Část ČSSD blahopřála Tomáši Halíkovi. A je zle

18.03.2014 7:42

Křesťansko-sociální platforma ČSSD veřejně blahopřála Tomáši Halíkovi k získání Templetonovy ceny. To se ale vůbec nelíbilo sociálně demokratickému poslanci Jaroslavu Foldynovi, který upozornil, že Halík má prý se svým „pravdoláskovstvím" diametrálně odlišný pohled na svět i na dějiny. Foldyna se proto od blahopřání distancoval a vyzval k tomu i své kolegy. ParlamentníListy.cz se proto některých sociálních demokratů zeptaly, co si o tom myslí.

Část ČSSD blahopřála Tomáši Halíkovi. A je zle
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

„Křesťansko-sociální platforma ČSSD blahopřeje prof. Tomáši Halíkovi k získání Templetonovy ceny. Chápeme toto ocenění také jako uznání veřejného a sociálního rozměru křesťanské víry, který prof. Halík vedle jiných oblastí svého zájmu dlouhodobě rozvíjí,“ uvádí se v gratulaci, která visí na webových stránkách ČSSD.

Zástupci platformy jsou podle svých slov rádi, že byl Tomáš Halík v minulosti hostem seminářů a diskusí pořádaných Křesťansko-sociální platformou. „A doufáme, že příležitost k dialogu o důležitých otázkách sociálního rozměru křesťanství a jeho postavení v dnešní společnosti bude i v následujících letech,“ konstatovali. Pod textem je podepsán například dřívější kněz a exministr vnitra František Bublan či religionista Ivan Štampach.

Blahopřání najdete ZDE

„Pravdoláskovec“ Halík vidí svět diametrálně jinak než ČSSD

Poslanec Foldyna ale soudí, že by sociální demokracie neměla vyjadřovat blahopřání člověku s takovými postoji, jako je právě Halík. „Jako dlouholetý člen ČSSD se veřejně distancuji od Křesťansko-sociální platformy ČSSD, která zaslala blahopřání prof. Tomáši Halíkovi k získání Templetonovy ceny,“ uvedl.

„Bezesporu tento velice chytrý a vzdělaný kněz má diametrálně odlišný světonázor. Jeho ‚pravdoláskovství‘, které vidí dějinné události v naprosto jiném světle než my sociální demokraté, mě nutí se od aktu ocenění jakousi platformou ČSSD distancovat. Obracím se i na další členy naší strany, aby tak učinili také,“ vyzval Jaroslav Foldyna.

Prohlášení Jaroslava Foldyny ZDE

Foldyna prý má pravdu, ale…

Redakce ParlamentníchListů.cz proto formou anketní otázky oslovila řadu Foldynových spolustraníků, poslanců i senátorů, zda se k jeho výzvě přidají, nebo co si o tom případně myslí. Politikům ČSSD se ale zjevně k tomuto tématu příliš mluvit nechtělo. Do okamžiku publikace článku reagovali pouze čtyři z nich.

„Kolega má bezesporu pravdu,“ souhlasí s Foldynou kolega ze sněmovny Jiří Koskuba. „Ale ČSSD není přeci pouhé stádo s jedinou myšlenkou. To by nebylo demokratické. Mě osobně více než nějaká gratulace vytočil pohled pana politologa Jelínka. Ten nám doporučuje, abychom jako vládní poslanci nevyjadřovali své postoje k zahraniční politice. Tak odlišné od pana ministra Zaorálka či Dienstbiera. Ono to jednak dost dobře nejde, ale nač pak také do sněmovny vůbec chodit? To jsme jenom hlasovací panáci?“ táže se poslanec Jiří Koskuba.

Halík nemá se sociální demokracií nic společného

Podle poslance ČSSD Antonína Sedi nemá blahopřání Tomáši Halíkovi k získání prestižní ceny nic společného s jakýmikoli rozdíly. „To, že někdo usiluje o dialog ve společnosti mezi křesťany a ateisty, přece neznamená, že sám změním názor na polistopadový vývoj, či že změním svůj negativní postoj k církevním restitucím,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Seďa.

„Naprostý souhlas s Jaroslavem Foldynou,“ reagoval na otázku poslanec Stanislav Huml. „Jednotliví členové ať si blahopřejí, je to jejich soukromá věc. Nejde o oficiální stanovisko strany, nemá smysl to řešit. Pan Halík nemá se sociální demokracií nic společného. Nakonec jeho výroky a postoje jsou výrazně zaměřeny proti programovým idejím ČSSD,“ je přesvědčen místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Peněz si prý užívat nebude, chce založit institut

Tomáš Halík získal ocenění v Londýně minulý týden. Templetonova cena je označována za jakousi Nobelovu cenu za náboženství a s jejím udělením je spojena i finanční odměna ve výši 1,1 milionu liber, tedy zhruba 36 milionů českých korun.

Peníze si však Halík nechce alespoň podle svých slov nechat pro sebe. Hodlá založit duchovní organizaci Institut pro dialog při České křesťanské akademii. Institut má podle Halíka podporovat ekumenický a mezináboženský dialog nebo studium etických a spirituálních aspektů života soudobé společnosti v kultuře, vědě, politice i hospodářství. Poté, co bylo udělení Templetonovy ceny oznámeno, Tomáš Halík prohlásil, že to nebere jen jako ocenění své osoby, ale celé země.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…