Dienstbier je frustrovaný solitér, vzkazuje Hašek. ČSSD radí, aby podpořila Rusnoka

24.07.2013 20:37

Podle prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška by sociální demokraté měli podpořit vládu Jiřího Rusnoka. Nemyslí si totiž, že pokud by dostali případný druhý pokus, TOP 09 či ODS by jim daly byť jediný hlas. Za kritikou Jiřího Dienstbiera, která je proti Rusnokově vládě směřovaná, vidí frustraci.

Dienstbier je frustrovaný solitér, vzkazuje Hašek. ČSSD radí, aby podpořila Rusnoka
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek na 37. sjezdu ČSSD

„Já jsem velmi rád, že sociální demokracie je demokratickou stranou a názory se v ní různí. My uzavřeme debatu 6. srpna na společném jednání předsednictva a poslanců. Za sebe říkám, že se kloním k takové variantě, která zabrání návratu pravice - tedy asociální TOP 09 a kmotrovské ODS - zpět do vlády,“ vysvětluje Michal Hašek v rozhovoru pro Týden.cz.

Sám tedy podporuje dát hlasy Rusnokově vládě. „Musíme samozřejmě dohodnout podmínky. Nesmí to být žádný bianco šek ze strany sociální demokracie. Sociální demokracie musí v hlasování nadřadit zájem státu před politikařením,“ míní první místopředseda ČSSD.

Senátor Jiří Dienstbier ovšem před Rusnokovou vládou varuje. „Mně se nelíbí, že lidé, kteří neuspěli na posledním sjezdu, jako je Jiří Dienstbier nebo Vladimír Špidla, se snaží masivně představovat názory sociální demokracie, přitom jsou to názory menšinové. Já si nemyslím, že je dobré, aby sociální demokracie spoléhala na to, že ji ve druhém pokusu podpoří Kalouskova TOP 09, nebo Němcové a Kuby ODS. To je špatně,“ komentuje to Hašek.

Svůj názor prý říká z pozice druhého muže sociální demokracie. „Člověka, který má mandát ze sjezdu stejně jako Bohuslav Sobotka a další volení členové strany. Jiří Dienstbier žádný takový mandát na sjezdu nezískal. On je politický solitér, který místo levicového kandidáta v prezidentské volbě podporoval více či méně pravicového Karla Schwarzenberga. Na ostravském sjezdu totálně vyhořel,“ říká ostře na adresu kolegy.

Dienstbier přitom označil nynější úřednickou vládu za nelevicovou. „Já se na rozdíl od pana Dienstbiera neřídím názory z pražských kaváren, ale názory lidí z České republiky a členů sociální demokracie. Důležité bude programové prohlášení vlády, nikoliv jednotlivá prohlášení ministrů. Pan Dienstbier neobhájil pozici místopředsedy strany. Chápu, že je frustrovaný prohrou v prezidentské volbě a ve volbě místopředsedy, ale to ho neopravňuje k tomu, aby za ČSSD vydával stanoviska, zda je vláda taková nebo maková,“ uzavírá Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…