Boj o Lipovskou ve Sněmovně. Volný burácel: Marný boj s mafií. Těch sedm miliard z ČT se prostě musí rozkrást!

17.09.2021 12:50

Hnutí ANO nakonec umožnilo ve Sněmovně spustit debatu o odvolání ekonomky Hany Lipovské z Rady ČT. Odvolání navrhuje poslankyně za TOP 09 Olga Sommerová, která upozorňuje, že Lipovská již nemůže být nestranná, jak to vyžaduje zákon o ČT, protože v nadcházejících sněmovních volbách kandiduje za Volný blok v čele s Lubomírem Volný. Ten se v jednu chvíli postavil ke sněmovnímu pultíku a spustil kanonádu: Jste pokrytci a já udělám všechno pro to, aby se to lidi dozvěděli!

Boj o Lipovskou ve Sněmovně. Volný burácel: Marný boj s mafií. Těch sedm miliard z ČT se prostě musí rozkrást!
Foto: Screen: psp.cz
Popisek: Sněmovna se věnuje bodu odvolávání Hany Lipovské z Rady ČT.

V Poslanecké sněmovně se debatuje o odvolání ekonomky Hany Lipovské z Rady ČT. Poslanci hnutí ANO nakonec svými hlasy umožnili, aby se tato debata vedla.

Poslankyně TOP 09 Olga Sommerová, která odvolání Lipovské navrhla, všem připomněla, že podle zákona nesmí člen Rady propagovat vyhraněné politické názory ve prospěch jedné strany a přesně to teď dělá, a to i jako spolupracovnice Institutu svobody a demokracie Jany Bobošíkové.

Když se dostal k pultíku nezařazený poslanec Lubomír Volný z Volného bloku, nešetřil ostrými slovy a všem připomínal, že v minulosti i jiné osobnosti seděly buď v Radě ČT nebo dohlížely na fungování Českého rozhlasu, ale současně se snažily vstoupit do politiky. Například Vítězslav Jandák, který kandidoval do Senátu za hnutí ANO.

„Paní Sommerová je sluníčko par excellence, která si ohýbá zákony, jak bude v průběhu této debaty ještě mnohokrát prokázáno, jak se jí zlíbí. ... To je fraška na politickou objednávku, podle mě, a není to důstojné této Sněmovny, jakkoli za mě v posledních dvou letech tato Sněmovna důstojná příliš nebyla. Já vím, že ten boj s tou mafií je marný, protože rozkrást těch sedm miliard z ČT je důležitější, než si zachovat rovnou páteř, ale udělám všechno pro to, aby občané věděli, jací jste pokrytci!“ zuřil Volný.

Během debaty ve Sněmovně navrhl odvolat celou Radu ČT, ale jeho návrh neprošel.  

Komunista Jiří Valenta se postavil na stranu Volného a zuřil nad tím, že pravicová opozice blokuje zvolení dalších členů Rady ČT, ačkoli je jasné, že většina Sněmovny další radní ČT zvolit chce. Podle Valenty jde o útok na kontrolní orgán ČR. Jde totiž v podstatě o to, aby byla Rady ČT co nejvíce paralyzovaná, nikoli o odvolání Hany Lipovské. „A to v době, kdy se na ČT snáší kritika z různých stran,“ rozjel se Valenta.

Jedním dechem dodal, že Olga Sommerová může být napojena na organizace, které tyjí z penězovodů ČT. Podle něj by proto bylo nejlepší, kdyby o složení Rady ČT debatovala až příští Sněmovna.

Někdejší ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek se Sommerové zastal.

„Milá Olgo, nejsi první představitelkou české kultury, která v ní leccos dokázala a která musí snášet bohužel to, co tě čeká teď ty dvě hodiny. Chci tě jen poprosit, abys nezanevřela na celou Sněmovnu. Zatímco tvoje filmy se budou promítat ještě za sto let, tak o mnoha z těch, kteří na tebe dnes budou útočit, se možná nebude mluvit už za 14 dní,“ pravil Blažek.

Z pravé strany politického spektra Sněmovny se ozval hlasitý potlesk. 

Po Blažkovi přistoupil k řečnickému pultíku pirátský poslanec Tomáš Martínek, který zdůraznil, že Lipovská měla být odvolána už dávno a to kvůli tomu, jak vystupovala ve věci reportáže o lidické historii z pořadu Reportéři ČT, kde jasně ukazovala, že není nestranná, ale tvrdě hájí postoj již zmíněného Institutu svobody a demokracie, což je v rozporu s nestranností radního ČT, jak ji vyžaduje zákon.

Jako členka Rady ČT se Lipovská pokusila získat podrobné informace o pořadu Reportéři ČT, o finančních nákladech na zmíněný díl a další informace, čímž podle Martínka překročila zákon.

Po pirátském poslanci promluvil poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

Nejprve zdůraznil, že se nejprve Lipovské zastával. Mimo jiné i proto, že už při veřejném slyšení, kdy se hlasovalo o zvolení Lipovské do Rady ČT, měl za to, že významně převyšovala své kandidáty nejméně o jednu úroveň.  A také získala hlas od 114 poslanců.
„Hana Lipovská šla tvrdě po tom, co má dělat radní ČT, tedy kontrolovat činnost ČT, nechodit jenom na chlebíčky, odestát si to tam, něco formálně odhlasovat a odejít. I to, jak byla Hana Lipovská pronásledována tu s kamerou a tu bez kamery, tak to se mi rozhodně nelíbilo,“ pravil Nacher.

Situace se však pro něj změnila ve chvíli, kdy Lipovská oznámila kandidaturu za Volný blok a to ne na nějakém nevolitelném místě, ale jako krajský lídr celého bloku, což znamená, že musí zájmy a názory tohoto bloku hájit a tím de facto přichází o svou nezávislost.

Rád by však slyšel, zda by opozice, která je tak aktivní v případě Hany Lipovské, byla stejně aktivní i v případě, že by šlo o nějakého sympatizanta jedné ze dvou opozičních koalic.
Nakonec si stejně jako komunista Valenta do opozice rýpl, že dlouhodobě blokuje dovolbu čtyř nových radních ČT s pomocí obstrukcí.

„Stojí za to tady připomenout, že v momentě, kdy se opozici něco nelíbí, tak sem přijde kňučet, ale v momentě, kdy oni sami nadužívají jednací řád kumulováním pauz, já jsem to přestal počítat, když to bylo asi 18 hodin pauz, tak je to v pořádku,“ kroutila hlavou Nacher.

Přidal jedno varování.

„Budoucí opozice to může obstruovat stejně a vy jste tady nastartovali stav, kdy do té Rady ČT už nemusí být zvolen nikdo nikdy, protože si může brát pauzy i budoucí opozice,“ hřímal Nacher s tím, že ve stávající Radě ČT chybí již zmínění 4 členové a brzy jich může být celkem 6, což nakonec povede k tomu, že Rada ČT skutečně bude paralyzovaná.

Nejsme jako oni?

S faktickou poznámkou přišel poslanec za ANO Aleš Juchelka. Ačkoli dal najevo, že s politickým angažmá Hany Lipovské v rámci Volného bloku rozhodně nesouhlasí, tak současně prohlásil, že se mu ani za mák nelíbí postup Olgy Sommerové. Zdá se mu totiž, že Sommerová má k odvolání Lipovské politické důvody a to považuje za veliký problém.

„Absolutně nesouhlasím s tím politickým obžalováním kolegyně Sommerové, které pronesla na mikrofon. Tímto, co ona řekla, se vracíme před rok 1989, kdy byli za politické názory lidé vyhazováni z práce, kdy byli vyhazováni z různých projektů a tímto, tímto duchem obžaloby, se k tomu vracíme,“ rozčílil se Juchelka.

Po Juchelkovi promluvil pekař a poslanec za hnutí ANO Jiří Bláha, který připomínal, že jedním z hlavních hesel roku 1989 bylo „nejsme jako oni“. Jenže teď se Bláhovi zdá, že už se nemalá část politiků chová stejně jako komunisté před rokem 1989.

Netrvalo dlouho a k řečnickému pultíku se znovu dostal poslanec Volný a obvinil své kolegy ze Sněmovny, že měli předem připravené divadlo na odvolání Lipovské, přičemž v tomto divadelním kusu nedovolili Lipovské promluvit.

Vzal to jako vždycky od podlahy a konstatoval, že poslanci ODS, TOP 09, přes STAN až po Piráty nemají na jednání roušky buď vůbec nebo je nosí pod nosem.

„Vy jste zneužili toho, že tam přišli lidé jako tady ti odpírači roušek a zbaběle jste utekli z jednací místnosti, kde Hana Lipovská byla. Zbaběle jste na nás chtěli poštvat policii a potom jste zbaběle utekli a nám ani Haně Lipovské jste neřekli, kde jste. My jsme vás museli vyčenichat."

Proti Volnému vystoupili Aleš Juchelka i Patrik Nacher a oba zdůraznili, že vládní nařízení se zkrátka a dobře mají dodržovat. Lidé musí nosit roušku.

V tu chvíli vyrazil do útoku kolega Lubomíra Volného z řad Volného bloku Marian Bojko, který na výtku s nenošením roušek zareagoval po svém. „Vám kdyby řekli, že budete chodit s jedním prstem v nose a s druhým v zadku, tak to budete dělat? Já ne,“ zuřil.

Poté se znovu přihlásil o slovo Lubomír Volný. „Vy si chcete vyřídit účty s člověkem, který chce zatočit s tou mafii se sedmi miliardami pro lidi, kteří točí filmy, které v podstatě nikoho nezajímají,“ pravil Volný.

Zdůraznil také, že ČT je neobjektivní, protože odmítá dát prostor lidem, kteří by veřejnosti popsali, jak moc lidem škodí očkování proti nemoci covid-19.

Konstatoval také, že podle právních rozborů není politická kandidatura v rozporu se zákonem o ČT.

Klaus mladší: Vy se vždycky poděláte!

Prostor dostal také poslanec Václav Klaus mladší (Trikolora).

„Tato debata je symptomatická pro Českou republiku. Její zhovadilost, pokryteckost a všechno ostatní a neřešení podstaty. My máme státní organizaci se sedmimiliardovým rozpočtem, nutíme lidi platit televizní daň a zcela logické by bylo ptát se, co za to chceme, co si objednáváme. Jestli je to veřejnoprávní golf, nebo to jsou dětské pořady nebo zprávy státní televize o tom, že bylo tornádo. Ale my z těchto vážných debat nečiníme nic,“ rozčiloval se Klaus.

Zdůraznil, že toto pokrytectví se neprojevuje nejen u ČT, ale také u energetiky a dalších věcí. „Je tu naprosto komická debata o tom, kdo měl roušku a kdo neměl roušku,“ kroutil hlavou Klaus.

Lipovská podle něj dělala dobře, když se v souvislosti s ČT ptala, kolik má co stát a co se má za tyto peníze dělat. Takováto věcná debata o tom, kolik programů ČT potřebuje, by se měla vést i ve Sněmovně. „Já to nemyslím nijak hyperkriticky. I já se na ČT dívám. Má řadu programů kvalitních, ani v tom zpravodajství nejsou všichni zločinci,“ pravil Klaus  
Nakonec si rýpl do ANO.

„To, že nejsou dovoleni ti další čtyři členové Rady, kteří by třeba byli kritičtější, ... to je trošku vaše vina a vašeho předsedy Babiše, protože se vždycky poděláte. Tady ta většina byla a vy jste to nechtěli. To je zase ta česká politika, že Piráti do toho jdou v Bruselu přímo a vy jdete oklikou, ale nakonec rozhodnete tak nějak podobně,“ vypálil Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…