Drsné reakce českých politiků po pařížském masakru: Všechny muslimy deportovat z Evropy. Válka v ulicích. Jestli zase někdo řekne, že teď potřebujeme „více Evropy“!

14.11.2015 10:45

K teroristickým útokům ve Francii, při kterých zahynulo více než 120 lidí, se vyjádřili čeští politici i známé osobnosti. Prezident Miloš Zeman například označil teroristické útoky v Paříži za odporný čin a očekává zároveň příchod těžkých časů. Vicepremiér Andrej Babiš kondoloval rovnou ve francouzštině, europoslanec Jan Zahradil volá po „jiné Evropě“. Nejradikálnější reakce přišla asi z Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Drsné reakce českých politiků po pařížském masakru: Všechny muslimy deportovat z Evropy. Válka v ulicích. Jestli zase někdo řekne, že teď potřebujeme „více Evropy“!
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Policisté usměrňují dopravu

„S hlubokým zármutkem a nepopsatelným rozhořčením jsem přijal smutnou zprávu o teroristických útocích v Paříži. Tento další odporný zločin potvrzuje, že vcházíme do těžkých časů,“ řekl k událostem v Paříži prezident Miloš Zeman. Zároveň vyjádřil rodinám obětí i všem francouzským občanům upřímnou soustrast. „V této pohnuté chvíli jsme všichni s Francií a jejím lidem,“ uvedl.

„J´adresse mes condoléances a tous mes amis francais. Je suis avec vous. Je suis choqué par ce crime atroce. C’est la guerre. Europe doit agir finalement et ensemble,“ vyjádřil kondolenci a výzvu k jednotné Evropě proti válce ve francouzském jazyce ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Upřímnou soustrast rodinám všech obětí a francouzské policii hodně úspěchů v záchraně rukojmí a zatčení či likvidaci teroristů... To už je válka s Evropou, to je útok na podstatu naší civilizace... Prožíváme těžkou zkoušku, kterou musíme zvládnout a dopadnout a tvrdě a spravedlivě potrestat všechny, kteří mají za dnešní tragédii odpovědnost,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

"Je příšerné, co se před několika hodinami odehrálo v Paříži. Teroristé opět šíří strach a vraždí nevinné Evropany. Naše upřímná soustrast teď musí mířit rodinám všech pozůstalých. Stejně tak bychom ale měli teroristům vzkázat, že se jejich brutalitou nenecháme zastrašit a že náš odpor proti jejich praktikám budeme stupňovat a tuto válku hodláme vyhrát! Je čas na křižácké výpravy na muslimské hordy teroristů. A také bychom si měli z těchto tragédií vzít vážené poučení. Francie měla celou dobu velmi otevřenou náruč vůči nejrůznějším imigrantům a dnes je víc jak kterýkoliv jiný evropský stát vystavena těmto brutálním a absolutně neodpustitelným teroristickým útokům," komentoval aktuální dění ve Francii také senátor Ivo Valenta.

„Šílené, neskutečné... Nejde si to snad ani představit,“ řekl krátce poslanec za ČSSD Jan Chvojka. Dodal také, že myslí na Paříž.

„Teroristický čin spáchaný v pátečních večerních hodinách v Paříži na bezbranných lidech nelze, než odsoudit jako hrůzný akt, kterého jsou schopny pouze fanaticky zmanipulované osoby nevážící si hodnot lidských životů. Nezbývá, než všem Francouzům, ale především rodinám, které přišly o své nejbližší, vyjádřit upřímnou soustrast,“ sdělil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Tento brutální čin je třeba zhodnotit; přičemž si uvědomuji, že proti terorismu je těžké hledat stálou a efektivní obranu. Protože nezbude, než se uchylovat k plošným opatřením, která mohou vzbudit polemiky mezi občany, ale dávají snad šanci s větším úspěchem eliminovat brutální činy teroristů,“ dodal.

"Co všechno se ještě musí stát? To, čeho jsme svědky ve Francii, je nezměrná tragédie. A to nejen pro oběti a jejich blízké, kterým je nutné vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast. Je to obrovská tragédie i pro celou Evropu, pro nás pro všechny. Kdo bude další na řadě, kdy se stane ještě něco horšího? Co všechno se musí odehrát, aby naši i evropští politici pochopili, že je čas začít se bránit. Vše ovšem nechali zajít tak daleko, že už to není o obraně našich evropských, křesťanských hodnot, ale boj o holé přežití. Je potřeba začít opravdu s účinnými opatřeními, s uzavřením hranic. Výjimečný stav, který platí ve Francii, by měl být v celé Evropě. Teď už opravdu není prostor pro řeči, ale jen a jen pro činy," reagoval na terorismus v Paříži předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

Podle jeho názoru je naše kultura postave na toleranci a úctě, ale tyto hodnoty se musí vyžadovat od všech lidí, kteří do Evropy míří. A pokud tam nechtějí učinit, není zde pro ně místo.

"Odmítáme vydírání Turecka a požadujeme zastavení finanční podpory, která nikam nevede a situaci jen dále zhošuje a oddaluje řádné řešení problému.
Očekáváme, že zástupci muslimů v ČR tvrdě odsoudí události ve Francii. Pokud se tak nestane, je to jasný signál, že jsou jim bližší fanatici víry než občané země, v které žijí," dodal pro ParlamentníListy.cz Bajer.

"Víc Evropy" nepotřebujeme, spíše "jinou Evropu", soudí Zahradil

Pro europoslance Jana Zahradila (ODS) bude nejhorší reakcí na pařížský masakr to, až někdo zase řekne, že teď potřebujeme „více Evropy“. „Byl bych rád, kdyby to nezaznělo, a zároveň jsem si jist, že to zazní. Ale více této Evropy opravdu nepotřebujeme. Potřebujeme jinou Evropu. Jinak se z toho nedostaneme,“ řekl.

„Dovolte mi vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým i celé Francii. Tento teroristický čin je třeba potrestat bez ohledu na to, kdo jej spáchal, neboť zrůdnost terorismu ohrožuje celý svět,“ řekla komunistická poslankyně Miloslava Vostrá.

Její stranická kolegyně Kateřina Konečná se vyjádřila v obdobném duchu. „Naše myšlenky a smysl pro solidaritu se opět upínají k Paříži. Doufám, že viníci budou brzy dopadeni a nebude docházet k dalším ztrátám na životech. Ztracený život každé lidské bytosti je tragédií a je úkolem nás všech se postavit proti činům, které napomáhají atmosféře chaosu. Útoky na nevinné si vždy zasluhují odsouzení a nezáleží na tom, kdo je agresor. Upřímnou soustrast všem. Pařížanům, Evropanům a těm, kteří si přejí žít v míru a pokoji,“ uvedla.

Válka v ulicích

„Je to otřesné. Co budeme dělat? Jestli se lídři EU po tomto neproberou, musíme spoléhat na sebe,“ podotkla poslankyně Jana Černochová z ODS. 

„Otřesný a zbabělý útok na bezbranné civilisty má jediný cíl – šokovat a destabilizovat demokratickou společnost,“ uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09). „Strachu podlehnout nesmíme. Kdybychom podlehli strachu, byli bychom slabší a odporný útok na lidské životy by slavil úspěch,“ dodal.

„Válka v ulicích. Nová doba. Upřímnou soustrast. A policii hodně štěstí. Budete to, kluci, potřebovat,“ sdělil sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml.

Situace v Paříži velmi rozhorlila předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamuru. „Válka v Evropě začala. Doufám, že naši vládní politici a také ti po celé Evropě konečně otevřou oči a začnou nekompromisně hájit práva a bezpečnost slušné většiny,“ uvedl a požádal vládu, aby okamžitě uzavřela naše hranice a zavedla nulovou toleranci nezákonné imigrace. „Jak se můžeme my, zde v České republice, bránit, když máme Sobotku, Dienstbiera, Schwarzenberga, Pelikána, Pánka, Šabatovou a další skvěle placené vlastizrádce v zádech?“ otázal se rozhořčeně.

„Vyjadřuji soustrast obětem teroristů v Paříži, ale i po celém světě. Teroristům jde o to, vyvolat strach a pocit zmaru. Nedejme se zastrašit!“ napsal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Své k tomu řekl i předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. „Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) považuje nejnovější teroristické útoky v Paříži, při kterých islámští fanatici vraždili nevinné lidi, za další z mnoha důvodů k zastavení imigrace na evropský kontinent,“ uvedl. A nešel ve svých slovech ani k radikálnějším řešením. „DSSS považuje za nezbytné ukončit imigraci do Evropy a zahájit totální deportaci všech muslimů z evropských zemí,“ řekl. 

„Jsem šokován událostmi v Paříži. Myslím na rodiny obětí a celou Francii. Bezprecedentní teroristické akce v Paříži jsou útokem na bezpečnost celé Evropy. Znovu se ukázalo, že terorismus je pro nás trvalou a skutečnou hrozbou,“ podotkl k celé události předseda ODS Petr Fiala. „Politické neshody musejí jít v tuto chvíli stranou. Útoky jako v Paříži mohou být kdykoli zopakovány kdekoli na světě. Nepodceňujme bezpečnost našich občanů, příště můžeme být napadeni my,“ dodal s tím, že Evropská unie by měla být založena i na důsledné vládě a posílení kontroly národních států nad jejich územím.

„Jsme ve válce a už dlouho... Musíme se bránit, ne kapitulovat jako v posledních měsících Německo. Tohle nesmí skončit jako minule v Paříži konstatováním, že to bylo pár popletenců, kteří nemají podporu. Chtějí, abychom hned teď žili po jejich, jinak budou zase zabíjet,“ uvedl lékař Roman Šmucler s tím, že musíme bojovat, ne se přizpůsobit.

„Je to děsivé. Ale dopoledne skvělá zpráva – Jihadi John to má za sebou... Kurdové to rozsekli... Tohle je taková předsmrtná akce Islámského státu,“ uvedla zpěvačka Natálie Kocábová s tím, že věří v lepší zítřky. „Terorismus neumře, ale západní svět je mocný, když chce,“ dodala.

Při šesti teroristických útocích v Paříži zemřelo minimálně 126 lidí. Francie vyhlásila mimořádný stav a uzavřela hranice. Pařížská prefektura vyzvala občany aglomerace, aby zbytečně nevycházeli ze svých domovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…