Černochová objasnila svá slova o nepracujících a zlomila hůl nad Pospíšilem

24.02.2014 19:20

Z PROFILŮ Poslankyně ODS Jana Černochová vysvětluje čtenářům, jak to je s jejím vyjádřením, že levicové vlády odnaučily lidi pracovat. V odpovědích na dotazy, které politikům od voličů zprostředkovávají ParlamentníListy.cz, přiznává, že se lidsky spletla v exministru Jiřím Pospíšilovi, a odmítá nostalgii jednoho z tazatelů, který se domnívá, že v komunistické éře bylo naší zemi lépe.

Černochová objasnila svá slova o nepracujících a zlomila hůl nad Pospíšilem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Anketa

Který politik je váš nejoblíbenější?

21%
5%
3%
10%
39%
2%
11%
hlasovalo: 8024 lidí

První místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová odpovídala na dotazy, které politikům od voličů zprostředkovávají ParlamentníListy.cz. Nejvíce se jich týkalo článku zveřejněného začátkem února, v němž poslankyně reagovala na hrozivá čísla ze schválené vládní strategie sociálního začleňování do roku 2020, z níž vyplývá, že chudoba a sociální vyloučení hrozí celkem 1,58 milionu obyvatel Česka.

„Tato čísla však nejsou důsledkem sedmi let vlády pravice, ale naopak jsou to důsledky vládnutí levicových vlád, které svojí otevřenou náručí, rovnostářským přístupem a nedomyšleným systémem sociálních dávek odnaučily lidi pracovat i posílat děti do škol, aby měly lepší vzdělání a tím i lepší uplatnění na trhu práce,“ uvedla tehdy pro ParlamentníListy.cz Jana Černochová.

Chceme pracovat, ale lidi před důchodem nikdo nezaměstná

Čtenářku Zuzanu1 tento názor nadzdvihl a vylíčila svoji situaci. „Je mi 56, manželovi 58, oba středoškoláci. V roce 2011 jsme oba přišli o zaměstnání, já pro nadbytečnost ve státní organizaci, manžel kvůli bankrotu firmy. Já jsem navíc nemocná, mám změněnou pracovní schopnost. Jeden syn dosud studuje a staří rodiče potřebují podporu. Pracovat chceme, ale neexistuje podpora zaměstnávání lidí nad 55 let. Nikdo nás nechce, dle dnešní ideologie jsme staří, ale ne dost na důchod,“ stýská si čtenářka.

Podle ní je ve státní správě zaměstnáno mnoho důchodců, a i proto jsou lidé před důchodem bez šance, protože nemají vazby – kamarády. „Tak do toho nepleťte sociální demokraty, bohužel jsem je nevolila. Až do loňského roku jsem vždy volila ´pravici´, která mě po předminulých volbách donutila k razantní změně názoru. Děkuji za radu s odkazem na činy ODS a TOP 09, které jsem bláhově volila,“ vzkázala poslankyni čtenářka.

Rozdíl mezi výplatou a sociální dávkou musí být podle pravice znát

„Nedivím se, že jste nazlobená. Podle toho, co píšete, chcete pracovat a nemůžete práci sehnat. To je jedna z nejtěžších životních situací. Nejlepší program na podporu zaměstnávání lidí jsou nízké náklady na zaměstnance, nízké odvody a jednoduchá administrativa s tím spojená. To vždy platilo a platit bude. Myslím, že řešení je také v čerpání evropských dotací na takové zaměstnanecké projekty, ale to se zatím, bohužel, moc nedaří,“ přiznala v odpovědi místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

  • Odpověď ZDE.

Podrobněji pak vysvětlila, jak je to s tím „odnaučením pracovat“, které nastavila levice. „Jde o situaci, kdy se pracovat příliš nevyplácí, neboť rozdíl mezi sociální dávkou od státu a výplatou téměř není. Navíc s prací jsou spojené náklady, například dojíždění, stravování mimo domov a podobně. Jde o princip přístupu k politice, jde o rozpor mezi pravicí a levicí,“ konstatovala Jana Černochová a jako příklad uvedla příběh z doby, kdy levicová vláda zavedla desetitisícovou minimální daň.

  • Odpověď ZDE.

Pravice spoří a dereguluje, levice utrácí, zadlužuje a reguluje

Postěžovala si jí vdova, matka vysokoškoláka, který studoval technickou univerzitu v Liberci a díky dobrým jazykovým znalostem ze střední školy si mohl přivydělat jako překladatel technických textů asi 20 tisíc korun ročně. „Najednou měl vedle sociálního a důchodového pojištění platit ještě minimální daň, takže by mu z celoročního výdělku zbyla třetina. To už se nevyplatí, nespat a pracovat po nocích. Takové odnaučování pracovat mám na mysli. Vláda Mirka Topolánka minimální daň zrušila a věřte, že práce mladých, při které získají praxi a vlastní zkušenosti, byla jedním z hlavních motivů pro tento krok,“ poznamenala poslankyně prostřednictvím ParlamentníchListů.cz.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Další čtenář ji vyzval, aby vše nesváděla na levici, když členové Poslanecké sněmovny napříč politickým spektrem jsou přímo učebnicovým příkladem mrhání státními penězi a poukazuje na časté novelizace zákonů a neustálé hádky ve sněmovně. „Názorové rozpory s levicí nemohu jako pravicová politička přejít mlčením. Jsou příliš velké. Pravice spoří a dereguluje, levice utrácí, zadlužuje a reguluje,“ tvrdí Jana Černochová s tím, že se mluví především o problémech, proto ty hádky, a že by nezaškodilo také mluvit o tom, co se povedlo.

  • Odpověď ZDE.

Nová ODS bude nabízet konkrétní pravicová řešení ve prospěch lidí

V jakém skvělém století žijeme, jí vždy připomenou starší spoluobčané, kterým chodí jako starostka Prahy 2 popřát k narozeninám. „Jejich vyprávění o podmínkách žití za války, o hladu a skrýších jídla v dvojitých podlahách i stěnách. Také o nadšení, poválečné euforii a následném zklamání z komunismu. Snad díky těmto životním zkušenostem vědí, co je opravdu starost a problém, snad díky tomu si dokáží skutečně vážit života. Vidím na nich, jak se radují, že žijí ve svobodné zemi,“ uvádí Jana Černochová.

Jiný z tazatelů se s neskrývanou ironií ptal, když je ODS jedinou správnou stranou, proč ji volilo tak málo lidí a proč se lidé tak mýlí a předávají moc do rukou těch, kteří nic neumí a povedou zemi tak, že tu bude hůř než v Somálsku. „Těžko říci. ODS si zvolila nové vedení a ti, kdo sledovali v České televize kongres v přímém přenosu, mohli vidět, že jsme volební porážku přijali s pokorou. Odstartovali jsme novou etapu, v níž budeme nabízet veřejnosti konkrétní pravicová řešení směrem k dobrým podmínkám lidí pro jejich aktivitu, práci, podnikání a svobodný život. Takovou ODS chceme, na tom jsme se shodli,“ míní poslankyně.

  • Odpověď ZDE.

Poslankyně přiznává, že se v exministru Pospíšilovi lidsky spletla

Nemohl chybět ani dotaz na odchod exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z ODS. „Kolega Pospíšil přišel do ODS z ODA, kterou opustil, když se jí přestávalo dařit, podobným způsobem, jako to udělal nyní ODS. Byl právoplatným členem ODS, jejím dlouholetým místopředsedou a ministrem jejích vlád. Na posledním kongresu však nebyl zvolen, i to se v politice stává a zažil to z nás každý. Ne každý však po neúspěchu bouchne dveřmi a do měsíce kandiduje za jinou stranu. Patřila jsem v ODS mezi příznivce Jiřího Pospíšila, ale po jeho migraci na kandidátku TOP 09 přemýšlím o tom, že jsem se v něm prostě lidsky spletla,“ přiznává Jana Černochová.

  • Odpověď ZDE.

Doslova palba otázek přišla od jednoho čtenáře. Umožňují lidem v ČR platy a důchody existenci srovnatelnou se západní Evropou, jak vaši představitelé Havel a Klaus v roce 1989 lidem slibovali? Jaká je úroveň cen zboží, je adekvátní příjmům? Jaká je kvalita výrobků od potravin až po domy, je to lepší než za komunistů? Jaká je úroveň kriminality, je nízká jako za komunistů? A co postkomunističtí politici, jsou lepší než komunisté, chovají se k lidem slušně, nejsou arogantní, plní své předvolební sliby, neberou úplatky a jsou kompetentní? A co zaměstnavatelé, chovají se k lidem slušně, nešikanují je, nevykořisťují, nediskriminují, je dostatek volných míst pro mladé i starší?!

Propagandě socialistického žití se nehodilo o problémech hovořit

„Je mi líto, že s takovou nostalgií a obdivem vzpomínáte na komunistickou éru naší země. Zdá se mi to, nebo je opravdu dikce vašich otázek předpokladem k pohrdání naší zemí?“ reaguje poslankyně ODS na příval otázek. „Na všechny vaše otázky se dá odpovědět ano. Naše životní úroveň je srovnatelná se zeměmi EU a nejsme jejím chvostem. Ceny, platy a důchody rostou někdy nerovnoměrně, ale inflace je jedna z nejnižších,“ porovnává poslankyně.

Také ke kriminalitě poznamenává, že byla i za komunistů, jen se o ní moc nehovořilo. „Myslíte si třeba, že problém drogově závislých vznikl až po revoluci? Jistě, že ne, jen se propagandě socialistického žití nehodilo o něm hovořit. Jsem ráda, že už se o tom mluví, ona totiž i veřejná debata o tomto a dalších problémech patří mezi preventivní prostředky řešení. Jsem si vědoma nedostatků, které naše dnešní žití nese, ale snažím se svou prací přispět k jejich řešení. Věřím, že to o sobě můžete říct také,“ dodává Jana Černochová.

  • Odpověď ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…