Bárta chce dostat Kočí. Nemá šanci, shodli se právníci ve sněmovně

24.06.2012 7:46

Poslanec Vít Bárta (VV) je znovu na scéně. Snaží se odvést pozornost od své osoby trestním oznámením na Kristýnu Kočí, nebo jde o promyšlenou taktiku, která ji má srazit? ParlamentníListy.cz se ptaly sněmovních právníků.

Bárta chce dostat Kočí. Nemá šanci, shodli se právníci ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Kauza údajné korupce ve Věcech veřejných nekončí. Poté, co se poslanec a neoficiální lídr Věcí veřejných Vít Bárta odvolal proti rozsudku, který mu za podplácení poslanců uložil podmíněný trest, se rozhodl, že kauzu znovu rozvíří.

Vzhledem k tomu, že orgány činné v trestním řízení ignorovaly výzvu soudu, aby přešetřily chování Kristýny Kočí v celé kauze, rozhodl se totiž Bárta podat sám na poslankyni trestní oznámení. Podle něj se měla dopustit trestných činů podvodu, křivého obvinění a křivé výpovědi. 

„Předpokládám, že tímto trestním oznámením se již budou orgány činné v trestním řízení náležitě zabývat a nebude z jejich strany ignorováno, tak jako tomu bylo doposud u názoru nezávislého soudu,“ řekl poslanec Věcí veřejných.

Šance uspět? Ne

Právníci z řad politiků ale kroutí hlavou. "Podání trestního oznámení příliš nerozumím, jestliže policie věc šetří na základě výzvy soudu," řekl ParlamentnímListům.cz Stanislav Polčák z TOP 09. Má podle něho Bárta šanci? Jen stěží. "Šanci uspět příliš nevidím, důkazů není mnoho a jejich posouzení soudem o úmyslu Kristýny Kočí podvádět je podle mě velmi obtížné," dodal pro redakci.

Polčákův politický oponent, Jeroným Tejc z ČSSD, který je také vystudovaný právník, nad Bártovým krokem také kroutí hlavou. A hodnotí i celé Věci veřejné. "Myslím, že minulí i současní členové Věcí veřejných by se měli zamyslet sami nad sebou a neobtěžovat veřejnost svými spory  a vyřizováním účtů. Problémy v naší zemi, na kterých se účastí v Nečasově vládě podepsali, se trestními oznámeními neodstraní," uvedl pro ParlamentníListy.cz člen mandátového a imunitního výboru Sněmovny. 

Filip: Součást taktiky

Šéf komunistů a taktéž doktor práv, Vojtěch Filip, Bártovým krokem zaskočen není. "Je to jen součást jeho taktiky právní obrany před odvolacím soudem. Kdyby tak neučinil, nemohl by mít šanci na úspěch. Je to ryze účelový krok," uvedl pro redakci.

Bárta podal odvolání proti rozsudku, který mu za podplácení poslanců uložil podmíněný trest. Podle něj se v žádném případě nejednalo o úplatky, ale o půjčku, kterou nabídl svým poslancům ve finančních těžkostech, a ne proto, aby si je zavázal. „V žádném případě jsem nežádal ani náznakem jakoukoliv protislužbu, ani jsem si nekladl žádné podmínky,“ tvrdí Bárta.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…