Dědek starej Schwarzenberg. Kalousek: Jsem major a střílím docela slušně. Ptali jsme se politiků na jejich osobní zapojení do obrany země

10.03.2015 8:02

Šéf polské dolní komory parlamentu Radoslaw Sikorski oznámil, že armáda uspořádá v květnu vojenský výcvik pro poslance, kteří chtějí přispět k obranyschopnosti země. ParlamentníListy.cz se dotázaly českých poslanců a senátorů, zda by tato věc měla jejich podporu v našem parlamentu, jak jsou na tom s bojovou připraveností a zda uvažují o svém výcviku střelby.

Dědek starej Schwarzenberg. Kalousek: Jsem major a střílím docela slušně. Ptali jsme se politiků na jejich osobní zapojení do obrany země
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pochodující jednotka

Anketa

Jste pro znovuzavedení prezenční vojenské služby?

61%
39%
hlasovalo: 8814 lidí

„Zatím jsem od poslanců nezaznamenal žádnou poptávku v tomto směru. Já sám jsem během svého studia ve Velké Británii absolvoval pěchotní výcvik v Combined Cadet Force (CCF) a dosáhl hodnosti Lance Corporal CCF,“ prozradil předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Dle odpovědí kolegů v článku šéf sněmovny zjistí, že jistá poptávka po vojenském cvičení by tu byla. Někteří míní, že by si cvičení se zbraní měli vyzkoušet ti, co nejvíce válečně štvou, někteří míní, že to je výraz sounáležitosti poslanců a senátorů s občany, jiní si myslí, že jde jen o populistické gesto a vyvolávání válečnické psychózy. Někteří varují, že by si politici mohli ublížit. Každopádně řada politiků prozradila, jaké vojenské zkušenosti má a u jaké zbraně sloužila či jakou mají šarži.

Já, dědek starej, střílet ještě jakž takž umím

„Jako trvale neschopen vojenské služby do toho nechci mluvit druhým. Zbrojní průkaz vlastním, takže se střelbou nemám problém,“ prozradil ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Jsem pořád ještě nevyřazen ze záloh, mám číslo vojenské odbornosti velitele motostřelecké čety,“ pochlubil se předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

Podle předsedy TOP 09 a poslance Karla Schwarzenberga je Sikorského iniciativa spíše jistá demonstrativní věc, že by se poslanci měli znát k obraně, tudíž výcvikem projít: „Nic proti tomu. Je to velmi polské, velmi demokratické. Pro mě je více důležité, aby naši poslanci odhlasovali opravdu řádný rozpočet pro obranu.“

„Co se mě samotného týče, tak nevím, jestli bych to vzhledem ke svému věku zvládl. V mém věku, kdybych nastoupil do jakékoli jednotky, tak bych byl zátěž, nikoli přínos pro tu kumpačku. Já, dědek starej, střílet ještě jakž takž umím, ale ne s těmi moderními zbraněmi. Já bych byl pro dotyčný oddíl spíše hrozba,“ smál se Schwarzenberg.   

Ministr obrany Martin Stropnický z ANO se k věci nevyjádřil.

Další pokus o stupňování napětí

 „Myslím, že to je velmi slabomyslný nápad, jelikož úkolem poslance je tvorba legislativy, nikoli střelba do lidí. Navíc většina poslanců je ve věku, kdy by je do armády nevzala ani ta nejzoufalejší armáda planety,“ míní předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle prvního místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky byli Poláci vždy velmi bojovní a výcvik poslanců to prý jenom potvrzuje. „Jsou si vědomi velmi neklidné situace. Bojovou připravenost mám za sebou v mládí, nyní sice stále sportuji, ale věk neumím zastavit. Střelba byla mou slabinou i na vojně. Ale obecná branná povinnost je v zákoně, a tak určité cvičení bych považoval za velmi důležité,“ dodal senátor.

„Myslím, že je to jen další pokus o stupňování napětí. K podobným PR akcím není žádný důvod. Jinak na vojně jsem byl a střílet umím dobře,“ řekl místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Vojáci, pozor! Jsem major Kalousek

„Kdyby sněmovna něco takového pořádala, tak bych se určitě zúčastnil. Nemyslím si, že by pár desítek poslanců by mohlo zvýšit výrazně obranyschopnost země, ale byl by to výrazný symbol připravenosti a ochoty za svou zemi bojovat. Já osobně jsem major v záloze, držitel zbrojního průkazu a střílím docela slušně,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

Místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil vzpomíná, že za socialismu stejně jako naprostá většina studentů vysoké školy absolvoval při výuce standardní vojenský výcvik: „Studentky měly v pátek volno a my jsme si užívali pod vedením zkušených lampasáků, kteří si někdy možnost velet mladým vysokoškolákům opravdu užívali. Po ukončení vysoké školy následovala klasická jednoroční základní vojenská služba pro takzvané absolventy.“

„Co se týká mé bojové připravenosti, o speciálním výcviku střelby neuvažuji. Co dokáže zbraň, vím docela dobře a přesto, že vojna byla často i přehlídkou ztraceného času, člověk tam svým způsobem vyzraje a pochopí, že i pocity zbytečnosti, ponížení nebo nemohoucnosti zkrátka k životu patří a že se jim nelze úplně vyhnout. Důležité je nenechat se zlomit a snažit se vše pozitivní a poučné přijímat a chápat i v občas nepříjemné či neutěšené atmosféře. Je zřejmé, že přes všechna ´ale´ zajištění obranyschopnosti a akceptace určité disciplíny k pozitivním důsledkům základní vojenské služby patří,“ dodal Vystrčil.    

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa jako absolvent vojenské akademie a náhradní vojenské služby vojenský výcvik absolvoval. „Nápad polských kolegů je jistě zajímavý, ale popravdě řečeno nevím, k čemu má sloužit. Nemyslím si totiž, že poslanci zajistí obranyschopnost země, již z toho důvodu, že máme profesionální armádu. Jsem pro jiná opatření, která obranu země ve spolupráci s našimi spojenci zajistí. Hraní si na vojáky k ničemu nepomůže,“ míní Seďa.

Občanům bychom dokázali, že příprava k obraně země je záležitostí všech. Bez výjimky

První místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová nepovažuje Sikorského iniciativu za špatný nápad a vůbec by jí to nevadilo v ČR: „Občanům bychom dokázali, že příprava k obraně země je záležitostí všech. Bez výjimky. Chodím střílet a jsem v procesu přípravy na zbrojní průkaz, mám kurs první pomoci, potápěčskou licenci, chodím běhat. Chápu, že pro některé méně fyzicky zdatné kolegy by to mohl být problém, ale mělo by to určitou symboliku. A nepředpokládám, že by od nás někdo očekával výkony olympioniků. Bylo by to gesto sounáležitosti a vůle, že nekážeme vodu a nepijeme víno.“

„Já to pokládám za podivné populistické gesto hodné období studené války a k ničemu takovému se nechystám,“ reagoval předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Poslanec ANO Matěj Fichtner o vlastním výcviku neuvažuje a vysvětluje proč: „Mám vystudovaný obor Zbraně a munice, šest let jsem byl v armádě a velel jsem raketometům Grad. Takže s bojovou připraveností jsem na tom na parlamentní poměry docela dobře. Což se ovšem nedá říci o některých jiných poslancích, kteří se vyjadřují k něčemu, co nikdy nedělali.“

„Já bych podobnou věc u nás ve sněmovně podpořil,“ informoval poslanec ANO Martin Komárek.

„Nejsem si jist udatností našeho Parlamentu a také, jestli by se dal něčemu naučit,“ smál se senátor ODS Jaroslav Zeman.

Předem se hlásím ke stíhačům

Podle senátora Jaroslava Doubravy je Sikorského iniciativa pěkný nesmysl. „Opravdu si může myslet, že takový výcvik poslanců by mohl zvýšit obranyschopnost země? Možná vychází ze svého příkazu k výcviku bojůvek pro Kyjev. Ti řádně zvolenou vládu skutečně položit pomohli. Už vidím, zejména některé kolegyně ze Senátu, jak s plnou polní kráčí na střelecký výcvik ve vojenském prostoru. Pokud jde o mne, mám za sebou vojenskou službu a jsem na to patřičně hrdý. Navíc jsem členem střeleckého klubu. Tak žádný problém,“ vysvětlil senátor.

Střelbám se nebráním, ale přijde mi nedůstojné, abych se ve svých 69 letech plazil někde v blátě s plynovou maskou a rovnal si věci do komínku. Děkuji rodičům a Pánu Bohu, že jsem se narodil v roce 1946, tedy rok po válce a jsem na to pyšný.  Žádnou válku jsem nezažil a ani nechci.  Polsko má trochu jinou historickou zkušenost, která v našem Parlamentu  asi nenarazí na ornou půdu. Ačkoli myslím, že by si vojenské cvičení mohli střihnout předně ti kolegové poslanci, co neustále v médiích bubnují k válce a nevidí jiné řešení konfliktu na Ukrajině než železem a krví. A aby se neřeklo, dal bych jim hned do začátku důstojnické prýmky, aby mohli případně vyniknout na poli cti a slávy při prvním nočním útoku jako kadet Biegler ve Švejkovi,“ uvedl poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

„Za sebe mohu říci, že bych podobnou aktivitu přivítal. Pokud se v současné době neustále skloňuje slovo obranyschopnost, měli by si to vyzkoušet i zákonodárci. Určitě by to byla velmi zajímavá podívaná. A předem se hlásím ke stíhačům,“ smál se místopředseda Úsvitu a poslanec Marek Černoch, který je pilotem.

„Si nejsem jistým, jestli když mě armáda naučí o 10 kliků víc, že tím nějak výrazně zvýším obranyschopnost země. Ale pokud by to bylo nutné, určitě bych se zúčastnil,“ odpověděl poslanec ODS Petr Bendl.

Poslanecký útok za podpory tanků T34 a všech našich pěti gripenů by byl grandiózní

„Myslím, že už ve svém věku ani po nějakém vojenském výcviku netoužím. Ani jsem ten rok v základní vojenské službě zbraň neměl. Naší zbraní byly lopaty, krumpáče, zednické lžíce. Zbraň žádnou nevlastním, a tak nemám ani potřebu se ve střelbě zdokonalovat,“prozradil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Na vojně jsem byl a střílet umím. A Čechy nejsou Polsko. Nicméně za tu srandu by to stálo. Představa, že jsme společně ve zbrani se soudruhy z KSČM, je opravdu půvabná. Zejména společný poslanecký útok na kótu 822 za podpory tanků T34 a všech našich pěti gripenů by byl grandiózní,“ zasnil se poslanec KDU-ČSL Jiří Junek.  

„Jsem absolventem vojenského gymnázia, kde jsem prodělal důkladný výcvik včetně ostrých střeleb. V mém věku 59 let se již spíše řadím mezi neperspektivní brance,“ říká poslanec ANO Josef Hájek.

„Domnívám se, že bych s tím neměl až takový problém. Vojnu jsem absolvoval, zbrojní průkaz mám. Trochu se mi to zdá jako populistické heslo. Jinak nemám žádné velké mínění o připravenosti mládeže po fyzické stránce – tam vidím kámen úrazu více než školit poslance,“ říká poslanec TOP 09 Václav Horáček.

„Na rozdíl od mnoha kolegů včetně ministra obrany jsem absolvoval povinnou vojenskou službu. Vzhledem k tomu mám v současnosti vysokou důstojnickou hodnost. Tak až to přijde, vezmu si rád kolegy do parády,“ slibuje poslanec ČSSD Milan Urban.

Válečné štvaní. Nestřílejte, vždyť jsou tady lidi

Než na střelby by poslanec Petr Adam zvolený za Úsvit prý poslal většinu kolegů spíše na testy fyzických předpokladů s tím, že doufá, že se nikdo neurazí. „Nicméně to celé považuji za naprosto absurdní a vidím v tom další pokračování určité podprahové masáže obyvatelstva neustálého se připravování na domnělého nepřítele. Možná stále ani nevíme jakého, hlavně, že nějaký nepřítel je. Polský kolega Sikorski je asi jen jeden z mála demagogů a válečných štváčů, kterých se v současné době vyrojilo více než dosti, kteří mají představu o válce maximálně z amerických filmů či nějakých her. Já říkám, že válka je vůl a nestřílejte, vždyť jsou tady lidi,“ vysvětlil poslanec.

„Jako bývalý lékař výsadkové brigády speciálního určení bych neměl s takovou přípravou problémy,“ sdělil poslanec ANO Milan Brázdil.  

MUDr. Milan Brázdil

  • ANO 2011
  • Oficiální web, kde můžete položit dotaz: www.anoolomouc.cz
  • poslanec

„Ve svém věku bych obranyschopnost České republiky nevytrhla. Jako aktivní myslivec umím aspoň střílet. Ráda se ve střelbě potrénuju,“ svěřila se poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát vojnu absolvoval, ale dnes by toho prý už moc netrefil. Na vojně byl spojařem. „Na cvičení bych nešel, ale svoji zemi bych určitě bránil. U Poláků to chápu jako gesto pro veřejnost, že se něco děje. V českém Parlamentu takové cvičení není třeba. Jak známo, velká část poslanců je ozbrojena už teď. Určitě bych ale odmítl výcvik s některými poslanci a poslankyněmi. Jsou nebezpeční nejen sobě, ale i svému okolí. A tak bych mohl být první obětí zatím neprobíhající války,“ dodal Laudát.

„Mně teď bude 66 let, takže jsem bohužel z armádní evidence vyřazen. Absolvoval jsem vojenskou katedru a roční prezenční službu. Kdyby bylo nejhůř, samopal bych uměl obsluhovat, ale pevně věřím, že naše vlast nebude takové staré pardály potřebovat. Já jsem byl vždy kritický ke zrušení prezenční vojenské služby, i když vím, že už ji nelze obnovit. Ty kapacity jsou ztraceny. Každopádně podporuji opatření, které odpovědnost občanů a brannou povinnost posílí, včetně dobrovolných záloh. A měla by se dělat evidence, aby lidé viděli, že povinnost mají. Měl by být nějaký symbolický akt vojenského odvodu,“ řekl redakci poslanec ODS Jan Zahradník.   

Poslední životní zkušenost

Podle poslance Úsvitu Martina Lanka by záleželo, co vše by výcvik obnášel. „Trocha pohybu by nám všem asi jen prospěla stejně jako získání zkušeností přímo z terénu. Asi by pak byl i jiný pohled na vojáky a otázky armády při projednávání souvisejících zákonů. Stejně tak naučit se bezpečně ovládat zbraň je věc, která se může někdy velmi hodit, a navíc to může odstranit falešné předsudky. Vždy je lepší jednou vidět a zažít, než stokrát slyšet nebo číst názory ´odborníků´. Jako držitel zbrojního průkazu o tom něco málo vím. O případné zdravotnické přípravě ani nemluvím. Na druhou stranu několikakilometrové pochody spojené s výcvikem přežití a případně ukázkou výslechových technik bych sice některým kolegům škodolibě rád dopřál, ale pro řadu z nás by to mohla být poslední životní zkušenost. Přiznávám, že nejspíš i pro mě,“ řekl Lank.

 „S bojovou připraveností jsem na tom mizerně. Při manipulaci s jakoukoli zbraní bych spíše ublížil sobě. Výcvik ve střelbě bych uvítal,“ přiznal se poslanec ANO Rostislav Vyzula.

„Proč ne? Bylo by to nejen zajímavé, ale mnohdy i bžunda. Možná právě u těch, co nejvíc hubou řinčí zbraněmi. Mnohé bych rád viděl v plné polní a helmě. Já voják byl a rád střílím sportovně dodnes. Na manévrech jsem však už nebyl od převratu. Třeba by mě na stará kolena povýšili na kapitána. Líbilo se mi, že jsem měl tolik hvězdiček. I když jsem pořád patřil jen do společného hrobu. Ale zůstal jsem jen oberlajtnantem. Ale snad jako Poláci nebudeme muset k jízdě. Se šavlí to moc neumím, s píkou pak vůbec ne. Na koni jsem seděl toliko v sokolovně. V tanku sice ano, ale těch máme nějak proklatě málo. To však nebrání tomu, aby se Parlament nepovolal do zbraně. Někdo už musí jít lidu příkladem. Také se ukáže, co aristokratičtí kolegové mají v genech,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Obávám se, že v dnešním světě IT, biologických a chemických technologií a moderních zbraňových systémů výcvik střelby souvisí s obranyschopností země již pouze málo. Tohle, že pronesl šéf jedné z komor Parlamentu? Ještě, že u nás ve sněmovně máme předsedu Hamáčka,“ reagoval poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

Po harašení zbraněmi a strašení nepřítelem to musí následovat

„Po harašení zbraněmi, strašení nepřítelem, kterého provokujeme k akci, musí následovat akce tohoto typu. A ano. Ať si i poslanci uvědomí, o co jde a jak chutná povolávací rozkaz na obranu oligarchů. Osobně trénovat nemusím. Byl jsem u policie léta cvičen a nezapomněl jsem,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Senátor Jan Horník uvedl, že nějaké formě svého nasazení v případě potřeby obrany vlasti nebrání. „S případným výcvikem střelby bych musel být brán jako naprostý začátečník, jelikož jsem vojnu neabsolvoval kvůli zdravotním problémům ´modrá knížka´, ale proč ne. Než se zbraní v ruce si však dovedu představit své nasazení v jakékoli funkci i třeba jako pěšáka při řešení krizových situací, k čemuž mám nejblíž a možná bych tak byl prospěšnější,“ dodal senátor.

Poslanec ČSSD Jiří Petrů prozradil, že je nadporučíkem v záloze se specializací – mechanik letadel (MIG 21F). „Střelby jsem absolvoval vždy úspěšně. Momentálně jsem v rekonvalescenci po poměrně vážné operaci, ale v případě ohrožení naší země jsem připraven dle svých sil být ve svých 59 letech k dispozici. Ovšem migyny už asi obsluhovat nebudu,“ dodal poslanec.

„Mně to trochu připadá jako populistické heslo. Obávám se, že kdyby k tomu výcviku došlo u našich poslanců, tak polovina se postřílí při výcviku, druhá přitom, kdy dostane ostré náboje. My, kteří jsme vojnou prošli, pro nás to bude jednodušší. Osobně by mi to nevadilo, aspoň bych shodil nějaká kila. Přínos pro stát by to asi nebyl,“ smál se poslanec Úsvitu Jaroslav Holík.

„I když se nepředpokládá, že by měli poslanci aktivně posilovat profesionální armádu, tak si myslím, že minimálně jednodenní seznámení s činností armády spojené s praktickou ukázkou vojenské techniky by mělo moji podporu,“ soudí poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Jestli může několik poslanců podle Sikorského zvýšit obranyschopnost země, tak je na tom Polsko hodně špatně. Co se týká našeho Parlamentu, tak ať si dělá každý, co uzná za vhodné. Jestli chce střílet, tak ať střílí. Já se zdokonalovat v tomto umění nepotřebuji,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Poláky chápu, protože mají s Ruskem velmi špatné zkušenosti

„Nevím, jakou podporu by měl tento populistický nápad. Já jsem podporučík v záloze a střílet umím, ale vždy jsem se snažil, aby mi mozek nezezelenal,“ reagoval poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

„Nejsem militantní člověk a cvičit střelbu nechci,“ uvedl senátor ODS Jiří Burian.

„To u mne není možné kvůli nezrušitelnosti přísahy (bohužel jsem se na to při podpisu výslovně informoval, takže nemohu dělat, že bych to nevěděl – zpětně mne mrzí, že jsem výhradu o odvolání, kdykoli to budu považovat za vhodné, neučinil, ale už s tím nic nenadělám). Přispěl jsem nicméně zcela zásadně svými technickými dovednostmi na instalaci systému, který se v rozvinuté podobě dodnes používá a jehož dopad v armádě je mnohem významnější než vypálené kulky. O svém zcela praktickém přínosu armádě tedy navzdory výše uvedené komplikaci vůbec nepochybuji,“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Vzhledem k mému věku nechám tuto připravenost mladším,“ reagovala poslankyně ČSSD Miroslava Strnadlová.

Miroslava Strnadlová

  • SOCDEM
  • Dnes: Na písničku s hejtmanem - Zubří a Jablůnka

Poslanec Úsvitu Jiří Štětina si myslí, že u nás pro takovou věc velké nadšení nebude. „Poslanci asi válčit nebudou, ale já střílet umí a fyzicky jsem ok. Poláky chápu, protože mají s Ruskem velmi špatné zkušenosti,“ dodává Štětina.

Návrh Sikorského považuje poslankyně ČSSD Dana Váhalová za naprosto neúčelný: „Chápu to spíše jako snahu o zviditelnění demonstrací vlastenectví. Je třeba hledat cesty, jak válkám zabránit, a ne zakládat poslanecké milice. Myslím, že by byl potřeba úplně jiný směr vzdělávání.“  

„Jsem připraven konat v duchu přísahy, kterou jsem podepsal. Ale v 63 letech se už zálohy nepovolávají,“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Jako kapitán zdravotní služby v záloze po výcviku a také už po sezóně bych spíše pomáhal raněným, než abych je sám střelbou vytvářel,“ reagoval chirurg a senátor za ČSSD Jan Žaloudík.

Evropa je loutkou ve střetu USA s Ruskem, krvácí a dělá užitečného idiota

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše Polsko jako nejbližší spojenec USA v Evropě evidentně připravuje své občany na nesmyslnou válku s Ruskem.

„Nemyslím si, že by se naše země, podobně jako Polsko měla nechat ovládnout jestřáby se zelenými mozky. Důležitý je chladný rozum, který nepodléhá mediální masáži a vymývání mozků. A to jak ze strany Ruska, tak ze strany USA. Evropa se stává pouhou loutkou v mocenském střetu těchto dvou mocností. Pokud chce někdo řešit současné napětí mezi Západem a Ruskem formou válečného střetu, tak je to ryzí šílenec. Země EU musí možnému vzniku válečného konfliktu Západu s Ruskem všemožně zabránit, protože jinak by se Evropa ocitla v apokalyptické situaci. Proto se domnívám, že ani harašení zbraněmi a příprava na válku po vzoru Polska nic dobrého nepřinese. Pouze zisky zbrojnímu průmyslu. Tato forma eskalace ještě víc prohloubí současné napětí mezi Západem a Ruskem a už vůbec nepřinese potřebné uklidnění situace,“ varuje Dolejš.

Ukrajinskou krizi lze dle něho vyřešit pouze diplomatickou cestou, a to dohodou mezi USA a Ruskem, tedy hlavními aktéry současného dění. „Odpovědní politici by neměli jít cestou militaristů tak, jak velí například radikálové v USA. V souvislosti s děním na Ukrajině nejsou přece země NATO bezprostředně vojensky ohroženy tak, jak se nám zelená propaganda snaží namluvit. Proto se musí hledat nevojenské řešení velmocenského střetu na Ukrajině. EU musí tlačit na USA a Rusko, aby hledaly mírové řešení a nepřilévaly olej do ohně. Evropské země jsou totiž vtaženy do geopolitického a velmocenského střetu mezi USA a Ruskem, kde jde o nové vymezení zón vlivu a zájmy nadnárodních finančních korporací. EU v tomto směru zatím bohužel totálně selhává a působí impotentně. Hraje pouze roli užitečného idiota svým partnerů ze zámoří. Na rozdíl od USA však v tomto konfliktu evidentně politicky a ekonomicky krvácí. Eskalace konfliktu s Ruskem do válečného střetu by pro Evropu byla katastrofální. V tomto ohledu jsem pacifista a jednoznačně upřednostňuji řešení bez války a krvavých lidských obětí,“ dodal Richard Dolejš.


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…