Fackovaná ODS. Přemysl Sobotka svými slovy rozdráždil levici

02.07.2013 16:01

Levice se směje místopředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi kvůli slovům, že by se měla ODS omluvit svým voličům. Podle mínění Sobotky to totiž může zachránit skomírající preference modrých ptáků, jenže podle politiků z ČSSD a z KSČM je na nějakou omluvu už pozdě. ODS má prý chtít rozpuštění sněmovny a nové volby, jinak to jsou prý jen prázdná slova.

Fackovaná ODS. Přemysl Sobotka svými slovy rozdráždil levici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka

Občanští demokraté údajně v rámci příští předvolební kampaně uvažují, zda nepředstoupí před voliče s pokorou a neomluví se za chyby a přešlapy, kterých se strana dopustila a jež vyvrcholily demisí premiéra Petra Nečase (ODS) v souvislosti se skandálem kolem jeho spolupracovnice Jany Nagyové. Informoval o tom server Novinky.cz.

Podle webu tento nápad s omluvou ventiloval místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, podle něhož ale „téma“ omluvy zatím probíhá v ODS "jen v nižších etážích“, ovšem na grémiu a ani na výkonné radě zatím nic podobného nezaznělo.

„Omluva by měla zaznít od bývalého premiéra a předsedy ODS Petra Nečase,“ řekl pak k tomu Novinkám.cz P. Sobotka. Někteří představitelé ODS totiž prý vnímají propad strany u voličů, když třeba i nedávný průzkum agentury ppm factum dává občanským demokratům naději jen od osmi procent voličů.

Obsáhlý archiv výzkumů na ParlamentníchListech.cz:

Jsou to jen slova, slova, slova...

Jenže nad nějakou pozdní omluvou zástupci levice jen nechápavě kroutí hlavami. U některých z nich dokonce tento nápad vyvolal pousmání.

„Omluva je fakt málo, za to, co tady občané České republiky museli v posledních sedmi letech pravicových vlád snášet,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

„Jedinou omluvou, byť ne úplnou, by mohl být souhlas ODS s rozpuštěním Poslanecké sněmovny tak, aby občané mohli znovu volit. Jakákoliv jiná omluva nebude upřímná, jakákoliv omluva bude jen snahou získat a obalamutit znovu voliče. Takže buď ODS zavře krám, a tím se nejlépe omluví občanům, nebo je tu druhá možnost, že alespoň umožní to, aby si občané ve volbách vybrali správnou variantu. Jen toto bych považoval jako reálnou věc, to ostatní jsou jen slova, slova, slova...,“ dodal Tejc.

Kdyby to mysleli upřímně, řekli by, že se to nepovedlo

„To je problém ODS, já nemám v tomto žádnou potřebu ODS radit a ani by to ode mne nebylo chápáno nějak kladně,“ zmínil s úsměvem k nápadu modrých pro ParlamentníListy.cz předseda Senátu Milan Štěch.

„Pokud ale ODS cítí, že se mají za co omluvit, tak asi by to bylo na místě. Ovšem to nic nemění na tom, že ty škody, které už byly napáchány, tedy v ekonomické oblasti, hospodářské oblasti, ale i v oblasti vnímání lidí co se týče důvěry ve stát, to už podle mne není možné napravit. Kdyby to ale ODS myslela upřímně, tak by asi jako první řekla: 'Nám se to nepovedlo, byly tam chyby, náš program byl chybný, proto končíme. Stejně vládneme z milosti strany LIDEM, tak končíme a začneme předčasnými volbami.' Omluva, která není doprovázena tímto krokem k volbám, je totiž omluva falešná,“ doplnil Štěch.

„A za co se chtějí teď omluvit?“ tázala se nejprve ironicky poslankyně KSČM Soňa Marková. „Já si myslím, že by nejlepší omluvou bylo, kdyby dali těch 120 hlasů na to, aby se mohla rozpustit Poslanecká sněmovna a mohly být nové volby. To je totiž jediná forma omluvy občanům České republiky a nejenom Petra Nečase, ale všech členů ODS, kteří jsou spojeni s těmi kauzami,“ poznamenala dále Marková.

Ať se omluví za celých sedm let!

Podle ní by se ale ODS měla omluvit nejenom za tři poslední roky vládnutí, ale ještě za čtyři roky předtím. „Jde totiž o způsob vládnutí, o to, kam přivedli Českou republiku a co všechno způsobili českým občanům. Já si myslím, že nejlepší forma omluvy by byla, kdyby připustili, aby byly předčasné volby. Občané jim totiž potom dají sami vizitku, kterou potřebují,“ dodala Marková.

„Já mám pocit, že teď je už na omluvu trošičku pozdě, ne?“ zasmál se nápadu Přemysla Sobotky místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexander Černý.

„Bylo by ale záhodno, kdyby tyto věci řešili nějak civilizovaně a hlavně dřív. Teď je to už úplně mimo a nějaká omluva je nezachrání, když už jsou úplně na dně. Ale omluv není nikdy dost, tak ať se klidně omlouvají. To rozhodně nemůže nikdy škodit,“ doplnil pak Černý pro ParlamentníListy.cz pobaveně.

„Pan premiér by se měl nejenom omlouvat, ale už dávno měl odstoupit, neboť to, co udělal, tak k tomu fakt není žádná omluva dostatečná. Mne ale mile překvapuje, že alespoň pan Sobotka na to teď přišel – říká se, i když pozdě, ale přece. Veřejnost evidentně svými názory ale naznačuje, že už dávno byl čas odejít,“ řekl mezi hlasováním ve štrasburském EP ParlamentnímListům.cz europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM).

Škromach: No, aby se měli ještě komu omlouvat

„Já jednak nevím, co pořád chtějí řešit, a druhá věc je, aby se měli ještě komu omlouvat. Za třetí, pokud tady páchali trestnou činnost, tak jen omluvou to nevyřeší. Ty věci jsou hodně závažné – zneužití tajných služeb není na věcnou omluvu, to je na okamžitý odchod z politiky,“ reagoval pak také na nápad ODS místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach.

Připomeňme, že Petr Nečas v polovině června rezignoval na post předsedy vlády i šéfa ODS v souvislosti se skandálem kolem jeho spolupracovnice Jany Nagyové. Za jednání Nagyové, které nyní vyšetřuje policie, se sice omluvil všem, kterých se mohlo týkat, ovšem omluva voličům ODS a hlavně široké veřejnosti nezazněla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…