Bárta bude odsouzen, odhaduje advokát. A lituje soudce a žalobkyni

12.04.2012 7:46 | Zprávy

U Obvodního soudu pro Prahu 5 zítra zřejmě zazní verdikt ve věci údajného uplácení uvnitř Věcí veřejných. Státní zástupkyně navrhla pro Víta Bártu i Jaroslava Škárku podmíněné tresty, advokáti žádají zproštění obžaloby svých klientů. Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová spíše očekává zprošťující výrok, zatímco advokát Boris Vršinský míní, že by to bylo vykročení z běžné rozhodovací praxe.

Bárta bude odsouzen, odhaduje advokát. A lituje soudce a žalobkyni
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

Ostře sledované líčení v kauze údajného uplácení uvnitř Věcí veřejných se přiblížilo do finále. Senát v čele se soudcem Janem Šottem v pátek rozhodne o vině či nevině poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Zatímco státní zástupkyně Hana Vrbová navrhla obviněným podmíněné tresty, advokáti žádají zproštění obžaloby svých klientů a oba obžalovaní se cítí bez viny.

„Informace mám jen z toho, co zachytím v novinách nebo na internetu. Objektivně se dá rozsudek  odhadnout velice těžko. Ale řekla bych, že usvědčující výpovědi nejsou příliš věrohodné a spíš bych očekávala zprošťující než odsuzující výrok. Ale stoprocentní odhad vám solidní advokát nedá právě proto, že nesleduje proces po celou dobu hlavního líčení a nemá všechny informace ze spisu jako soudce,“ říká pro ParlamentníListy.cz advokátka a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Soudce i státní zástupkyně jsou pod tlakem

I podle pražského advokáta Borise Vršinského se dá rozhodnutí soudu odhadnout složitě. „Státní zástupkyně sama navrhla podmíněné tresty, čímž už soudu dala trochu náznak, jak by měl rozhodnout, byť on samozřejmě není vázán jejím návrhem. Ale je to pro něj dost směrodatné, co navrhuje státní zástupkyně jako zástupce státu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz šéf Advokátní kanceláře JUDr. Borise Vršinského.

Advokát si myslí, že státní zástupkyně i soudce jsou pod velkým tlakem, minimálně psychickým. „Ten tlak je určitě obrovský vzhledem k tomu, že státní zástupce není nezávislý, protože podléhá ministru spravedlnosti. Je tady určitý nátlak na to, aby nedošlo s ohledem na jednání koalice, která se v úterý dohodla na pokračování vlády, k odsouzení obžalovaných, nebo minimálně bývalého ministra Bárty,“ upozorňuje Vršinský, nad čím mohou členové senátu během rozhodování také přemýšlet.

Zproštění by bylo vykročením z běžného rozhodovacího rámce

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…