Anonymní akcie poslanci nevyřešili, míní ČSSD

16.12.2011 14:56

Poslanci přijali nový zákon o obchodních korporacích, který nově upravuje například odpovědnost za újmu způsobenou firmou nebo nově i jejími zástupci. Spolu s dalšími zákony, například občanským zákoníkem, je norma součástí nové úpravy soukromého práva. ČSSD se ale ve sněmovně pozastavila nad tím, že novela neobsahuje úpravu anonymního vlastnictví a jejich zrušení. Podle sociálních demokratů to je tak snaha zrušení anonymních akcií oddálit.

Anonymní akcie poslanci nevyřešili, míní ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci ČSSD a VV ve sněmovně

Podle nového zákona by například členové a bývalí členové statutárních orgánů společnosti měli ručit svým majetkem v případě úpadku, který svým nesprávným rozhodováním zavinili. Toto opatření má chránit věřitele.

Nový zákon ale přes výhrady ČSSD neřeší vlastnictví anonymních akcií. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v této souvislosti připomněl, že jeho strana navrhla zákon, který by anonymní akcie rušil, avšak koalice byla pro řešení zákonem o obchodních korporacích.

„A dnes říkají, že je třeba udělat speciální zákon, který jsme my už předložili,“ upozornil v této souvislosti Tejc.

„Já myslím, že není jediný důvod, aby tento zákon neobsahoval úpravu anonymního vlastnictví a jejich zrušení. To ještě neznamená, že vedle toho nemůže vzniknout zákon, který bude účinný dříve a platit bude pouze do doby, než nabude účinnosti tento zákon, který dnes projednáváme. To přece může jít ruku v ruce,“ zmínil pak k tomu Tejc za sněmovním pultíkem.

Upozornil, že pokud po příštích volbách nevyhraje sociální demokracie s tak razantním náskokem, aby zabránila zrušení zákona, který bude přijat, tak zákon o obchodních korporacích zůstane jako celek a jediné, co se změní, že se zruší zákon o transparentnosti akciových společností.

„My jsme jako sociální demokraté svůj návrh na zrušení anonymních akcií předložili. Vládní koalice jej v této sněmovně pohřbila. Mě to mrzí, už dávno jsme mohli být dál,“ dodal Tejc s tím, že podle jeho názoru jde o to, že koalice ještě není dohodnuta na řešení.

Suchá: Není to pravda, my jsme se dohodli

Proč koaliční poslanci od zařazení tohoto paragrafu do nové úpravy soukromého práva ustoupili, vysvětlila pak poslankyně Věcí veřejných Jana Suchá.

„Naše stanovisko je pořád stejné. Určitě chceme omezit vlastnictví anonymních akcií, nicméně probíhala k tomu velká diskuse. A když už chceme to omezení, tak chceme, aby bylo účinné. Proto došlo k dohodě, že bude předložen zákon o transparenci, který bude toto anonymní vlastnictví řešit,“ řekla pro Český rozhlas Suchá.

Polčák: Problematiku by měl upravil zcela speciální zákon

Poslanec za TOP 09 a hnutí Starostové a Nezávislí Stanislav Polčák pak pro Český rozhlas uvedl, že debata o omezení anonymních akcií probíhala na půdě zákona o veřejných zakázkách a podruhé u zákona o obchodních korporacích.

„Ten začne být účinný až 1. 1. 2014. Tato časová lhůta se nám zdá být dlouhá, tudíž je vhodnější, aby problematiku upravil zcela speciální zákon, který by mě být poměrně rychle schválen v průběhu příštího roku,“ dodal Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…