Jandák k Parkanové: Nemusíte být génius, abyste poznal předraženou zakázku

25.06.2012 22:16

Byl ministrem, po němž prý s příchodem pravicové vlády kontrolovali na úřadě kdejaký ústřižek, aby pak uznali, že se peníze nerozhazoval. I proto si Vítězslav Jandák může dovolit tvrdit, že poznat předraženou zakázku není zas tak těžké. A být ministrem - bílým koněm - je sice hezké, ale někdy se to může obrátit proti vám.

Jandák k Parkanové: Nemusíte být génius, abyste poznal předraženou zakázku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

V poslední vládě sociální demokracie byl ministrem kultury Vítězslav Jandák. Sám přiznává, že nabídku nevzal okamžitě, týden si ji rozmýšlel. „Ale jsou lidé, kteří si myslí, že se narodili pro ministerská křesla. A ti vezmou tu spravedlnost, tu obranu, možná v příští vládě vezme paní Parkanová kulturu nebo životní prostředí. I to je možné. Já zase neumím tak zpívat, jako ona,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Jandák, čím se Vlasta Parkanová proslavila nejvíc.

„Já jsem byl ministr, po kterém, když přišla pravicová vláda, tak prohlíželi i ty nejmenší ústřižky, zda jsem nerozhazoval. Museli konstatovat, že jsem vše kontroloval a za nic peníze zbytečně neutratil. Víte, ono být ministr jako bílý kůň je hezké, ale někdy se to může vrátit. Ale stejně si myslím, že se paní Parkanové nic nestane, protože všichni jsme obklopeni všemocnou trojkoalicí a ta nedopustí, aby byla potrestaná,“ myslí si poslanec ČSSD.

Abyste poznal předraženou zakázku, stačí mít základku

Jandák neříká, zda se exministryně obrany něčeho dopustila, nebo ne. „Ale každopádně měla obrovskou odpovědnost. A kdo nám vrátí těch 680 milionů, jak říkají Američané, že o tolik byl nákup předražený, já nevím. Já kontroloval věci, které se mi cenově nezdály. Víte, na to nepotřebujete být ministr od narození, abyste poznal, jestli je něco předražené, nebo není. Na to stačí základní škola, aby se v tom člověk orientoval. A 680 milionů je dost peněz,“ naznačuje, že taková suma mohla odpovědné okamžitě „praštit do očí“.



V souvislosti s kauzou předražených letadel CASA se ozývají zastánci exministryně, že byla vydána napospas doporučením svých podřízených. „Když se ministr nechá, tak je vydán napospas. Ale právě proto si musí vytvořit nejprve užší tým podřízených a později širší a musí získat důvěru na ministerstvu. A já myslím, že mně se to podařilo a nedošlo tam k jedinému maléru. Naopak jsme zastavili věci, které byly předražené. Ovšem přišli pravicoví ministři a opět je povolili,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz.

Teď by se měla tetelit ódéeska, že přijde úder z druhé strany

Zároveň se Jandák podivuje názorům, které znějí z mnoha stran, že Parkanová byla v čele resortu obrany jen loutkou, za níž rozhodovali jiní. „Protože hlasy, které jdou z koalice, mi přijdou vůči paní Parkanové urážlivé. Skutečně urážlivé. Ale jestli to tak bylo a jestli to je model, který tato vláda dělá, tak prosím. Pokud je exministryně přesvědčená o své nevině, tak nechť to nezávislý soud vyřeší,“ považuje poslanec ČSSD za nejčistší řešení, aby se Parkanová, ani její TOP 09 nevzpěčovaly vydání k trestnímu stíhání.

„Mě také zaujala jedna věc, která zazněla, a to byl hlas pana Korteho, velmi zvláštního poslance, který říká, že za vším stojí Alexandr Vondra. Dokonce mu strana TOP 09 zakázala vystupovat v Hyde parku a šel tam místo něj pan Gazdík. To je strašně zajímavé, protože on má názor, že tohle všechno, co se děje, je válka mezi panem Kalouskem a panem Vondrou. Vezměte si ProMoPro, Parkanovou, co přijde teď? Jak to sleduji z dálky, tak si myslím, že teď by se měla tetelit ódéeska, že přijde rána od té druhé strany,“ myslí si Jandák.

Zájem země by měl být nad zájmem stranických sekretariátů

To, jak urputně se za Vlastu Parkanovou bije ministr financí a druhý muž v hierarchii TOP 09 Miroslav Kalousek, ho ale nepřekvapuje. „Je to místopředseda strany a paní Parkanová je významná členka, takže to je dost logický boj i za svého spolustraníka. To bych mu nevyčítal. Mně jde spíš o výsledek toho boje, jestli bude vydána, nebo nebude. Nebo jestli se náhodou zase všechno nezastaví, jako se to tady děje,“ podotýká někdejší ministr kultury.

Bez ohledu na to, zda si Parkanová měla nechat vypracovat externí posudek, nebo ne, je nepochybné, že ministr by měl být dobrým hospodářem. „U nás je to všechno špatně. Tady by měl být na prvním místě zájem vlasti, zájem národa a až na druhém místě stranické sekretariáty. To pořadí je ale opačně. A to si myslím, že je bolest této země. Že by to měl být ministr deseti milionů lidí, jako jsem říkal já, že jsem ministr deseti milionů lidí, a potom teprve jsem nějaký stranický funkcionář. Tak by to podle mého názoru mělo být,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Jandák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…