Bárta utřel nos. Sněmovna mu zamítla návrh, aby šéfa GIBS jmenoval prezident

26.03.2013 17:52

Poslanci dnes zamítli už v prvním čtení ústavní novelu, kterou předložil předseda Věcí veřejných Vít Bárta. Ten totiž navrhnul, aby měl pravomoc jmenovat a odvolávat ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prezident.

Bárta utřel nos. Sněmovna mu zamítla návrh, aby šéfa GIBS jmenoval prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek s Vítem Bártou

Ředitel inspekce nyní podle připomenutí ČTK spadá pod premiéra, který ho jmenuje po projednání nominace ve sněmovním bezpečnostním výboru. Bárta v novele ale žádal, aby prezident měl kompetenci jmenovat i policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce.

Kritici ovšem poukazovali na účelovost předlohy a normu Bártovi zamítli. Pro zamítnutí hlasovalo 121 poslanců, proti bylo jen 12 členů dolní komory. Bárta ovšem tvrdil, že změna by měla vést k větší nezávislosti a nestrannosti šéfa GIBS.

Návrh na zamítnutí podal Zdeněk Boháč (ODS), k němuž se připojil zpravodaj Stanislav Grospič (KSČM). "Grospič obdobně jako dříve vláda poznamenal, že předloha zasahuje do ústavního rozdělení mocí," uvedla ČTK.

Bárta - a také další členové Věcí veřejných - dnes opět připomněli "policejní puč", v němž prý došlo k účelovému odvolání polcejního prezidenta Petra Lessyho

Podle Bárty bylo v kauze Lessyho vedení GIBS svázáno s exministrem vnitra z ODS Ivanem Langerem. Lessy byl totiž z funkce odvolán poté, co ho inspekce obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Ministr vnitra Jan Kubice také Lessyho hned propustil ze sboru.

V související předloze o změně zákona o GIBS Bárta tak navrhl, aby prezident šéfa inspekce jmenoval na návrh Senátu. Hormí komora Parlamentu by pak na kandidáta vypisovala výběrové řízení a prezident by mohl odmítnout nejvýše dva nominanty.

Předloha mění také zákon o bezpečnostních sborech. Uvádí, že prezident by jmenoval a odvolával ředitele bezpečnostního sboru a jeho prvního zástupce.

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…