Bárta utřel nos. Sněmovna mu zamítla návrh, aby šéfa GIBS jmenoval prezident

26.03.2013 17:52

Poslanci dnes zamítli už v prvním čtení ústavní novelu, kterou předložil předseda Věcí veřejných Vít Bárta. Ten totiž navrhnul, aby měl pravomoc jmenovat a odvolávat ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prezident.

Bárta utřel nos. Sněmovna mu zamítla návrh, aby šéfa GIBS jmenoval prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek s Vítem Bártou

Ředitel inspekce nyní podle připomenutí ČTK spadá pod premiéra, který ho jmenuje po projednání nominace ve sněmovním bezpečnostním výboru. Bárta v novele ale žádal, aby prezident měl kompetenci jmenovat i policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce.

Kritici ovšem poukazovali na účelovost předlohy a normu Bártovi zamítli. Pro zamítnutí hlasovalo 121 poslanců, proti bylo jen 12 členů dolní komory. Bárta ovšem tvrdil, že změna by měla vést k větší nezávislosti a nestrannosti šéfa GIBS.

Návrh na zamítnutí podal Zdeněk Boháč (ODS), k němuž se připojil zpravodaj Stanislav Grospič (KSČM). "Grospič obdobně jako dříve vláda poznamenal, že předloha zasahuje do ústavního rozdělení mocí," uvedla ČTK.

Bárta - a také další členové Věcí veřejných - dnes opět připomněli "policejní puč", v němž prý došlo k účelovému odvolání polcejního prezidenta Petra Lessyho

Podle Bárty bylo v kauze Lessyho vedení GIBS svázáno s exministrem vnitra z ODS Ivanem Langerem. Lessy byl totiž z funkce odvolán poté, co ho inspekce obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Ministr vnitra Jan Kubice také Lessyho hned propustil ze sboru.

V související předloze o změně zákona o GIBS Bárta tak navrhl, aby prezident šéfa inspekce jmenoval na návrh Senátu. Hormí komora Parlamentu by pak na kandidáta vypisovala výběrové řízení a prezident by mohl odmítnout nejvýše dva nominanty.

Předloha mění také zákon o bezpečnostních sborech. Uvádí, že prezident by jmenoval a odvolával ředitele bezpečnostního sboru a jeho prvního zástupce.

 

 

 

 

 

 


 

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…