Cyril Svoboda: Výhružky a vulgarity, to je Kalouskův běžný styl

13.07.2012 20:23

Zaplaťpámbu, že je pryč, říkají si dnes lidovci o svém bývalém předsedovi Miroslavu Kalouskovi, když vidí, jak jeho veřejná extempore budí silný odpor veřejnosti. Ale jeho chování nikoho příliš nepřekvapuje, spolustraníci – i ti, kteří stejně jako on stáli v posledních letech v čele KDU-ČSL - ho poznali na vlastní kůži.

Cyril Svoboda: Výhružky a vulgarity, to je Kalouskův běžný styl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

„Věřím policistům i poslanci Skokanovi, že mluví pravdu, protože telefonáty podobného obsahu znám z vlastní zkušenosti, to je běžný styl Miroslava Kalouska,“ řekl pro ParlamentníListy.cz bývalý předseda lidovců a exministr Cyril Svoboda. Kalouskovo chování ovšem považuje za nepřijatelné. „To je za hranou toho, co si ministr může dovolit,“ dodal.

Podle Jana Kasala, který byl léta místopředsedou Poslanecké sněmovny a také stál jako Kalousek a Svoboda v čele KDU-ČSL, není dnes v okolí ministra financí a místopředsedy TOP 09 nikdo, kdo by ho korigoval. Zřejmě je toho na něj hodně, má pocit, že je osamocený, myslí si Kasal o Kalouskovi, s nímž tvořili ve sněmovně vlivný lidovecký tandem. „Táhne sám stranu i významné ministerstvo financí,“ uvažuje Kasal, proč se začal jeho bývalý kolega chovat na veřejnosti tak nepřijatelným způsobem.

Není, kdo by chování ministra financí korigoval

Kalouskovi se podle Kasala zřejmě nedokáže postavit ani předseda strany Karel Schwarzenberg. Kasal si myslí, že třeba šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík by mohl být statečnější a místopředsedu strany trochu umravnit. „Je to škoda pro TOP 09,“ připouští. Říká, že on sám si nikdy nebyl ochoten zvyknout na takový způsob vyjadřování. „Nikdy jsem tak nemluvil, protože jsem přesvědčen, že to není důstojné dospělých lidí,“ odsuzuje pro ParlamentníListy.cz vulgarity, které se začínají běžně objevovat v mluvě politiků.

Podle Svobody bylo nepřijatelné, když se v situaci, kdy Kalousek před časem napadl před Poslaneckou sněmovnou mladíka, někteří lidé ministra financí ještě zastali. „Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček prohlásil, že je to chlapské jednání. Ale prostě není přípustné, aby ministr napadl občana,“ říká nekompromisně Svoboda. Už podle tohoto incidentu je prý zřejmé, že k zastrašování nemá Kalousek daleko. Za absurdní proto považuje požadavek předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, aby policie předložila důkazy. „Fakt, že policejnímu vyšetřovateli a policejnímu prezidentovi v době vyšetřování případu letadel CASA volal, je neoddiskutovatelné. Jaké další důkazy ještě chce?“ ptá se Svoboda. Ale ani shovívavý a omluvný postoj Karla Schwarzenberga k úletům místopředsedy strany a vládního kolegy ho nešokoval. „Vůbec nic mne nepřekvapilo, mám osobní zkušenosti z jednání obou těchto lidí v osobních kontaktech,“ vysvětlil. Je prý naivitou věřit, že kníže je zárukou noblesy, slušnosti a tradice, jak si veřejnost myslí.

Kalousek drží premiéra pod krkem

Když se nenajde v TOP 09 nikdo, kdo by umravnil jednání místopředsedy strany, neměl by tak učinit alespoň premiér Petr Nečas, když jde o člena jeho vlády? „Premiérovi to celkem vyhovuje, když TOP 09 bude přicházet o příznivce, a nebude mít zájem dramaticky situaci řešit. Na to, aby Kalouska napomínal, nemají spolu tak dobré vztahy, aby si to mohl dovolit,“ míní Jan Kasal. A současně připomíná, že premiér a současně šéf největší vládní strany ODS nemá plán B v případě, že by s případným odchodem Kalouska z vlády opustila kabinet i koalici celá TOP 09. Cyril Svoboda je přesvědčen, že právě tím drží Kalousek premiéra pod krkem. „Jsem přesvědčen, že vydírá premiéra: buď odejdu já a celá TOP 09, nebo nikdo. Když bude premiér statečný, padne celá vláda,“ říká.

Mnozí lidovci jsou rádi, že neodešli do TOP 09

Mnozí z těch, kteří zůstali po vzniku TOP 09 v lidové straně, možná po volbách v roce 2010, kdy se nová partaj na rozdíl o KDU-ČSL dostala do parlamentu, svého rozhodnutí zalitovali. Dnes už nad tím určitě nepláče nikdo. „Já jsem nelitoval nikdy, ani když se TOP 09 dostala do parlamentu. Z mé strany šlo o uvědomělé rozhodnutí. A je to dobře, nevím, co bych tam dělal,“ prohlásil Jan Kasal, který by při vstupu do nové Kalouskovy strany měl nepochybně místo v čele kandidátky a tedy i ve sněmovně jisté.

„Jsem rád, že jsem členem KDU-ČSL, která v těchto dnech předstihla v jednom průzkumu TOP 09,“ řekl místopředseda Senátu Petr Pithart v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz „Ačkoli po nás měla být veta a já byl lidmi z TOP 09 lákán až dokonce vydírán, ať lidovce opustím. Každým dnem se potvrzuje, že odešli ti, kteří měli odejít, kteří k nám nepatřili. Vždyť první prasklina se před lety objevila v souvislosti s postoji k hazardu. Lidé, snad i voliči, to konečně pochopili,“ prohlásil.

Lidovci věří, že voliči prohlédnou

Také Cyril Svoboda věří, že voliči prohlédnou. „Miroslav Kalousek rozbil lidovou stranu, snažil se lidi přesvědčit, že jsou pokračovateli křesťanské politiky. Ale z té nezbylo ve sněmovně nic, nikdo se nezasazuje o tradiční křesťanská témata, třeba podporu rodiny,“ upozorňuje. Co představuje TOP 09 zejména v sociální oblasti, není podle něj křesťanská politika. „Podle církve musí být břemeno rovnoměrně rozloženo v celé společnosti, a to není,“ kritizuje vlivný lidovec vládní návrhy, které podle něj postihují právě ty sociálně nejslabší. Ale průzkumům veřejného mínění, podle nichž mají už vyšší podporu lidovci než TOP 09, příliš nevěří. „Důležitý bude hlavně výsledek voleb,“ tvrdí. Před rokem 2010 také podle něj nikdo nepředpokládal, že by podpora lidové strany ve volbách spadla pod pět procent, a vinou rozpadu lidové strany, k níž došlo odchodem Miroslava Kalouska a řady dalších lidoveckých poslanců ze strany a vznikem TOP 09, se tak stalo.

Nevrátí se někteří členové TOP 09 po ostudě, kterou straně působí její zakladatel, zpět do lůna tradiční lidové strany? „Ti, kteří z lidové strany odešli do TOP 09, většinou nepatřili mezi přesvědčené křesťanské demokraty. Důležitější je, aby se vrátili voliči,“ zdůraznil ParlamentnímListům.cz Svoboda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…