Fiala ve sněmovně kvůli vyšetřování Babiše útočil na premiéra. A ten...

03.03.2016 18:28

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v rámci interpelací čelil dotazu na Čapí hnízdo, které vlastní vicepremiér Andrej Babiš. Jen před několika dny totiž zahájil Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF oficiální vyšetřování dotace na výstavbu tohoto objektu. "Tady platí presumpce viny politiků," protestoval ale proti Sobotkově odpovědi předseda ODS Petra Fiala. Sobotka totiž uvedl, že teď není vhodné, aby se předseda vlády vyjadřoval k samotnému vyšetřování, ovšem trvá prý na tom, aby věc byla důsledně a nezávisle prošetřena v kompetenci těch orgánů, které to mají na starosti.

Fiala ve sněmovně kvůli vyšetřování Babiše útočil na premiéra. A ten...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Kromě migrační krize a ochrany schengenského prostoru dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rámci interpelací odpovídal i na podnikatelské aktivity vlády – konkrétně na to, že před několika dny zahájil Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF oficiální vyšetřování dotace na výstavbu tzv. Čapího hnízda - dále ve věci tarifů, které předložil Energetický regulační úřad, anebo na zákon o střetu zájmů, který má na svém programu projednávání momentálně Poslanecká sněmovna. Rozhovořil se i o snaze TOP 09 přidat do vládní novely zákona o střetu zájmů pravidlo, podle kterého by členové vlády nesměli být takzvanými ovládajícími osobami ve firmách.

Co se týče Čapího hnízda, tak premiér čelil dotazu předsedy ODS Petra Fialy. Ten ve své otázce zopakoval, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) čelí podezření, že jeho Agrofert získal neoprávněně padesát milionů korun z evropských fondů na výstavbu benešovské luxusní farmy Čapí hnízdo. Okolnosti přidělení dotace oficiálně vyšetřuje Evropský úřad proti podvodům (OLAF), projekt prověřuje i česká policie. Ministr financí ale neoprávněné čerpání opakovaně odmítá.

"Pane premiére, já se vás ptám, jak mohou občané této země věřit cílům vaší vlády v boji proti závažné kriminalitě, v boji proti obcházení daňových předpisů, když firmy vašeho prvního místopředsedy jsou buďto obviněné - Agrotec, a nebo vyšetřované z úmyslného podvodu při čerpání evropských dotací. Vadí vám to, pane premiére, zabýváte se tím? Děláte s tím něco?" tázal se Fiala.

Podle Sobotky je důležité, aby se uskutečnilo "důsledné nezávislé prošetření".

„Jsou to věci, které se odehrály před zahájením mandátu současné vlády, a já nechci zde nahrazovat policejní vyšetřování, nechci zde nahrazovat šetření ze strany Evropské unie a také zde nechci předbíhat nebo snad vyvozovat nějaké závěry, které doposud vyvozeny nebyly,“ poznamenal Sobotka.

Podle něj ale není vhodné, aby se předseda vlády vyjadřoval k samotnému vyšetřování, ale prý trvá na tom, aby věc byla důsledně nezávisle prošetřena v kompetenci těch orgánů, které to mají na starosti.

"Ať už je to tedy policie a státní zastupitelství na straně České republiky, OLAFu na straně Evropské unie. Pokud tady budou nějaké konkrétní výsledky, konkrétní závěry, tak na základě těchto konkrétních závěrů by měl jednat ten, kdo je s touto záležitostí spojen,“ zdůraznil nakonec Sobotka.

Fiala ale s jeho odpovědí nebyl spokojen. "Tady platí presumpce viny politiků, jestli je někdo podezřelý, vyšetřovaný, obviněný, tak má okamžitě odstoupit a teprve když se prokáže, že nic neprovedl, tak se může vrátit do svých funkcí," protestoval Fiala. Prý všechny tyto věci znedůvěryhodňují nejen pozici ministra financí, ale i celou vládu.

"Já myslím, že je potřeba vyčkat na výsledek šetření police, na výsledek postupu státního zastupitelství, protože pokud vím, tak tady zatím žádné konkrétní výsledky nejsou, které by byly mediálně známy. A pokud jde o otázku šetření Evropské unie, i tady podle mého názoru je potřeba počkat na to, až budou konkrétní závěry. V tuto chvíli se pohybujeme v rovině podezření, v rovině spekulací, což je samozřejmě věc, která může být předmětem i politické debaty - i tady na interpelacích -, ale z hlediska mého postupu jako předsedy vlády a z hlediska mého postupu jako předsedy sociální demokracie chtěl bych vycházet z faktů," zopakoval ale na to ministerský předseda.

Okamura: Proč nechcete přijmout skutečné systémové změny?

„Je potřeba úpravou zákonů oddělit mediální a ekonomickou moc od moci politické,“ zmínil pak Sobotka k dotazu Tomia Okamury (SPD) o střetu zájmů členů vlády. Okamura se totiž tázal, co brání Sobotkovi v tom, aby podpořil skutečně systémové změny, které budou bránit zneužívání pravomocí politiků? "Co vám brání podpořit či navrhnout zákon, který stanoví přímou, osobní, hmotnou a trestní odpovědnost všech, kteří hospodaří s veřejnými prostředky, tedy zákon, který stanoví pro premiéry, ministry a hejtmany povinnost hospodařit se svěřeným majetkem s péčí řádného hospodáře, tak jak to mají dnes již např. starostové?" ptal se Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Politiku musí podle Sobotky kontrolovat občané a média, neboť dnešní zákony nepočítají s tou situací, kdy získávají ústavní funkce člena vlády nebo senátora lidé, kteří mají velké firmy a majetky. „My se snažíme zpřísnit zákon o střetu zájmů, snažíme se poskytnout občanům více informací o poměrech lidí, kteří je zastupují ve veřejných funkcích, chceme, aby občané k těmto informacím měli jednodušší přístup prostřednictvím registru, který je navržen. To jsou změny, které podle mého názoru vycházejí vstříc požadavkům na transparentnější prostředí v politice. A pokud zde budou návrhy, které budou dále pomáhat tomu, aby se oddělila politika od byznysu, tak si myslím, že to je správná cesta,“ dušoval se ve své odpovědi Sobotka. Ministra financí Andreje Babiše, který vlastní skupinu Agrofert a navíc i mediální skupinu Mafra, ale při tom přímo nejmenoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…