ČSSD se chystá na přeběhlíky. Požene je k soudu

18.07.2013 22:07 | Zprávy

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v rozhovoru pro Týden.cz přiznal, že sociální demokraté budou chtít v příštím volebním období prosadit změnu Ústavy tak, aby poslanci mohli být zbaveni mandátu v případě, že se dostanou do konfliktu se stranickým programem. Mají i podporu komunistů.

ČSSD se chystá na přeběhlíky. Požene je k soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Návrh předložili už minulý rok, ale vláda Petra Nečase jej zamítla. "My jsme navrhovali změnu Ústavy, podle které by se v těch nejvážnějších případech 'přeběhlictví' mohla politická strana obrátit na soud a ten by v případě, že by se jednalo skutečně o zradu programu, za který byl ten poslanec zvolen do Parlamentu, mohl zbavit zákonodárce mandátu," řekl Tejc.

Návrat k prvorepublikové praxi vázaného mandátu

Taková změna Ústavy souvisí se snahou posílit přímou demokracii. "Je to téma, které by mělo být diskutováno. Ale musí se s tím zacházet velmi opatrně, aby se nestalo to, že tu budou strany, které by nad rámec všeho mohly disponovat s mandáty. Nezávislost v rozhodování musí poslancům zůstat. Máme tu však systém politických stran. Ve volbách se zodpovídají strany, nikoliv jednotlivci. Takže by ten systém měl být vyvážený.“

Sociální demokraté se nejspíš mohou spolehnout i na podporu KSČM. "My jsme také takový zákon předložili, ale vládní koalicí byl smeten. Chtěli jsme obdobu prvorepublikového vázaného mandátu. My souhlasíme s filozofií, že pokud jsou poslanec či poslankyně zvoleni za nějaký program, mají mu být věrni. Pokud nejsou, mají se mandátu vzdát," míní komunistka Soňa Marková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…