Chládek k hádkám středočeské ČSSD: Výroky některých pro ně budou smrtící

03.06.2012 22:38

Vedení ČSSD vyzvalo v souvislosti s kauzou Davida Ratha krajský výkonný výbor své středočeské organizace k rezignaci. Jak se však středočeští socialisté zachovají, je dosud nejasné, a to i pod pohrůžkou vedení strany, že bude zasahovat do složení kandidátek do podzimních krajských voleb.

Chládek k hádkám středočeské ČSSD: Výroky některých pro ně budou smrtící
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Náměstek hejtmana, člen krajského výkonného výboru (KVV) ČSSD Středočeského kraje a senátor Marcel Chládek má sice jasno, postoje dalších jeho kolegů ze středních Čech nejsou tak vyhraněné.

Podle Chládka by nedávalo smysl, kdyby odstupoval sám, protože je nutné převzít kolektivní politickou zodpovědnost. Pokud prý většinový názor bude pro kolektivní rezignaci, nebude s tím mít žádný problém. „Já jsem ochoten zcela jednoznačně tu politickou zodpovědnost převzít jak na úrovni krajské rady, tak na úrovni krajského výkonného výboru a záleží, jak se k tomu postaví ostatní kolegové, protože zatím jsem viděl, že k tomu v radě moc nadšení nebylo. Každopádně by se to mělo vyřešit teď během týdne,“ řekl pro ParlamentníListy.cz

Přešlapování na místě bude mít horší důsledky než samotná Rathova kauza

„Předseda KVV Richard Dolejš prohlásil, že bez rozdílu toho, co v pondělí učiní krajská rada, bude přesto v pondělí navrhovat rezignaci krajského výkonného výboru strany a převzetí kolektivní politické zodpovědnosti. Skutečně si ale myslím, že by to mělo být o té kolektivní zodpovědnosti, protože já tam nevidím nějakou svoji osobní odpovědnost jinou, než u svých kolegů v radě. Ve vztahu k našim voličům by to bylo nejrychlejší a nejčistší řešení,“ domnívá se Chládek.

Sám se ale podle svých slov diví, že se k tomu někteří jeho kolegové staví zdráhavě. „Zbývají čtyři měsíce do voleb, a pokud v tuto chvíli neuděláme nějaký razantní krok, tak nás tohle přešlapování na místě může poškodit mnohem více, než samotná kauza David Rath. Je zapotřebí si uvědomit, že by nám mělo jít o výsledek sociální demokracie ve volbách a ne o vlastní židle,“ vyslovil se senátor a náměstek hejtmana a doplnil, že si neumí představit, aby KVV ve Středočeském kraji výzvu vedení ČSSD nerespektoval.

Výroky politiků se smrtícími důsledky

„Nerozumím reakci třeba pana náměstka Seidla, který řekne, že KVV nemá legitimitu, protože to samé bychom pak mohli říct i o krajské radě. Mělo by dojít k volbě nového krajského výkonného výboru, a čím déle to bude trvat, bude to taková pomalá sebevražda,“ obává se v reakci pro server ParlamentníchListů.cz

Marcel Chládek ale určitě neuvažuje o tom, že by odstoupil třeba jen on sám. „Proč by na sebe měl kolektivní odpovědnost přebírat jeden člověk? Naopak by se to proti mně v takovém případě mohlo obrátit, protože by to vypadalo, jako bych s tím něco měl společného. Já určitě necítím potřebu dělat obětního beránka za lidi typu Seidla nebo Povšíka (další náměstci hejtmana – pozn.red.). Výroky některých našich politiků pro ně podle mého názoru do budoucna budou smrtící,“ připustil dokonce pro ParlamentníListy.cz.

Rezignace ano či ne? Náměstek na to nemá názor

Další z náměstků hejtmana a místopředseda KVV ČSSD Středočeského kraje Miloš Petera sice zastává názor, že by rada kraje měla zastupitelstvo požádat o důvěru, k rezignaci stranického krajského výboru se už staví nejednoznačně. „S tím bych počkal až na rozhodnutí krajské rady, přesně podle usnesení, které jsme v té věci přijali. Nemám na to vyhraněný názor,“ uvedl Petera pro redakci.

„Ze strany vedení ČSSD se jednalo jen o doporučení, tak samozřejmě v potaz to bereme, ale výsledek se ukáže v nejbližších dnech,“ dodal. Podle informací, které přinesl server Aktuálně.cz se však v centrále sociální demokracie chystá plán, jak se případné revoltě postavit. Středočeským socialistům by mohlo hrozit, že si nebudou moci bez posvěcení celostátního vedení strany sestavit kandidátku podle svých představ.

Vyjádření předsedy krajského výkonného výboru ČSSD ve Středočeském kraji se redakci do okamžiku zveřejnění článku nepodařilo zjistit, Richard Dolejš nezvedal telefon.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…