Do vsi přijel Martin Komárek. Když občan nadával na ČT, Babišův poslanec překvapil slovy o Ukrajině a o tom, kdo skutečně ovládá veřejnoprávní TV

20.10.2015 7:21

Slovo nespravedlnost zní z vašich úst nesmírně naivně, slyšel poslanec Ano Martin Komárek v Bozkově u Semil, když došlo na registrační pokladny. Podojit malé živnostníky státu nic nepřinese, zatímco velcí mají firmy v daňových rájích. Na Komárkovu tour krajem s názvem První pivo platí poslanec dorazili v pondělí podvečer z řad veřejnosti čtyři lidé. Jak to funguje v poslaneckém klubu ANO, proč je Babiš při debatách vznětlivý, nebo kdo jsou kmotři hnutí, vysvětlil bývalý novinář. Pivo si však z přinesené přepravky nakonec nedal nikdo z přítomných.

Do vsi přijel Martin Komárek. Když občan nadával na ČT, Babišův poslanec překvapil slovy o Ukrajině a o tom, kdo skutečně ovládá veřejnoprávní TV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Anketa

Obviněný hejtman Rozbořil označil postup policie za ,,prasárnu" a naznačil, že je obětí policejní zvůle. Věříte mu?

19%
81%
hlasovalo: 1059 lidí

Poslance přivítal v místní sokolovně nezávislý starosta Stanislav Doubek. Množství přítomných podle něj potvrzuje heslo, že co člověk řekne v hospodě nahlas, v případě konzultace s politikem za ním ani neváží cestu. Martin Komárek vyjádřil nevoli k politikům, kteří se ve svém volebním kraji objeví půl roku před volbami a další půlrok předstírají, že plní sliby. „Pak spadne klec a on se začne chovat jako klasický sněmovní tvor a žije podle sněmovních zákonů. Dva a půl roku se v kraji neukáže a pak až s velkou pompou při volební kampani. Spoléhá, že voliči zapomenou,“ vysvětlil s tím, že z těchto setkání s lidmi čerpá reálné nepapírové náměty.

Součástí diskuze byla i elektronická evidence tržeb. Martin Komárek prohlásil, že relevantní argument proti ještě neslyšel: „Je to krok dopředu ve vybírání daní. Jsem přesvědčen, že Ministerstvo financí technickou podobu systému zvládne a že přístroje a tiskárničky nikoho nezatíží. Nejsem ochoten poslouchat argument o zničení živnostníků, kteří nemohou platit daně, protože si to nemohou dovolit. Správné je platit daně.“ Tento argument přirovnal k člověku přistiženému při krádeži, který ukradl mléko, máslo a rohlíky a na obhajobu uvede nutnost krást, protože se ze svého platu neuživí.

Spravedlnost zní z vašich úst naivně

„Štve mě, že celá skupina vietnamských živnostníků a podnikatelů – a mám je jinak rád, protože jsou pracovití a jejich děti se učí lépe než Češi, ale vadí mi, že neplatí daně. Když mají malý krámek a fungují, proč je mám dotovat? Každý musí platit daně; a ne všichni mají šanci vzít si paušál a odečíst čtyřicet nebo šedesát procent, to je velmi pohodlná situace. Když vídám, že někteří jsou si rovnější, zlobím se na své politiky a chci ve státě spravedlnost. Registrační pokladny podporuji, je to spravedlivé,“ vysvětlil svůj postoj Martin Komárek. Rázné odpovědi se mu dostalo od místního občana, který redakci odmítl sdělit své jméno. „Slovo spravedlnost zní z vašich úst nesmírně naivně. Debata o pokladnách zasela mezi zaměstnance a živnostníky nepřátelství. To, že mají platit je v pořádku, dožijeme se toho, kdy všichni daně budou platit. Ale my se nebudeme mít lépe, to si pamatujte. Vytažení daní z nejmenších živnostníků nepocítí nikdo v tomto státě, protože to je zrnko písku,“ řekl poslanci. Podle něj by ale pocítil každý z nás, kdyby lidé v Poslanecké sněmovně neměli své firmy v daňových rájích – ať už na oko převedených nebo prodaných. Tyto peníze by byly ve státu znát, a to je otázka spravedlnosti. „Spravedlnost ano, ty malé podojit, ale ti hladoví mají své firmy v daňových rájích.“

Martin Komárek chtěl znát jméno, pokud o někom takovém přítomný muž ví, aby podal sněmovně podnět. Zdůraznil, že by i ministr financí sám zasáhl, kdyby o někom takovém věděl. „Kromě Andreje Babiše nejde o velké podnikatele, a ten platí daně a své firmy nezašantročil, v tom bych problém neviděl. Není pravda, že se jde jen po malých živnostnících a podnikatelích. Někdy si z Babiše dělají srandu, když mluví o karuselových obchodech, ale to je problém celé Evropské unie.“ Zmínil také výhodu zákona o prokazování majetku. Krást se podle poslance z hnutí ANO dá a toto hnutí vzniklo právě proti tradičním politikům. Nejde však tolik o úspěch a zásah politiků, jako spíše o vytrvalost prokuratury. Jako příklad uvedl kauzu exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. I on je podle jeho slov ukázkou, že krást bezpečné není a doba Macků a Langerů je nenávratně pryč.

Starosta: Než se k nám první dotace dostaly, třetina z nich byla pryč

„Ta doba není určitě pryč. Jen se potvrdilo, že Rath byl babrák a diletant a od Mrázků a ostatních by si mohl nechat radit. Slovem spravedlnost bychom měli šetřit a užívat ho jako šafránu, jinak každému zhořkne v puse. Spravedlnost patří studovat, hledat, ne o ní mluvit,“ oponoval posluchač. Starosta Bozkova Stanislav Doubek mladší doplníl, že chtíč po penězích je silnější a postupně dochází k rozbíjení skupin, které se přisály na státní i městské či ministerské rozpočty. „Evropská politika s dotacemi – než se peníze z dotací poprvé vůbec dostaly sem k nám, dolů, už byla třetina v pr…. A my jsme ani nevěděli, že nějaké dotace existují, zatímco tady byly nové vleky a hotely,“ řekl Doubek.

Na setkání s poslancem dorazil i Stanislav Doubek starší, bývalý starosta Bozkova, který odstartoval téma nezávislosti, ať už státních zástupců, nebo novinářů. Uvedl, že nezávislý státní zástupce neexistuje. Navštěvují je zástupci politických stran a jejich debata je zdánlivě nezávislá, avšak ohromně důležitá. Komárek vysvětlil, že byl 25 let komentátorem Mladé Fronty a mluvil se spoustou politiků jako důležitými zdroji informací. „Jenomže některý politik je vám nesympatický, jiný sympatičtější a dokonce byli i ti, kteří mi byli sympatičtější více, než by měli být. Ale napsat poctivý komentář znamená oddělit se od toho a psát padni komu padni. A poctivý státní zástupce si musí říci to samé, všechny nás ovlivňují city, nikdo není úplně nezávislý. Člověk se musí pokusit to minimalizovat a schopen by toho měl být i státní zástupce,“ popsal bývalý novinář.

Komárek: Nechci obsadit křeslo ředitele České televize

Stanislav Doubek starší připomenul nezávislot novinářů. „Uvedu jeden příklad za všechny – vzhledem k tomu, že jsem ani komunista z určitých důvodů být nemohl, tak k Rusku netíhnu vůbec. Když ale Rusové zastřelí někoho ve válečném konfliktu, ČT24 to bude rozebírat tři neděle i měsíc v souvislosti s Putinem… Ale – Američané rozsekají nemocnici a oni oznámí, že Spojené státy rozstřílely nemocnici, omluvily se a dají finanční náhradu pozůstalým,“ řekl Doubek. Podle Komárka je naše televize nezávislá, ale ovládají ji redaktoři, kteří pracují podle svých sympatií a antipatií. „Ten příklad je přesný. Já jsem chtěl mluvit o vyváženosti zpravodajství o Ukrajině v přátelské debatě, generální ředitelé mne odmítli a udělali z toho haló,“ a dodal, že podle něj jsou u nás nejnezávislejší prostředky veřejné služby v Evropě, možná i na celém světě. Připomenul minimální možnosti kontroly ze strany Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která může odvolat či jmenovat generálního ředitele, ale její kontrolní možnosti jsou minimální.

Zároveň zdůraznil, že vyváženost není nejlepší. Když bodají Palestinci Izraelce, věnuje se tomu obrovská pozornost. Zatímco když Izraelci zmasakrují půl pásma Gazy, tak je to v pořádku. „Já se ale nechci zapojit do této debaty. Po Praze koluje blbost – a někteří redaktoři tomu věří – že Komárek kritizuje Dvořáka (generální ředitel České televize, pozn. red.), protože si chce sednout na jeho místo. To je nesmysl,“ dodal a upozornil na paradox, kdy děti nesmějí slyšet do deseti hodin večer v televizi sprosté slovo, zatímco u počítače se jedním klikem dostanou na soft a druhým na hard porno. Vyslechl si však kritiku i na místní týdeník 5+2. „Dokud redaktor Mastník objížděl místní, měly tyto noviny pro naši generaci cenu. Teď už žádnou nemají a většina zpráv je převzatá. Už se to nedá číst,“ řekl bozkovský exstarosta. Martin Komářek připustil problém se sníženým počtem redaktorů v redakcích z nedostatku inzerce.

ANO má dva kmotry: Kalouska a Nečase

A proč je Andrej Babiš tak vznětlivý při debatách? „Naším cílem bylo zkulturnit politickou debatu a částečně se nám to daří, ale nemůžete chtít po chlapovi, kterého někdo neustále provokuje, otravuje, nadává a ponižuje, aby nereagoval. Andrej Babiš je vznětlivý člověk a někdy zareaguje prudčeji, než by chtěl, ale strany by měly spolupracovat. Je od opozice zbytečné oddalovat drobné změny zákona o daních z hazardu. Buď je to můj osobní šprajc, nebo tomu hazardu slouží,“ sdělil svůj postoj Martin Komárek.

Z řad přítomných zaznělo, že hnutí ANO mělo snadnou úlohu, protože pravice si problémy nadrobila sama. Poslanec odvětil: „Hnutí ANO nemá kmotry. Ale v podstatě má dva: Kalouska a Nečase, oni stáli u našeho zrodu; a kdyby nebylo jejich průšvihu, rozhodně bychom z nuly nezískali osmnáct a půl procenta za čtyři měsíce. To je ve světě naprosto ojedinělé a bez Kalouska a Nečase by to nebylo možné. Proto říkám, že jsou to naši kmotři a měli bychom jim děkovat.“ Dle jeho názoru je už nyní jasné, že se ANO nerozpadne tak, jak mu předvídali kritici, mělo by si však dát pozor na přicházející členy, kterým nejde o práci pro lidi, ale o teplé místo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…