Blázinec! Černý humor, vyhozené peníze. Zeptali jsme se na plošné testování. Výsledek překvapí

03.11.2020 20:56

ANKETA Závan totality, zbytečné vyhazování peněz, nutnost shody napříč stranami. Blázinec. Takové reakce zazněly od českých politiků z celého spektra na možnost, aby Česká republika zvolila slovenskou cestu a vrhla se do plošného testování populace na koronavirus.

Blázinec! Černý humor, vyhozené peníze. Zeptali jsme se na plošné testování. Výsledek překvapí
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Trutnovská nemocnice se stala druhým odběrovým místem v kraji

Slovenští sousedé o víkendu plošně na koronavirus otestovali více než tři miliony lidí. Nákaza se ovšem prokázala pouze u jednoho procenta z nich. 

Lidé s negativním výsledkem obdrželi certifikát, se kterým mohou volně cestovat nebo nakupovat. Funguje de facto jako vstupenka do normálního života. Slovenský premiér Igor Matovič chce uspořádat i druhé kolo testování. Země též chystá na hranicích testovat na koronavirus přijíždějící.

Slovenská politická scéna kvůli tomu vře, spory panují i uvnitř tamní vládní koalice. Lídr opoziční strany SMER Robert Fico se do premiéra pustil pravděpodobně nejostřeji.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

„Podívejte se na něj (na premiéra Matoviče, pozn. red.), prosím vás. Promiňte, nechci nikoho urážet, ale znáte tu pohádku, že císař je nahý. To dítě stojí, on se nahý producíruje a tvrdí, jaké má krásné šaty. Dítě řeklo, že císař je nahý. Premiér je psychopat! Už to konečně všichni říkejme otevřeně. Není to náš výmysl, ale obraz, který má v tomto státě. Běžně se to o něm na Slovensku říká. Nemáme důvod mu věřit. Neschopnost je totální,“ řekl Fico. Už předtím řekl, že Matovič podle něho porušuje ústavu, když v ulicích používá vojáky bez souhlasu prezidentky i parlamentu.

ParlamentníListy.cz se zeptaly v rámci ankety, zda by něco podobného mohlo proběhnout též u nás. Zajímal nás také názor, zda fakt, že na Slovensku je potvrzení o negativním testu jako vstupenka do normálního života, nezavání diktaturou.

Stručnou, ale zato výmluvou reakci na naše dotazy poslal redakci ParlamentníchListů.cz exministr zahraničí, čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg. „Spíše se kloním k názoru, že tu je všude blázinec,“ uvedl.

„Myšlenka napodobit Slovensko je spíš černý humor – Slováci utratili miliony eur za plošné testování a výsledkem je, že fakticky těch 30 % pozitivních téměř jistě není a třetina negativních pravděpodobně negativní není, protože použité testy mají až 30procentní chybovost a slouží jen jako předběžný indikátor, po kterém musí následovat alespoň PCR test, který výsledek potvrdí. Navíc v České republice je zřejmě promořena až třetina obyvatel a další, zřejmě opět významná část se s virem potkala, ale není pozitivní, protože má vytvořenou imunitu díky předchozí infekci jinými koronaviry. Díky tomu máme dnes stavy, kdy maminka je pozitivní, táta a děti negativní, přestože si denně viry vyměňují,“ uvádí Tomio Okamura, místopředseda Sněmovny a šéf SPD.

Podle něho z toho plyne, že plošné testování je v naší zemi už zbytečné. „Je třeba cílit na ohrožené skupiny – seniory, personál sociálních a zdravotnických zařízení a na rizikové skupiny, které musíme chránit před každou nebezpečnou infekcí, podotýkám. Naopak více než 80 procent lidí, kterým nebezpečí nehrozí, bychom neměli omezovat, protože jen zhoršují schopnost systému chránit a léčit ty skutečně ohrožené, kterých je naštěstí jen méně než promile z populace. A hlavně – ty miliony za plošné testování všech občanů by nám chyběly jinde ve zdravotnictví, kde jsou třeba,“ dodal Okamura.

„Samozřejmě plošné testování je jednou z cest, jak učinit posun v současné chvíli. Nicméně na rozdíl od Slovenska jsme již nyní zemí s poměrně velkým počtem provedených testů. Ta iniciativa musí přijít od vlády, musí zaznít otázka nákladů, organizace a podmínek, za kterých bude celá věc realizována. To, zda by otestovaní měli mít nějaké výhody, je otázka k diskusi, já myslím, že spíše ne. Nejsem pro, aby byl někdo znevýhodněn jen proto, že nechce podstoupit test. Nyní však nemáme mnoho informací, pokud vláda zahájí na půdě Sněmovny na toto téma diskusi, tak jsem připravena se jí zúčastnit,“ sdělila nám poslankyně ANO Barbora Kořanová.

Slovenská cesta se nelíbí poslanci ČSSD, hejtmanovi Vysočiny a lékaři Jiřímu Běhounkovi. „S postupem Slovenska mám problém, protože test je aktuální v čase provedení a nic neříká o situaci následné. Rozsah omezení se mi též nelíbí,“ konstatoval.

„Podle mého názoru se mají testovat pouze pacienti sociálních služeb a příjmy do nemocnic. Že je někdo negativní, dnes neznamená, že bude negativní i zítra. A to neberu v potaz chybovost testu,“ řekl poslanec ODS Karel Krejza.

Plošné testování odmítá i poslanec a šéf Trikolóry Václav Klaus. „Slovákům vyšlo, že ze tří milionů lidí je pozitivní jedno procento, k čemu takový výsledek?“ ptá se Klaus.

„Nemyslím si, že testování je léčení. Kapacity českého zdravotnictví je třeba nyní soustředit na léčení nemocných. Až bude situace pod kontrolou, můžeme se bavit o testování,“ míní šéf KSČM a první místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

Podle poslance sociální demokracie a exministra kultury Antonína Staňka plošné testování bez následného masivního občanského využití postrádá ekonomický i politický smysl. „Je to logisticky velmi složitý projekt, který musí překonávat spoustu překážek, nejenom technických, ale i nejrůznější odpor. Zdůvodnění k takové akci musí být opravdu silné. Pokud by nedošlo ke konsenzu napříč politickými stranami, nemělo by vůbec cenu o tom uvažovat. A to nelze u nás očekávat,“ má jasno Staněk.

"Být majitelem laboratoře tak jásám, ale jinak si nemyslím, že je to smysluplná cesta. A k povinným testům. Jak často by měly být? Kdo by je platil? Je to jen cesta jak vytáhnout lidem peníze z kapes," uvedl poslanec ODS Petr Bendl.

Slovenská cesta o nutnosti prokazování se negativním testem totalitou podle poslankyně Trikolóry Zuzany Majerové Zahradníkové skutečně zavání. „Slováci otevřeli první bránu ke vstupu do covidové totality. Jestli chceme rozvrátit naši svobodnou společnost, poštvat jedny proti druhým a nastoupit cestu, ze které bude návrat opravdu velmi obtížný, vydejme se stejnou cestou. Jsem zásadně proti jakékoli povinnosti u testování a REZOLUTNĚ odmítám očkování, o kterém se už mezi řádky mluví též,“ míní.

„Jsem rozhodně proti státnímu terorismu, který předvedli na Slovensku. Podmínky tohoto pro mne osobně až teroristického jednání slovenské vlády byly jasným a jednoznačným projevem diktatury,“ řekl nám k tématu nezařazený poslanec Lubomír Volný.

Europoslankyně KSČM Kateřina Konečná si myslí, že plošné testování není vhodným prostředkem. „Stejně tak jako je za čarou, že ten, kdo se odmítne testovat nebo nemá negativní test, má být vyloučen z veřejného života. Proti covidu se má bojovat, ale takto tedy ne!“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…