Ivan Gabal spustil křik. Chce radikálně snížit počet ruských diplomatů v ČR. A někteří politici nám prozradili pravý důvod

19.08.2017 5:15

ANKETA Snižme počet ruských diplomatů u nás, vyzývá Ivan Gabal. V anketě ParlamentníchListů.cz tuto výzvu okomentovali čeští politici. „Počet ruských diplomatů u nás naprosto neodpovídá postavení České republiky. Rusko není náš spojenec, ani přítel,“ upozornil Jiří Payne. „Myslím, že Ivan Gabal je bláznivý rusožrout,“ domnívá se naopak Jiří Paroubek. „Asi chce vedle velvyslanectví v Damašku zrušit i naši ambasádu v Moskvě,“ uvedl Jaroslav Bašta. „Je to laciný a ubohý předvolební výkřik,“ zahřměl Tomio Okamura.

Ivan Gabal spustil křik. Chce radikálně snížit počet ruských diplomatů v ČR. A někteří politici nám prozradili pravý důvod
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

Poslanec Ivan Gabal, který je volebním lídrem KDU-ČSL ve Středočeském kraji, v pondělí zaslal ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) dopis, v němž ho vyzývá, aby zatlačil na ruskou ambasádu v České republice a dosáhl snížení počtu ruských diplomatů u nás. „Chci, aby je upozornil, že ruská ambasáda u nás je naddimenzovaná. Měla by proto snížit počet personálu o šedesát procent na nějakých 45 diplomatů. To by odpovídalo tomu, co máme v Moskvě,“ sdělil Aktuálně.cz Gabal, který se odvolává i na zprávy českých tajných služeb.
 
„Naše zpravodajské služby poukazují na to, že se Rusové zdaleka nevěnují jen diplomatické a konzulární činnosti,“ podotkl. V dopise Zaorálka upozorňuje na  to, že stejný argument použili sami Rusové, když vypověděli zhruba šedesát procent amerického personálu z ambasády v Moskvě. „Jestliže tuto logiku používají v případě USA, tak by ji měli použít i v případě svých diplomatů v České republice. Tato logika je správná a je třeba ji podpořit,“ řekl Gabal. „Měli bychom usilovat o stejnou paritu. Nikoliv však zvýšením českých diplomatů v Moskvě, ale snížením ruských diplomatů v Praze,“ domnívá se.
 

Rusko není náš spojenec, ani přítel

ParlamentníListy.cz se politiků otázaly, co si o této výzvě Ivana Gabala myslí. Převažovaly záporné reakce, ale našly se i kladné. „S tímto návrhem naprosto souhlasím,“ napsala ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Podobně se vyjádřila i bývalá ministryně Džamila Stehlíková z Liberálně ekologické strany: „Ano, souhlasím s panem Gabalem.“

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

„Zcela souhlasím, že bychom měli požadovat radikální snížení počtu ruských ‚diplomatů‘ v Česku. Podle mnoha indicií slouží ruská ambasáda v Praze jako základna pro působení ruských tajných služeb na dalších místech v Evropě. Počet ruských ‚diplomatů‘ v Praze naprosto neodpovídá postavení České republiky. České tajné služby by měly nepřetržitě dohlížet na to, zda Rusko dodržuje mezinárodní úmluvu o diplomatických službách,“ sdělil Jiří Payne ze Strany svobodných občanů. „Rusko není náš spojenec, ani přítel. Kromě toho by měla vláda nabídnout politickým stranám možnost ověřit si, že členové stran nejsou vědomě či nevědomě navázáni na zahraniční, zejména ruské nebo čínské, tajné služby,“ objasnil.

Jinak to vidí bývalý premiér a předseda sociální demokracie Jiří Paroubek: „Myslím, že je Ivan Gabal bláznivý rusožrout. Věřím, že ministr Zaorálek se tímto hloupým nápadem vůbec nebude zabývat. Zkrátka, když se ve Washingtonu otevírají deštníky, chce je Gabal otevírat bez ohledu na počasí i v Praze. Stejně hloupou politiku dělali za starého režimu vůči Američanům čeští komunisté.“ Ještě ostřejší je vůči Ivanu Gabalovi další dnes již bývalý člen ČSSD, poslanec Jiří Koskuba. „Jsem lékař, i když ne psychiatr. Ale základy tohoto oboru mi známy jsou. Přesto v rámci lékařského tajemství nesmím veřejně sdělovat lékařské diagnózy. A to ani u pana kolegy Gabala. I když by to bylo jak v jeho, tak hlavně v zájmu ČR. Škoda. Snad si voliči všimli,“ sdělil. „Ale podobných bílých politruků přibývá. Když už dle rozkazu ‚shora‘ posíláme vojsko do Pobaltí, mohli bychom z nich vytvořit jakousi ‚Legii smrti‘. A tak by svůj zápal a věčné hledání vnitřního a vnějšího nepřítele mohli realizovat někde na frontě. Pohřeb s poctami by pak jistě potěšil. Zřejmě nejen je, sorry jako,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„V EU máme společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. Analyzujeme si proto vztahy k Ruské federaci společně. Je-li tam silná asymetrie pokud jde o obsazení ambasád a máme-li s tím problém, rešme to opět společně. Dělat dnes nějaké jednostranné kroky v jedné zemi jenom proto, že je u nás dva měsíce před volbami, by bylo krátkozraké a hloupé,“ domnívá se bývalý europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD). „Předimenzování ruské ambasády je objektivní problém a je třeba o něm jednat. Důležitější je ale sledování jejich aktivit. Případná protiopatření proti nim by se měla zakládat na konkrétních důvodech,“ uvedl Mikuláš Peksa z Pirátské strany.

Zbytečné gesto. Jeho starosti bych chtěl mít

„Ivan Gabal asi chce vedle velvyslanectví v Damašku zrušit i naši ambasádu v Moskvě,“ konstatoval poněkud ironicky Jaroslav Bašta, bývalý ministr a také velvyslanec v Rusku a na Ukrajině. „Myslím, že Ivan Gabal není ten, kdo určuje, která ambasáda je, či není naddimenzovaná. Neznám pohnutky jeho jednání. Netroufám si je raději odhadovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz sociálnědemokratický poslanec a volební lídr v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna. Odhadnout si je naopak troufl europoslanec Jan Zahradil (ODS): „Pan Gabal kandiduje tuším ve Středočeském kraji, kde lidovci zrovna moc netáhnou. Tak hledá téma pro zviditelnění,“ domnívá se.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Považuji to za zbytečné gesto, které by jen zhoršilo vzájemné vztahy. Rusko má silné vazby s Českou republikou, žije tu a podniká mnoho Rusů, takže je logické mít tu i více diplomatů. Naopak my bychom měli mít větší zastoupení diplomatů v Moskvě. Velvyslanectví slouží jako nejvýznamnější komunikační kanál mezi zeměmi a je v oboustranném zájmu komunikovat, a ne vytvářet konfrontační prostředí, jak se děje uvalováním sankcí na Rusko," sdělila ParlamentnímListům.cz europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). „Starosti pana Gabala bych chtěl mít. Naše země má plno jiných důležitějších věcí, než řešit počty ruských diplomatů. Myslím, že naše občany toto vůbec nezajímá. Zajímá to pouze pana Gabala, který se snaží v kampani hrát protiruskou notu. Asi nic jiného lidovci nemají,“ uvedl Marian Keremidský, místopředseda Strany práv občanů. 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Pan Gabal je svými úsměvnými, někdy ale, bohužel, také velmi extrémními názory dostatečně znám. Stejně jako svojí protiruskou rétorikou, která je dána jeho dlouholetými osobními vazbami na americký establishment, například na paní Albright a spol. V diplomacii skutečně hraje důležitou roli princip reciprocity a zastupitelské úřady ve dvou zemích, které udržují přátelské diplomatické vztahy, bývají přibližně paritní. Výjimku tvoří právě zastoupení velmocí, které udržují ve většině zemí velmi rozsáhlá diplomatická zastoupení,“ vysvětlil poslanec a dříve velvyslanec Milan Šarapatka. „Ruská ambasáda v Praze není v tomto výjimkou, a proto by mohla být srovnávána, spíše než s tou naší v Moskvě, například s americkou v Praze. A tam asi již zásadní nepoměr v počtu diplomatů nebude. Ještě že naši diplomacii neřídí pan Gabal,“ konstatoval s úsměvem. „Pan Gabal jde kromě toho opět za lidovce do voleb. Co od tohoto svého reprezentanta KDU-ČSL očekává, to opravdu nevím, ale každá zmínka v novinách jistě nyní přijde panu Gabalovi velmi vhod. Možná, že se proto od něj do voleb dočkáme ještě dalších perel,“ očekává.

Laciný a ubohý předvolební výkřik

„Je to další laciný a ubohý předvolební výkřik poslance Gabala z KDU-ČSL, který je dlouhodobým otevřeným vítačem migrantů a zastáncem diktátu Bruselu. Rusofobie je u nás stále u části veřejnosti populární a velká část médií ji přiživuje. Jaký to má v praxi smysl? Žádný. Řešíme počty lidí na ambasádách jiných zemí?“ otázal se Tomio Okamura. „Já bych to otočil. Rusko nám přikládá význam, když posiluje ambasádu – jsme nejzápadnější Slované a mají k nám vztah. Proč tedy naopak my v největší slovanské zemi, Rusku, která je nám velmi nakloněna, nemáme silnější zastoupení? Proč naši diplomaté a obchodní zástupci nežehlí cestu na trh našim firmám? Proč neděláme to, co západoevropské země, které se do Ruska derou horem dolem. Do ruské firmy vstoupil i bývalý německý kancléř a lobbuje za ni, jak se dá. Jen ti naši političtí hlupáčci popletení falešnou propagandou válčí s Rusy, zatímco v západní Evropě sice pokřikují také protiruská hesla, ale zároveň s nimi čile obchodují,“ povšiml si předseda SPD. „Chceme s ostatními zeměmi mír, prosperitu, ne válku, a k tomu vede spolupráce, ne vyvolávání nepřátelství,“ uzavřel.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…