Hyperprůser, po čuni, Kalousek vypaloval! Andrej Babiš to rozbalil ve sněmovně

18.02.2014 15:45

Poslanci odpoledne jedou debatní maraton před hlasováním o důvěře vládě. A opět došlo na slovní pošťuchování ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jeho předchůdce Miroslava Kalouska (TOP 09).

Hyperprůser, po čuni, Kalousek vypaloval! Andrej Babiš to rozbalil ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš u řečnického pultíku

Než se do sebe pustili dva největší političtí soupeři – Andrej Babiš s Miroslavem Kalouskem, šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier k dohadům o lustračním zákoně zopakoval, že v odborné veřejnosti existují dva možné výklady o tom, zda musí mít ministr čistou lustraci, či nikoliv.

Na to ale právě Kalousek u debatního pultu prohlásil, že možný střet zájmů Andreje Babiše kvůli jeho firmě Agrofert a zároveň pozici ministra financí nebude možné nijak zkontrolovat, proto prý půjde o „trvalé a nekontrolovatelné korupční prostředí".

„Je to skutečně neuvěřitelné, že zrovna tady pan poslanec Kalousek mluvil o korupci,“ uvedl ale k tomu Babiš a reagoval na možný střet zájmů ohledně bankovních úvěrů.

„Vyrostli jsme na bankách a je pravda, že dnes máme 55 miliard úvěrů při obratu 220 miliard. Ale ty výhrady jsou nesmysl, protože banky nás chrání. Financujeme se levněji než český stát. Navíc jsme se domluvili s panem premiérem, že náměstkem pro tuto oblast bude zástupce ČSSD, se kterým se v pátek sejdu,“ řekl Babiš v reakci na Kalouskovu kritiku.

„Pokud by bankovní rada ČNB měla jednat o kurzu české koruny, tak prohlašuji, že se toho jednání nikdy nezúčastním," reagoval pak Babiš na další kritiku možného konfliktu zájmů. Následně se do místopředsedy TOP 09 Kalouska pustil se vší vervou.

Babišův projev ve sněmovně

Vypaloval nás v devadesátých letech, kdy se to učil na obraně

„Pobavil mě pan poslanec Kalousek, protože právě on byl pro nás vždy symbol korupce. On nás vypaloval v devadesátých letech, kdy se to učil na Ministerstvu obrany," rýpnul si Babiš. Zmínil k tomu problematické obranné zakázky na pandury, Iveco nebo Dingo. „A to nemluvím o České exportní bance, to je hyperprůser," dodal ještě Babiš.

A ukradené miliardy jsou podle něj horší nežli jeho jméno na nějakém „přiblblém“ seznamu StB.

„To, že mě nějaký estébák napsal na nějaký seznam, tak to je horší, než že se z politiků stal organizovaný zločin,” podivil se Babiš. Následně označil seznam údajných spolupracovníků StB za neúplný a přiblblý.

"Ještě k těm investicím. Včera mi říkal jeden zaměstnanec Ministerstva průmyslu, že byl jednou na poradě CzechInvestu a bavili se o těch pobídkách. A tam normálně na té poradě před všemi ten ředitel řekl: No ještě se zeptáme Ivoše. Takže Ivoš Richtig - on vlastně všechno tady řídí de facto, celou ODS, Klasu 170 mil. - Klasu - pračka na peníze. A to všechno víme. Ale nejsou důkazy. Protože ve finále se nic nevyšetří, protože tady samozřejmě ještě máme stále GIPS, který nám tady ustanovila ODS. Takže i ti policajti, kteří chtěli občas něco vyšetřit, tak dostali po čuni, protože proč by se snažili jako? A ještě máme samozřejmě tady systém, že policie funguje jak funguje," rozohnil se ministr financí.

Nejsme levicová vláda, prohlásil Babiš

Babiš poté vzkázal šéfovi ODS Petru Fialovi, že nastupující vláda v žádném případě není levicová, protože hnutí ANO do ní jasně prosadilo středopravý program.

„To není levicová vláda a pokud jste nezjistili, tak většina voličů ODS přešla k nám,“ kopnul si do Fialy a potažmo tak i do ODS.

„My jsme nová vláda a od nás lidé čekají zázraky. My víme, kam jdeme, ví to většina občanů a to tady říkat nebudeme. Já mám ale úkol dnes ten rozpočet zabezpečit,“ zmínil.

„My nejdříve chceme zabránit podvodům na DPH a sáhnout si na likviditu státu,“ řekl také šéf státní kasy Babiš s tím, že jedním z receptů na lepší výběr daní by bylo sloučení finančního a celního úřadu. Podobný systém totiž podle něj funguje na Slovensku.

„Sjednocení daňového základu, legislativní opatření pro zlepšení výběru daní, hlášení plateb do daňových rájů, osvobození od plateb sociálního pojištění u vybraných skupin...“ předčítal poté Babiš z plánovaných kroků vlády v daňové politice.

Babiš: Já sekretářku nikdy nepotřeboval

Následně ale snad nechtěně poslance pobavil. Zmínil totiž, že nikdy nepotřeboval žádnou sekretářku a schůzky si organizuje sám s pomocí SMS.

„Občané této země potřebují mít pocit, že končí to, co tady bylo – tedy plýtvání a netransparentnost,“ uvedl pak na výtky opozice a připomněl problémy v dopravě a hlavně někdejší zakázky za exministra dopravy Aleše Řebíčka.

„My tady nejsme na to, abychom dělali nějaké kšefty, ale na to, aby lidé věděli, kam ty peníze všechny jdou,“ řekl a vzbudil dalšími slovy v tomto duchu pozdvižení svých kolegů i smršť faktických poznámek. Na Babiše třeba reagoval ve faktické poznámce Miroslav Kalousek.

„Už není volební kampaň,“ připomněl mu Kalousek.

Kalousek: Asi máte s touto schizofrenií problém

„Bylo signifikantní, že jste tady nejdříve mluvil za Agrofert, potom za vládu. Máte-li s touto schizofrenií vy sám problém, pak se nemůžete divit, že se na to veřejnost oprávněně ptá," řekl také Kalousek.

Poslankyně Jana Černochová následně připomněla zrušení finanční policie, neboť měla slabé výsledky. Podle ní FIPA nechala třeba utéci Radovana Krejčíře.

Pavel Blažek (ODS) označil poté Babiše za kozla, který se stal zahradníkem. Marka Bendu z ODS zaujal Babišův slovník.

„Neumím být tady demagog,“ odvrátil ale Babiš faktickou poznámku Bendy. Podle Babiše „tady máme miliardy dluhů a bylo by v tomto státě lépe, kdybychom neměli Klause od kuponky přes banky".

Následně předsedající schůze zmínil, že nyní bude mluvit jen pět poslanců s přednostním právem a poté může konečně přijít na řadu až třicítka řádně přihlášených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…