Haškovi hejtmané se otřeli o Sobotku a Dienstbierovu "pražskou kavárnu"

05.08.2013 19:01

ANKETA Hejtmani ČSSD se pro ParlamentníListy.cz vyjádřili k nadcházejícímu hlasování o důvěře Rusnokovu kabinetu. Michal Hašek odmítl názory, že by současná situace spěla k ohrožení pozice šéfa strany Bohuslava Sobotky. Jihočeský hejtman Jiří Zimola zase jasně uvedl, že většina ČSSD je pro důvěru a nic na tom nezmění názor „pražské kavárny“.

Haškovi hejtmané se otřeli o Sobotku a Dienstbierovu "pražskou kavárnu"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jedenáct ze dvanácti hejtmanů bylo pro podporu

Asociace krajů České republiky, kterou vede jihomoravský hejtman a statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek, v pondělí na tiskové konferenci vyjádřila podporu vládě Jiřího Rusnoka. Asociace bude podle slov předsedy Haška apelovat na všechny parlamentní kluby i nezařazené poslance, aby Rusnokovu vládu při hlasování o důvěře podpořili.

Stanovisko Asociace krajů vychází z hlasování, kterého se zúčastnily hlavy třinácti krajů včetně Prahy. Hlasování se odmítl zúčastnit pouze liberecký hejtman Martin Půta. Hlasoval však i pražský primátor Tomáš Hudeček, který byl jako jediný proti.

Spolupráce krajů s Rusnokem je skvělá

Hejtmani mají podle slov Michala Haška i místopředsedů asociace Milana Chovance a Jiřího Zimoly ze spolupráce s Rusnokovým kabinetem radost, neboť na rozdíl od předchozích vlád s kraji skutečně mluví a pomáhá. Topolánkova i Nečasova vláda prý vše bojkotovala.

„I v minulosti bylo možné řadu věcí zajistit mnohem dříve, třeba lepší čerpání evropských fondů, jenom by pánové Kalousek a Nečas museli uvažovat trochu jinak, než jak uvažovali. Ale to už je historie. Novým partnerem je Rusnokův kabinet, s nímž se nám spolupracuje dobře. Ať už bude dál vládnout s důvěrou či bez ní, je to náš partner, a my jsme připraveni s ním spolupracovat. Když přijde jiná vláda, budeme spolupráci hledat s ní,“ konstatoval na pondělní tiskové konferenci šéf Asociace krajů Michal Hašek.

„Pokud tato vláda získá důvěru, bude to jedině zradou pravicové 'stojedničky'. Jestliže existuje odhodlaná pravicová většina, Rusnokova vláda nemá šanci ani s podporou všech sociálních demokratů,“ uvedl poté pro ParlamentníListy.cz plzeňský hejtman a místopředseda Asociace krajů ČR Milan Chovanec.

„Jestli se Kalousek bojí o demokracii, ať s námi rozpustí sněmovnu“

„Vývoj očekávám takový, že v případě získání důvěry přijde okamžitá vůle pravicových stran daleko pozitivnější k rozpuštění sněmovny. Získá-li Rusnok důvěru, znamená to, že zradil někdo z pravice,“ zopakoval Chovanec.

Je zajímavé, že šéf ČSSD Bohuslav Sobotka proti Rusnokově vládě v některých ohledech argumentuje stejně jako místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Oba totiž mluví o nutnosti boje za zachování parlamentní demokracie a hrozící cestě k nástupu prezidentského systému.

Podle Milana Chovance nejde o shodu Kalouska se Sobotkou, ale o obecně jasný fakt. „Je zjevné, že parlamentní demokracie je zakotvena v Ústavě, takže tuto obavu vnímám. Otázkou je, zda jsme v současné době v situaci, která je mimo standardy a je třeba ji řešit opatřením směřujícím ke stabilizaci země. Pokud má pan Kalousek obavu o parlamentní systém, ať s námi rozpustí Poslaneckou sněmovnu,“ vzkazuje exministru financí hejtman Plzeňského kraje.

Premiér před hlasováním musí být optimista

Premiér Rusnok v neděli na ČT odhadl, že při hlasování o důvěře získá 96 či 97 hlasů a počet poslanců přítomných ve sněmovně bude takový, že to na důvěru stačit bude. Místopředseda sociální demokracie a šéf Asociace krajů Michal Hašek to vnímá jako nutný optimismus. Řekl to ParlamentnímListům.cz.

„Rozumím tomu, že každý premiér, který předstupuje před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o důvěru, musí být povinný optimista a musí vytvářet atmosféru, která nasvědčuje tomu, že jeho kabinet důvěru získá. Já mohu hovořit tolik o náladách uvnitř sociální demokracie, protože jsem jejím poslancem a hovořím se svými kolegy v regionech. Většinová nálada je pro podporu Rusnokova kabinetu,“ je přesvědčen statutární místopředseda ČSSD.

„Zcela jistě to nebude bianko šek, ale podpora, která ukončí určitou etapu politické a možná i hospodářské, morální a společenské krize, do které zemi uvrhly pravicové vlády v uplynulých sedmi letech. Sociální demokracie suverénně rozhodne zítra, a já věřím, že ve středu budeme vystupovat jednotně, ať to rozhodnutí bude znít jakkoliv,“ sdělil dále redakci Hašek.

Sobotka má silný mandát, k mimořádnému sjezdu není důvod

Někteří politologové vyslovili názor, že pokud nakonec kabinet Jiřího Rusnoka důvěru získá, pozice předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky bude ohrožena. Politolog Jiří Pehe dokonce v této souvislosti mluvil o ortelu politické smrti. Tak to ale Michal Hašek nevidí. „Bylo by naprosto zbytečné organizovat jakýkoli mimořádný volební sjezd. Bohuslav Sobotka je řádně zvoleným šéfem sociální demokracie a také s mojí podporou získal v Ostravě silný pětaosmdesátiprocentní mandát,“ připomněl.

„Sociální demokracie bude pokračovat dál, pan předseda uvidí, jaké jsou většinové nálady uvnitř strany a poslaneckého klubu, bude třeba více hovořit se svými hejtmany, ale nevidím to na žádnou vážnou havárii uvnitř ČSSD. Musíme se plně zaměřit na to, aby, s Rusnokovou vládu či bez ní, se především sociální demokracie soustředila na přípravu voleb,“ podotýká Hašek.

Ten se také pustil do TOP 09 a Miroslava Kalouska za jejich varování před ohrožením parlamentní demokracie. „Je nevkusné hovořit o ohrožování parlamentní demokracie ústy lidí, kteří sami český parlamentarismus v uplynulých letech pošlapávali. Připomenu, jak se chovali k opozici: Dlouhé noční schůze sněmovny od nevidím do nevidím, kdy prakticky formou ať už vyhlašováním stavu legislativní nouze nebo omezováním počtu vystoupení bránili opozici v legitimním vyjadřováním názorů či podávání pozměňovacích návrhů,“ míní jasně druhý muž ČSSD.

TOP 09 nemá nejmenší právo „bojovat“ za parlamentarismus

„Takto byla válcována opozice panem Kalouskem, jeho TOP 09 a ODS. Kde byli tehdy tito obránci českého parlamentarismu? Jak je možné, že se uchýlili k takovýmto nekalým a neetickým praktikám a z hlediska politické kultury nepřijatelným taktikám? To jsou lidé, kteří nám dnes budou říkat, co je to parlamentarismus? Budou se tvářit jako největší obránci? Měli by se omluvit za to, jakým způsobem se chovali v uplynulých letech, a slíbit, že se to už nestane. Pak teprve dostanou právo říkat, že oni jsou nebo nejsou obránci parlamentní demokracie,“ doplnil rázně pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola se vyjádřil k dopisu, který Bohuslav Sobotka nedávno rozeslal členům strany a v němž připouští návrat pravicové koalice do vlády. „Nechci komentovat počínání pana předsedy a jeho názorových obratů. Nejen já, ale i mnozí kolegové a sympatizanti stále dost dobře nechápeme, proč si pan předseda neřekl při prvním rozhovoru s prezidentem Zemanem o šanci sestavit vládu,“ nerozumí postojům Bohuslava Sobotky.

„Proč v jeden okamžik zásadně odmítáme sestavit vládu a za měsíc přijdeme s tím, že to zásadně požadujeme. Pro kohokoli takové počínání musí vypadat velmi nedůvěryhodně. Je to ale asi otázka pro předsedu Sobotku. Pak je také otázkou, kdo by takovou naši vládu podpořil. Já nechci být sociálním demokratem, který se nechá podporovat ODS nebo TOP 09, to ani náhodou,“ sdělil rázně Zimola.

Na druhou stranu ale Jiří Zimola odmítl spekulovat o tom, zda šéf ČSSD Sobotka jakýmkoli způsobem kooperuje svůj postup s Miroslavem Kalouskem. „Bohuslav Sobotka je bytostný sociální demokrat a v žádném případě ho ani na okamžik nepodezírám z toho, že by spolupracoval s Miroslavem Kalouskem,“ hájí jihočeský hejtman svého předsedu.

Většina chce vládu podpořit, navzdory Dienstbierově pražské kavárně

„Jestli takové vyjadřování z úst Miroslava Kalouska slýcháme, je to čiré farizejství a jeho vymezování se vůči panu prezidentovi. Pokud to slyšíme z úst Bohuslava Sobotky, jsem přesvědčen, že to tak může cítit. Pak je na nás, abychom si ve vnitrostranické diskusi vydebatovali, že to tak prostě není. Velmi mě mrzí slova mnohých politologů, že se ČSSD dělí na ty, kteří jsou bytostnými obhájci demokracie, a na ty, kteří jsou kariéristé a prozemanovští,“ odmítá nařčení Jiří Zimola.

„Mohu říci, že mluvím za výraznou většinu svých spolustraníků, sympatizantů a obyvatel Jihočeského kraje. Jako takový musím a jsem povinen vyjadřovat jejich názor. Slyší-li pánové Sobotka, Špidla nebo Dienstbier v prostředí pražských kaváren něco jiného, je to jejich právo,“ dodal pro redakci ParlamentníchListů.cz Jiří Zimola.

Sobotkův názor je marginální

Stanovisko přidal i sociálně demokratický hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Mohu mluvit jen z vlastních zkušeností. Po dvou jednáních jsem pochopil, že tato vláda má zcela odlišný přístup k regionům a vnímá je jako partnery. Petr Nečas a Miroslav Kalousek vždy s kraji jednali jako konkurenti. Proto by představitelé strany, která vyhrála krajské volby a je zodpovědná za rozvoj regionů, měli vládu podpořit,“ vzkazuje Netolický.

„Pan předseda Sobotka prezentuje svůj názor, který podle mého názoru nepřevládá ani u členů ČSSD, ani u veřejnosti,“ uvádí pardubický hejtman k nechuti Bohuslava Sobotky vládu Jiřího Rusnoka podpořit. „Pokud má vláda program příbuzný programu ČSSD, pak by sociální demokracie měla hlasovat pro její důvěru,“ konstatoval jednoznačně hejtman Martin Netolický.

Rusnokova vláda zajistí stabilitu do voleb

ParlamentníListy.cz se obrátily také na hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM), který stanovisko Asociace krajů ČR rovněž podpořil. „Je rozumné, že kraje podpořily to, aby vláda pana Rusnoka dostala důvěru. Kraje potřebují určitou stabilitu - a to hlavně kraje, které byly zasaženy povodněmi. Pokud jde o Ústecký kraj, když jsme se na vládu pana Rusnoka s něčím obrátili, bylo tomu nasloucháno nebo se to rovnou podařilo vyřešit. V rámci stability do předčasných či řádných voleb by bylo rozumné, aby tato vláda důvěru dostala,“ řekl Oldřich Bubeníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…