Fašistické bláboly odpudivého magora. Okamura to tvrdě schytal za to, že nechce, abyste platili sociální dávky cizincům

20.03.2014 4:41

ANKETA Úsvit Tomio Okamury se tvrdě postavil proti tomu, aby se z peněz českého státu platily sociální dávky cizincům, kteří zde mají dlouhodobý pobyt. Protestuje též proti tomu, aby měli nárok na dávky (a to včetně rodinných příslušníků) v případě, že přijdou o práci.

Fašistické bláboly odpudivého magora. Okamura to tvrdě schytal za to, že nechce, abyste platili sociální dávky cizincům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura a Radim Fiala z hnutí Úsvit přímé demokracie

Konkrétně se jedná o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (sněmovní tisk 30), který má transponovat směrnici Evropské unie do českého práva, což po nás vyžaduje EU.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si myslí o odporu Úsvitu k navrženému zákonu, zda má Česká republika dostatek financí na to, aby dávala dávky i cizincům a zda by neměl cizinec, pokud zde nemá práci, hledat práci v jiné zemi a nezatěžovat náš sociální systém, jak říká Úsvit.

Nemáme dostatek finančních prostředků pro naše vlastní občany, natož cizince

Tomio Okamura upozornil, že zákon má rozšířit okruh oprávněných osob cizích státních příslušníků, kterým mají být poskytovány dávky sociální podpory. Na dávky státní sociální podpory by měly nově dosáhnout i skupiny, u kterých je dle něho oprávněnost jejich nároku více než sporná. Za všechny lze uvést právě cizince z třetích zemí, to jsou ti Vietnamci, Ukrajinci a další s dlouhodobým pobytem, kteří byli zaměstnáni alespoň šest měsíců a nyní jsou v evidenci uchazečů o zaměstnání.

„Lze rozumět tomu, že do České republiky přicházejí cizinci, již pracují na pozicích, které nelze obsadit českými zaměstnanci, ale pokud tito cizinci o práci přijdou a nemají jinou, již není žádoucí, aby v České republice nadále byli a pobírali dávky státní sociální podpory. Rovněž nelze souhlasit s tím, aby sociální dávky pobírali rodinní příslušníci cizinců, kteří mají sice dlouhodobý pobyt, ale jediným důvodem, proč můžou pobírat dávky, je to, že někdo z jejich rodinných příslušníků v České republice pracuje,“ řekl Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Navzdory všem obviněním z xenofobie tady na vás musím apelovat... Na váš zdravý rozum. Česká republika prostě nemá na to, aby ze sociálních dávek uživila všechny cizince a jejich rodiny, které budou o dávky mít zájem. Imigrace lidí z chudších zemí je rostoucí problém, který zvyšováním sociálních darů pro imigranty jen a jen zvyšujeme. Evropa, a tím méně Česká republika, prostě nemůže spasit všechny chudé z celého světa. Česká republika má neúnosně napjaté veřejné rozpočty. Nemáme dostatek finančních prostředků pro naše vlastní občany na důstojnou valorizaci penzí, na sociální služby pro seniory nebo na zdravotní péči! Prioritou musí být jednoznačně občané České republiky... Evropské směrnice chtějí po České republice, aby zacházela s cizími státními příslušníky z třetích zemí rovně, ale pravda je taková, že nemůžeme přece dávat peníze na cizince, pokud nemáme dost prostředků na občany České republiky. Jsme pro jednoduché pravidlo, a to, že případné sociální podpory má člověk pobírat pokud možno ve své mateřské zemi. Pokud k nám někdo přijde pracovat, ať pracuje, pokud práci najde. Ale když práci nemá, tak se holt musí vrátit domů a nikoliv parazitovat na našem systému... Rezignace na problém jenom proto, že nám ho nakázala Evropská unie, není přece správnou cestou,“ řekl Okamura.

Podívejte se, jak to vypadá v západní Evropě

„Podívejte se, jak to vypadá v západní Evropě. Podívejte se, jak to vypadá v Londýně, v Paříži, v Berlíně, kde tam chodí zahalení lidé. Je to úplně mimo kontrolu, zapalují se auta, běžní lidé, ti občané se vůbec bojí už něco říct, aby náhodou nebyli z něčeho obviněni. Obrátilo se to úplně naruby. Takže velkorysost skutečně není na místě. Představte si, že my bychom si oblékli plavky a šli někam do Íránu a do Iráku v plavkách. Tak nás budou málem ukamenovávat. To znamená, vážení, já jsem rozhodně pro to, aby Česká republika a Evropa si zachovaly ten evropský historický charakter, aby se zachovaly naše kulturní hodnoty a jakékoli otvírání cizincům třetích zemí - vidíme to v západní Evropě - musíme dělat velice obezřetně. Protože ten důvod je jednoduchý, a to, že pro nás jsou na prvním místě občané České republiky,“ varoval Okamura.

Okamurův postoj vyvolal velice ostré reakce politiků. Někteří ho dokonce označili za fašistu a xenofoba.

To tady chceme mít další Chanovy, tentokrát muslimské jako ve Francii?

„Blábolení fašistického Úsvitu nestojí za komentář. Jsou to nesmysly. Je třeba si uvědomit, že jsme v EU a že tím pádem občané jiných států EU nejsou cizinci stejně jako Češi nejsou cizinci v jiných státech EU a všude tam mají lidé mimo jiné i sociální a zdravotní a další práva. A u cizinců ze států mimo EU je Česko vázáno mezinárodními úmluvami OSN. Takže to, co navrhují magoři z Úsvitu, je nelegální,“ reagoval europoslanec ODS Hynek Fajmon. Někteří další poslanci ODS přirovnávali Okamuru při debatě ve sněmovně k nacistům.

„Souhlasím s Tomio Okamurou. To už teď nemáme dost problémů s tím, abychom platili sociální dávky cikánům? To chceme dopadnout jako Francie a Británie, které živí nepřizpůsobivé imigranty z Afriky a muslimských zemí? To tady chceme mít další Chanovy, tentokrát muslimské jako ve Francii, místa, kam se Čech bude bát vstoupit a hořící auta v ulicích? To už jsme se zbláznili? Máme tedy šest set tisíc nezaměstnaných českých občanů,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Měli bychom se chovat k cizincům tak, jak se chovají v cizině k nám,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který ve sněmovně zákon hájil.

Okamura obecně a populisticky plácá

„Okamura obecně a populisticky plácá – při regulované imigraci není problém zneužití dávek takový, aby se snižoval standard běžný i jinde. Blouznění o etnických Češích a Moravanech znělo už jako z minulého století. Debata pak iracionálně uhnula a ukázala, že tady Úsvit bude spíš jen surfovat na xenofobní vlně,“ míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Xenofobní OkaKecy!“ reagoval stručně europoslanec Richard Falbr.

„Mrzí mě, že poslanci Úsvitu sklouzli k populismu a xenofobii při projednávání zákona o pobytu cizinců na území ČR. Tento zákon pouze aplikuje směrnici EU. Pokud chtějí poslanci Úsvitu řešit problémy se zneužíváním sociálních dávek či nízkých důchodů, pak mají možnost navrhovat legislativní změny či podpořit vládní návrhy, které budou řešit boj s nezaměstnaností a s chudobou, zvýšení důchodů či posílení kontrolních mechanismů proti zneužívání sociálních dávek. Hnědnutí Poslanecké sněmovny je cestou do pekel. To by si měli občané a jednotlivé demokratické strany uvědomit, dokud je ještě čas k záchraně demokratických principů v naší zemi,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Podle poslankyně KSČM Zuzky Bebarové-Rujbrové jsou dějiny lidstva dějinami migrace. „Nemůžeme chtít jen levnou pracovní sílu a před sociální situací cizinců zavírat oči. Požadavek ´výhod jen pro bílé´ ve mně evokuje nepříjemné vzpomínky,“ dodala.

Nemáme dost prostředků ani pro vlastní občany

„Nelze nevidět jistý okamurovský populismus. I když uznávám, ´volačo´ k diskusi na tom je. Osobně jsem ocenil jeho slova, že my politici jsme tady hlavně pro naše lidi. Já dodávám – hlavně pro ty slušné a poctivé. Je bezpochyby nutné zase nastolit řád a pořádek. Práva ale i povinnosti. Ale zkuste v éře zjevného eurohujerství třeba otevřít pouhou otázku domovského práva. Dopředu je jasné, jaké nálepky dostanete,“ posteskl si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Nemáme dost prostředků ani pro vlastní občany. Spíše je zapotřebí zlepšení komerčního zdravotního pojištění a důkladná analýza možností veřejných zdrojů pojištění,“ uvedl poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Náš skromný, leč štědrý sociální systém je v podstatě závislý na zaměstnancích. Příspěvky OSVČ jsou minimální a systém je zatěžován více než 600 tisíci nezaměstnaných a nemalým počtem nepřizpůsobivých parazitů. Naši daňoví poplatníci by asi měli problém s představou, že z jejich daní jsou vypláceny dávky nepřizpůsobivým Slovákům či Rumunům. Můj návrh je, aby dlouhodobě pobývající cizinci měli nárok na dávky pouze tehdy, pokud jako zaměstnanci přispívali do našeho sociálního systému určitou dobu, například pět let,“ řekl senátor Pavel Lebeda.

Co tam nejen někteří řečníci Úsvitu říkali, je odpudivé

„Úsvit neví, o čem projednávaná novela je. Co tam nejen někteří řečníci Úsvitu říkali, je odpudivé,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Pokud cizinec ze zemí mimo EU u nás pracuje a platí tedy daně a pojištění, musí mít právo si do určité doby práci najít a tedy pobírat po určitou dobu podpory. Pak mu končí pracovní povolení a musí zemi opustit,“ řekl místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„S Úsvitem nesouhlasím. Pokud souhlasíme s tím, aby sem cizinci přicházeli, žili zde a pracovali, tak musíme přijmout i fakt, že budou mít stejná práva jako ostatní. Pokud se to někomu nelíbí, tak by měl být proti počátku problému, tedy pro omezení přílivu cizinců,“ míní senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Pakliže cizinci před tím pracovali, platili daně a odváděli pojistné, měli by mít nárok na sociální dávky. Tento nárok by ale bylo možné vztáhnout k nějaké minimální době legální práce u nás, dále odstupňovat podle délky trvání této pracovní aktivity. V případě rodinných příslušníků bych toto vztahoval na neproduktivní osoby kumulativně, nikoli individuálně dle jejich někdy třeba i dost vysokého počtu. Totéž bych ale zavedl i pro některé sociální a etnické skupiny občanů ČR, kteří v životě nepracovali a asi ani pracovat nebudou. Nezaměňujme solidaritu s podporou parazitování na společnosti,“ uvádí senátor Miroslav Krejča.

Přišlo to z Bruselu. Musíme to přijmout

Podle poslance ČSSD Václava Klučky byla diskuse, kterou vedl Úsvit ve druhém čtení novely zákona o pobytu cizinců, naprosto účelová, nepřístojná a populistická mimo předložený sněmovní tisk. „To jestli systém zdravotního pojištění a sociálních dávek cizinců se změní, bude vláda určitě diskutovat a eventuální návrh novely specifického zákona do Poslanecké sněmovny předloží,“ dodal Klučka.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková připomíná, že v případě novely zákona o pobytu cizinců jde o implementaci Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/ 98/ EU ze dne 13. 12. 2011 o jednotném postupu vyřizování žádostí o jednotné povolení k pobytu a práci na území členského státu pro státní příslušníky třetích zemí a o společném souboru práv pracovníků ze třetích zemí oprávněně pobývajících v některém členském státě.

„Jde o povolení k práci a pracující zde odvádějí odvody z mezd. Výstupy poslanců Úsvitu Tomio Okamury, a dokonce některých vládních poslanců z klubu ANO, byly zcela irelevantní. Novela o tom vůbec není. Jde o jednotný postup členských států EU – a to bylo již ze strany vlády České republiky vyjednáno a schváleno. Pokud jde o zátěž sociálních systémů, je zcela v možnostech České republiky. A zde máme systémy subsidiární a společné, což se samozřejmě na úrovni EU respektuje. A na okraj - nám také v nouzi okolní státy pomáhaly, například po roce 1948, 1968. Jistě je dobré zlepšit povědomí o základech evropské civilizace, která vyrostla na kořenech křesťanství. Ale to je zcela jiná problematika, kterou bude třeba se  hodně zabývat. Vystoupení poslanců za Úsvit hodnotím jako xenofobní, rozpoutávající nenávist mezi národy a tudíž směřující k fašismu,“ vysvětlila Jitka Chalánková.

Nedívejme se na to, co se nám finančně vyplatí, říkají lidovci

Zajímavá debata proběhla i ve sněmovně. Zákon hájili především politici KDU-ČSL s tím, že je slušností pomáhat ostatním. „Já bych apeloval na obyčejnou lidskou slušnost. Já bych odhlédl od těch matematických výpočtů, co se nám vyplatí finančně a co se nám nevyplatí. Ale chtěl bych upozornit na to, že celá desetiletí, kdy naše země potřebovala, tak se k nám okolní demokratické a i vzdálené demokratické státy chovaly velmi solidárně. A v situaci, kdy to některé třetí země potřebují a my si to můžeme, bezpochyby můžeme dovolit, tak bychom se měli solidárně k těmto třetím zemím chovat také my. Takže prosím apeluji na obyčejnou lidskou slušnost a na jakýsi historický dluh, který my máme z dob, kdy naše země solidárnost potřebovala a dostávala ji,“ řekl poslanec Tomáš Podivínský. Ministr kultury Daniel Herman řekl, že by se naše země neměla uzavírat imigrantům.

Poslanec Pavel Plzák z ANO rozporoval argument o tom, že se bez imigrantů neobejdeme: „Byl by relevantní, nekulhal by, pokud bychom tady neměli takovou obrovskou nezaměstnanost pro vlastní lidi. My přece musíme nejdřív dosáhnout, aby naši občané pracovali, aby naši lidé v předdůchodovém věku sehnali práci. Spousta z nich o tu práci stojí. A potom můžeme říkat, že se neobejdeme bez imigrace z jiných zemí. Já prostě tenhle argument naprosto nechápu... Ale běžte tohle vykládat občanům naší země, běžte mezi normální lidi a tohle všechno jim říkejte. Vždyť ta teorie multi-kulti vlastně v tom západním světě, dnes to poznávají, selhává, že ty jiné náboženské skupiny nejsou schopné se kvůli svému náboženství integrovat do společnosti.“

Podpořme české rodiny, nikoli cizince

„Překvapuje mě, že hnutí ANO, které se hlásí k evropským hodnotám, tady předvádí xenofobní výlevy. To mě skutečně překvapuje obzvláště u vládního návrhu. U hnutí Úsvit by mě to nepřekvapilo. Tohle mě trošku překvapuje,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Soňa Marková v debatě uvedla, že se při debatě o zákoně mluví o migrantech z takzvaných třetích zemí, kteří tvoří asi čtyři procenta populace v České republice. Z nich je asi polovina s trvalým pobytem a ostatní s dlouhodobým pobytem. Národnostně jde především o Ukrajince, Vietnamce, Rusy, Američany, Moldavany, Číňany a Mongoly. Podle odhadů je takových migrantů u nás asi 80 až 100 tisíc.

Okamura na závěr zdůraznil, že snížená porodnost se má řešit nikoli náborem imigrantů, ale měli bychom podpořit hlavně naše rodiny s dětmi. „My bychom měli motivovat naše rodiny s dětmi, aby měly více dětí, např. různými novomanželskými půjčkami atd., a nikoliv řešit sníženou porodnost tím, že budeme nabírat cizince. Tento trend se přece v zahraničí neosvědčil. A zatímco naše mladé rodiny s dětmi živoří, bojí se mít více dětí, protože nemají peníze, bojí se něco zařídit, nemají na bydlení, tak my tady slyšíme tyto názory. Takže to my absolutně odmítáme! Naší prioritou je podpora českých rodin s dětmi, aby ony měly děti, abychom zachovali český a moravský a slezský charakter České republiky - to musí být prioritou! A až to nepůjde, tak potom to budeme řešit nějakými dalšími cestami. Ale české mladé rodiny musíme podpořit, aby ony měly děti,“ uzavřel.

Před nebezpečím cizinců varoval již v roce 2008 poslanec ČSSD Lubomír Zaorálek: „Je třeba, abychom si uvědomili, co z toho bude za pár let. Za pár let tady budeme mít ghetta, která jsou dnes jedním z největších problémů Evropy. Podívejte se, já jsem ve Spojených státech narazil na knížku, kterou napsal Huntington a která se jmenuje Kam směřuješ, Ameriko? Když to zjednoduším, tak Huntington tam píše o tom, že dnes ve Spojených státech amerických žije stále menší množství toho původního obyvatelstva, těch řekněme bílých protestantů, kteří vlastně Spojené státy zakládali. Je tam obrovský příval lidí z Karibiku a odjinud. Dokonce si Američané stěžují, že to snižuje úroveň řemeslné práce, ten american standard toho, co je v Americe uděláno. Je to otázka identity Spojených států do budoucna. V Americe je to velké téma. A stejné téma to dneska začíná být v Evropě. Četl jsem nedávno práci jednoho Francouze, který říká, že Evropa se během 30-50 let promění tak, že se nepozná. Kvůli přílivu migrantů bude ztrácet svou kulturní identitu, svůj civilizační styl.“   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…