Ať se uprchlíci vrátí domů a bojují za svou vlast. Orbán představil převratný plán na řešení problému s uprchlíky a toto nám řekli Babiš, kníže, Štěch, či Okamura

01.10.2015 15:50

ANKETA Maďarský premiér Viktor Orbán na Valném shromáždění OSN řekl, že by se měl zavést globální systém kvót na rozdělení uprchlíků, neboť Evropa sama břímě neunese a pokud nebude břímě sdíleno celosvětově, bude Evropa brzy destabilizována. Dle něj je morální povinností dát uprchlíkům zpět jejich domovy a země, nikoli jim poskytnout nový evropský život – je třeba nastolit mír a vypracovat plán ekonomického rozvoje v domovských zemích uprchlíků.

Ať se uprchlíci vrátí domů a bojují za svou vlast. Orbán představil převratný plán na řešení problému s uprchlíky a toto nám řekli Babiš, kníže, Štěch, či Okamura
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

„Je jasné, že Evropa toto břímě nemůže nést sama a bude brzy destabilizována, pokud toto břemeno nebude sdíleno na globální úrovni,” citovala agentura MTI premiéra Orbána. Orbán v této souvislosti vyzval k jednáním „všech významných aktérů mezinárodní politiky” o „globálním systému kvót”, který by rozdělil migranty do všech zemí.

„Je naší morální povinností dát těmto lidem zpět jejich domovy a jejich země. Nemůže být naším cílem poskytnout jim nový, evropský život. Musíme jim pomoci získat zpět jejich vlastní život v jejich domovech. Abychom toho dosáhli, musíme nastolit mír a vypracovat plán ekonomického rozvoje v jejich domovských zemích,” nabádal podle MTI.

Uprchlíci by se měli vrátit domů a bojovat za svou vlast

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o slovech maďarského premiéra Orbána myslí. Poměrně velká část politiků s Orbánovými principy souhlasí, ale myslí si, že kvóty na světové úrovni jsou nereálné a že zbytek světa nebude chtít uprchlíkům pomoci.

„Kvóty nejsou řešení ani pro Evropu, ani pro svět. Je potřeba zabránit válce v Sýrii, Iráku a Libyi a tyto země stabilizovat – to by měly udělat členské státy Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda ANO, první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš.

"Ten návrh je jen hloupost. Kvóty pro azylová řízení v EU rozkládají zátěž azylového řízení mezi země EU a zajišťují, že je kam uchazeče vracet, pokud v průběhu řízení přejdou jinam, a pracuje se s obdobným chápáním bezpečné země. Ti, kdo dostanou přiznání azyl, mají následně právo pohybu přes EU, hledání práce, bydlení, atd. Je to kvót ní rozložení procedury přijímání k pobytu  v EU," řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Ve světovém měřítku pak podle jeho slov nic takového nepřipadá v úvahu. Azylantovi, který získá azyl v Kamerunu, nevzniká právo žít v České republice, a naopak. Pokud Julius Assange žádá o azyl v Ekvádoru, nevzniká mu tím bezpečné útočiště ve Švédsku nebo Spojených státech.

"Orbán si nejvýš hraje na hloupého. Nevadí mu, že vedlejší škodou je eroze Evropské unie, na které mohou vydělat jen země, které nás fakticky ohrožují," dodává Zlatuška.

„S názorem předsedy vlády Maďarska Orbánem v podstatě souhlasím. Ještě bych dodal, že na určité destabilizaci situace v těch arabských zemích se zasloužily i některé mimoevropské země včetně USA, takže by také měly nést díl zodpovědnosti. A i Velká Británie, která má opt out, by rovněž na sebe měla vzít díl odpovědnosti, protože víme, že Blair a Bush věděli, že v Iráku chemické zbraně nejsou, nechali si to pro sebe a přesto dovolili, aby se v Iráku prováděli akce, které nebyly podložené. Takže určitě nesou odpovědnost. Jediné řešení, že se velmoci spojí a pomocí moderní techniky centra Islámského státu zlikvidují. To je podle mě nejefektivnější řešení. I když bych s tím souhlasil, tak příliš nevěřím v to, že si světové společenství řekne, že Evropě pomůže, i když by to bylo na místě. Myšlenka, že by uprchlíci neměli trvale zůstat v Evropě, ale vrátit se do domovských zemí, je mi velmi sympatická. Nebude ji jednoduché uskutečnit. Ale pokud uprchlíkům opravdu jde o záchranu lidských životů, tak by se měli, pokud možno, domů vrátit. Ale lze předpokládat, že si evropské státy některé profese budou chtít ponechat. Také jsem přesvědčen, že ten mír si ti lidé musí ve svých zemích také vybojovat. I Evropa si musela za účasti spojenců dvakrát mír vybojovat,“ řekl redakci předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

„Když mi prozradí, jak to chce prosadit, tak se tím budu zabývat,“ reagoval na Orbána předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Chápu tento pohled, Evropa se skutečně nemůže stát útočištěm imigrantů celého světa, zvláště ne těch ekonomických. Kvóty ale nejsou řešením. Světové společenství by se mělo zaměřit na řešení příčin, zvláště válečných konfliktů a globálního terorismu, zavčas a adekvátně pomáhat v postižených regionech, mít řešení k předpokládanému nedostatku vody v některých regionech a tak dále. Přerozdělovat uprchlíky napříč kontinenty vnímám jako hodně nereálné,“ sdělil ParlementnímListům.cz předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

Pro islamisty je Evropa staletým cílem džihádu. Jasné známky rozkladu konceptu zvaného EU

„S tím souhlasím, konec konců i oni by to tak chtěli, říkají to,“ reagoval na Orbánova slova místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Není jiné řešení než odstranit příčiny, které vyhání lidi z domovů, ale také příčiny, které vedou k jejich radikalizaci. A to je bída, kterou zneužívají bohaté arabské země, které výměnou za materiální pomoc nutí lidi, aby přijali ortodoxní islám a v něm i vychovávali děti. Je třeba dát lidem v jejich mateřských zemích mír a přiměřenou míru životních jistot, aby nebyli vydíratelní a manipulovatelní. K útoku na Evropu nevedou jen sociální důvody – pro islamisty je Evropa staletým cílem džihádu a pochopitelně, že imperiální politika USA vede muslimy k přesvědčení, že jsme legitimní nepřítel,“ uvedl předák SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Myslím si o tom, že to je čirá utopie. Jestliže se na tomto problému nedomluví EU, které se to teď týká kvůli neuvěřitelně hloupé politice kancléřky Merkelové a jejích evropských kývalů nejvíce, pak že by došlo k celosvětové dohodě je podle mne hloupost. Pan premiér Orbán, ale nejenom on, měl využít půdu OSN k něčemu jinému než podávat tak utopistický návrh. Měl pojmenovat příčiny exodu a navrhnout, aby jejich důsledky nesly především ty země, které mají zodpovědnost za rozvrat Libye, Iráku, Sýrie, které ´stvořily´ po ´humanitárním bombardování´ Srbska Kosovo. To vše bez mandátu OSN. Jinak nevím, proč mluví o destabilizaci Evropy v budoucím čase. Je bohužel na místě použít čas přítomný. Do Evropy se dál valí den co den kolem osmi tisíc migrantů, předpoklad v příštím roce je, že to bude další téměř milion. Hranice Schengenu se i nadále neřeší, každý stát si to dělá po svém, jednota států je fuč, jako nástroj politiky se začalo používat vyhrožování. Toto všechno jsou jasné známky rozkladu konceptu zvaného EU. Abych ale byl spravedlivý, tak Viktor Orbán spolu s Robertem Ficem jsou jediní předsedové vlád zemí EU, kteří jsou schopni činu a obrany proti imigrantské krizi. Bohužel jsou ale sami,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Na to se nedá říct nic. Jen podepsat. A doufat, že to dojde i dalším,“ reagoval poslanec Úsvitu Martin Lank.

Evropa není schopna absorbovat všechny migranty, musí myslet na své občany

„S pomocí uprchlíkům souhlasím a také jsem přesvědčen, že je třeba umožnit běžencům návrat do vlasti. Souhlasím i s rozšířením mezinárodní pomoci uprchlíkům. Nemohu však souhlasit s povinnými kvótami a jejich rozšiřováním na další státy. Povinné kvóty nikomu a ničemu nepomohou, naopak přinesou více problémů. Nehledě na nemožnost realizace z pohledu porušování práva,“ odpověděl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Orbán má pravdu jako obvykle,“ odpověděl senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Migrační krize by měla být řešena jako celosvětový problém určitě také na úrovni OSN. Evropa není schopna absorbovat všechny migranty a musí uvažovat a konat především v zájmu svých vlastních občanů, kteří se stále potýkají s dopady nedávné celosvětové ekonomické a finanční krize. Ani v zemích EU stále není stejná ekonomická úroveň a v mnoha zemích občané, kteří celý život pracovali, nemají zajištěnou odpovídající životní úroveň,“ upozorňuje poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Naprostý souhlas!“ reagoval pro ParlamentníListy.cz stručně europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Kdo byl v Maďarsku, tak chápe...

„Samozřejmě, že má pan premiér Orbán pravdu a doufám, že v ní zas nezůstane sám. Maďarsko pocítilo nápor imigrantů nejvíce, on coby maďarský premiér zatím společně s Robertem Ficem postupuje nejrazantněji ze všech premiérů, a to v zájmu ´svých´ občanů. Kdo viděl, jak to na maďarských hranicích tehdy vypadalo, pochopil by veškerá opatření Maďarska. Já tam byl...A to, co předseda maďarské vlády říká nyní, je naprosto racionální – a není k tomu co dodat. Bohužel myslím, že USA, a tím i západní část EU, na to nepřistoupí. A pokud budou mít uprchlíci na vybranou, stejně potáhnou tam, kde to pro ně bude nejvýhodnější, tedy do Německa a podobně. Doufám jen, že nám EU nepřikáže, abychom imigranty zabezpečili stejně, tedy kromě bydlení zdarma, nejméně dvojnásobek minimální mzdy pro občany ČR. To už však záleží pouze a jen na přístupu české vlády a našeho premiéra. Jinak z takzvané Visegrádské čtyřky zůstane jen ´post-uherská dvojka´,“ uvedl předseda senátního Ústavněprávního výboru Miroslav Antl zvolený za ČSSD.

„Naprosto souhlasím, že je třeba zajistit v zemích, ze kterých uprchlíci pocházejí, mír a prosperitu. Bohaté země Blízkého východu by rozhodně měly být aktivnější a stejně tak USA by si měly uvědomit svůj značný díl viny na současné situaci. Je jasné, že jsme svědky celosvětové změny a ta žádá celosvětové řešení. Na druhou stranu když si uvědomíme, jak dlouho trvala dohoda mezi 28 zeměmi EU, nedokážu si představit, za jak dlouho se dohodne OSN,“ uvedla europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Přestože si Uhrů za jejich aktivity velmi vážím – a to je jistí europanáci s tunou másla na hlavě ještě napadali – žádné ani celozeměkoulové kvóty nejsou žádným řešením. Jistě, je třeba zemím rozvrtaným zahraniční politikou hlavně USA vrátit klid. To však není nějaká morální povinnost, to je nutnost. Jinak naše kultura, lze-li tak ještě ten chaos nazvat, nepřežije. Díky mimo jiné Frau Merkel a monsier Hollandovi není ani za pět minut dvanáct. Bimbá poledne. Není-li to již euroumíráček,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Zařídit, aby se migranti vrátili do svého kulturního prostředí

„Naprosto souhlasím, že je prvořadým úkolem světového společenství zajistit mír a podpořit rozvoj tak, aby se migranti vrátili do svého kulturního prostředí,“ sdělil poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Je to na delší úvahu. Mír ano, to je priorita. Ekonomická pomoc, ale jaká, je důležitá otázka. Poskytnout technologie na výrobu elektřiny, odsolování vody a zúrodnit půdu a vytvářet pracovní příležitosti. Zkráceně nepodporovat boření a ničení, ale rozvoj. Neděláme to,“ říká poslanec Stanislav Huml.

„V případě, že se tyto kvóty stanou do budoucna povinnou součástí řešení problémů souvisejících s migrací, je Orbánův návrh tím nejlepším z nejhorších,“ myslí si poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Maďarský premiér má naprostou pravdu. Bohužel ta se nehodí těm, kteří jsou lídry EU a USA,“ míní poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Podceňovaný Orbán se projevil jako státník a zastínil přední evropské politiky,“ reagovala poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

Poslanec KSČM Vojtěch Adam vyjádřil naprostý souhlas s premiérem Orbánem. „Největší viník současného stavu – USA a potažmo Saúdská Arábie včetně dalších bohatých arabských států by rozhodně neměly zůstat stranou,“ vysvětlil Adam.

Nynější krize podle předsedy maďarské vlády není „uprchlickou krizí”, nýbrž „nekontrolovaným masovým migračním hnutím bez limitů”. Jak uvedl, zapojeni jsou do něho ekonomičtí migranti, uprchlíci, žadatelé o azyl, ale rovněž i „cizí bojovníci”.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…