Babiš tvrdě účtuje s Kalouskem za jeho slova o estébácích na ministerstvech

20.01.2014 16:10

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek si opět nenechal ujít příležitost k útoku na budoucího ministra financí Andreje Babiše. Budoucí koaliční vláda prý chce prosadit „Lex Babiš“, čímž Kalousek označil novelu služebního zákona, která prý umožní, aby na ministerstvech působili estébáci. Andrej Babiš vzkázal, že nikdy nic nepodepsal a Kalousek si vykládá zákony po svém.

Babiš tvrdě účtuje s Kalouskem za jeho slova o estébácích na ministerstvech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Poslanecká sněmovna bude na úterní mimořádné schůzi projednávat především novelu služebního zákona. Prezident Miloš Zeman totiž opakovaně prohlásil, že pokud novela služebního zákona projde ve sněmovně prvním čtením, bude to pro něho dostatečná záruka k tomu, aby jmenoval Andreje Babiše ministrem financí bez požadavku na předložení negativního lustračního osvědčení.

To, jak známo, předseda hnutí ANO předložit nemůže kvůli tomu, že je evidován na seznamu spolupracovníků s někdejší Státní bezpečností. Andrej Babiš oponuje, že s komunistickou policií nikdy nespolupracoval a také se kvůli tomu soudí se slovenským Ústavem paměti národa.

Účelová změna na základě právně nesmyslné podmínky prezidenta

V případě, že by služební zákon začal platit, ministři ani úředníci by ke svému působení lustrační osvědčení nepotřebovali. S tím hlasitě nesouhlasí především TOP 09, která v pondělí na tiskové konferenci ústy svého prvního místopředsedy Miroslava Kalouska řekla, že novela služebního zákona je „Lex Babiš“, neboť se projednává jen kvůli tomu, aby se Babiš mohl stát ministrem financí.

Novela lustračního zákona je podle Kalouska účelovou změnou na základě právně nesmyslné podmínky prezidenta, aby mohl Babiše jmenovat ministrem. Jde prý o cynické pohrdání právním řádem.

„Pokládáme také za nezbytné zásadně odmítnout text služebního zákona v podobě, která de facto ruší lustrační zákon na všech ministerstvech. Příslušní úředníci budou povinni předkládat negativní lustrační osvědčení a jejich nejvyšší nadřízený tuto povinnost mít nebude. Bude to tedy moci být i bývalý estébák i bývalý agent komunistické tajné policie. Tato situace je naprosto cynickým obcházením záměru, se kterým zákonodárce lustrační zákon schvaloval,“ uvedl Miroslav Kalousek.

Babiš: Nejsem estébák, někteří si zákony vykládají po svém

Redakce ParlamentníchListů.cz se s žádostí o reakci obrátila přímo na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Ten míní, že si Miroslav Kalousek vykládá zákony po svém.

„Nejsem estébák, s StB jsem nespolupracoval a nikdy nic nepodepsal. Žádné lustrační osvědčení k nominaci na ministra nepotřebuji. V naší zemi si často politici vykládají zákony a úzy po svém,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz šéf hnutí ANO a budoucí ministr financí Andrej Babiš.

Kalouskova trefa do lidovců. Bělobrádek se brání a viní TOP 09 z neplnění požadavků EU

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Kalousek se pustil i do KDU-ČSL, kterou obvinil z pokrytectví. „V tomto případě je velmi zarážející obojakost a pokrytectví strany lidové, která jednou verbálně odmítá zrušení lustračního zákona, podruhé podporuje kroky, které tento zákon činí nefunkčním,“ řekl na adresu své bývalé strany.

Šéf KDU-ČSL a poslanec Pavel Bělobrádek taková nařčení striktně odmítá. „Služební zákon se netýká ani ministrů, ani lustrací a se jmenováním ministra financí přímo nesouvisí. Řeší odpolitizování a stabilizaci státní správy, což je závazek České republiky vůči EU, jehož splnění my lidovci na rozdíl od TOP 09 dlouhodobě prosazujeme. Pokud by někdo chtěl zneužít služební zákon k rušení lustračního zákona, budeme proti,“ sdělil jasně redakci ParlamentníchListů.cz Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…