuraj

Po volbách vystupuje šéf Úsvitu o něco méně agresívně. „Vžívá se do role politika a dělá mu dobře, že je v zájmu médii. A tak chce vystupovat, že má všech pět pohromadě a že bude dobrý politik. Asi si uvědomuje, že nemůže pořád pokračovat jen v útočném tónu. Nálepky kontroverzního politika, kterou má, se bude těžko zbavovat. Možná po tom ani netouží a bude chtít vždy vystupovat tak trochu jako samuraj. Ale na vysokou politiku ještě nemá,“ míní Jiří Mikeš.

„U pana Okamury je po volbách vidět, že získal jistotu, že to nebyla zbytečná investice, a začal jednat podle síly hlasů, které dostal. Tím se uklidnil a jedná, řekl bych, skoro strategicky. Pokud KDU-ČSL nepřipadne role toho třetího ve vládě, tak místo ní bude Okamura. Je jen otázkou, jestli Bohuslav Sobotka pochopil, že to je takhle strukturované. Ale sledoval jsem v předchozích dnech jeho vystoupení a jsem docela překvapen, jak je najednou konsenzuální, že už pochopil, že konsenzem se Zemanem je to jediná šance,“ dodává Jiří Bystřický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…