Jandák nám prozradil, proč 'rychlý lék na hubnutí', míní ANO, prý neuspěje ve volbách

13.10.2013 17:00

Favoritem sněmovních voleb zůstává ČSSD, jíž by nyní dalo hlas 28,5 procenta voličů. Na druhém místě jsou společně komunisté a hnutí ANO se ziskem 12,5 procenta hlasů. TOP 09 by získala 11 procent. Překvapení je pro pravicově orientované voliče určitě výsledek ODS - ten ukázal pouhých 6,5 procenta.

Jandák nám prozradil, proč 'rychlý lék na hubnutí', míní ANO, prý neuspěje ve volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr kultury a exposlanec ČSSD Vítězslav Jandák

Ale politici stran, které jsou v předvolebních průzkumech úspěšné, i ti méně úspěšní, ze zkušeností vědí, že ve skutečných volbách za pár dní může být vše jinak. 

Exposlanec a kandidát ČSSD Vítězslav Jandák nechce předvídat, jestli volby dopadnou pro sociální demokraty tak dobře, jak říkají průzkumy. „Žiju v České republice a tady nevíte hodiny, minuty, natož dne, co bude. Mám pocit, že všechno v této zemi nemusí být úplně košer,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Sociální demokracie prý zažila už Kubiceho zprávu, která se v minulosti objevila pár dní před sněmovními volbami, tak se prý mohou objevit další podobné zprávy nebo věci, které zatřesou vývojem politické situace. „Nevěřím v politiky, nevěřím v prognózy, ale věřím v lidi. Spoléhám na jejich zdravý rozum, už ho prokázali, když zvolili Miloše Zemana prezidentem,“ doufá Vítězslav Jandák, že se lidé i v předčasných volbách do sněmovny rozhodnou správně.

Rychlý lék na hubnutí – ANO – získá podle exposlance Jandáka 10 procent

Bývalý ministr kultury nevěří, že hnutí podnikatele Andreje Babiše získá 12,5 procenta, jak uvádí průzkum. „Já myslím, že to takhle nebude. Lidi už se napálili jednou,“ připomněl Věci veřejné. A dodává, že sám neví, jestli je hnutí ANO levicové nebo pravicové. „Kdokoli je marketingově chytrý, má tým, peníze, může okamžitě dělat politiku. Někdo prodává cvičky, někdo myšlenky, lidi jsou zákazníci, a ti jsou dneska nakrknutí a mohou dát hlas tomu, kdo přijde s rychlým řešením, vždyť jsme to v této zemi už zažili,“ uvedl Vítězslav Jandák. „Ale jestli 'rychlý lék na hubnutí', jak straně ANO říkám, bude mít 10 procent, tak bude slavit. Nemůže mít víc, její představitelé jsou schopní a chytří lidé, ale je to každý pes jiná ves,“ namítá Jandák. Každá partaj by měla podle něj stát na nějaké myšlence, na nějaké vizi, ale v tomto případě žádnou takovou vizi nevidí, vidí prý jen totální kritiku všeho, co bylo, i když často oprávněnou. „Ono to nějak dopadne, pro někoho dobře, pro někoho špatně, ale hlavně aby to bylo dobře pro tuto zemi,“ prohlásil sociální demokrat.

Exposlanec ODS Marek Benda se z průzkumů nehroutí

Pro občanské demokraty nejsou průzkumy volebních preferencí příliš příznivé. Exposlanec ODS Marek Benda nedávno prohlásil, že věří v celostátní výsledek své strany kolem patnácti procent. Průzkum TNS Aisa pro Českou televizi však uvádí jen 6,5procentní podporu. „Vůbec nevím, co je to za agenturu, ale já se z toho nehroutím, protože oni sami přiznávají, že výsledek ve volbách může být jiný, protože většina voličů je rozhodnuta velmi mělce nebo není rozhodnuta vůbec,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Marek Benda. Na jeho přání se prý nic nemění. „Věřím, že nakonec se voliči rozhodnou pro stranu, která se začala měnit, než by volili velké nejistoty,“ zůstává optimistický bývalý šéf poslaneckého klubu ODS.

Šanci mají i lidovci a Úsvit Tomia Okamury

Do Poslanecké sněmovny by se dostaly ještě KDU-ČSL a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Těsně pod pětiprocentní hranicí se pohybuje Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ), vyplývá z modelu společnosti TNS Aisa vypracovaného pro Českou televizi.

Lidovci by získali šest procent a hnutí Úsvit pět procent. Z volebního modelu vyplývá, že pro SPOZ by hlasovalo 4,5 procenta voličů a Straně zelených by svůj hlas dalo 3,5 procenta lidí, kteří půjdou k volbám. Mezi ostatní politické subjekty by voliči rozdělili osm procent hlasů.

V minulém průzkumu stejné společnosti, který byl zveřejněn před týdnem, měla ČSSD 29 procent voličských hlasů. Hnutí ANO bylo druhé se 13 procenty a komunisté třetí se ziskem 11 procent hlasů. TOP 09, která nyní posílila, měla 9,5 procenta. Naopak ODS byla silnější se ziskem 8,5 procenta hlasů.

Usednou ve sněmovně i poslanci SPOZ?

KDU-ČSL měla před týdnem šest procent a do sněmovny by se tehdy dostala i SPOZ s pěti procenty hlasů. Úsvit stál mimo poslanecké lavice se 4,5 procenta. Ještě o procentní bod méně měla Strana zelených.

Každý čtvrtý volič možná své rozhodnutí ještě změní, ukázal průzkum

Společnost TNS Aisa v současném průzkumu upozornila, že jen 38 procent lidí, kteří deklarují ochotu jít k volbám, je pevně rozhodnuto, komu svůj hlas vhodí. "Naproti tomu 26 procent z nich deklaruje, že je možné, že se jejich rozhodnutí ještě změní. Šest procent si dokonce myslí, že změna jejich názoru je dosti pravděpodobná," uvedl web České televize.

Podle průzkumu stoupá počet lidí, kteří chtějí přijít k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny. Ochotu zúčastnit se volebního klání oznámilo 77 procent dotázaných. Tři pětiny z nich tvrdí, že půjdou volit určitě. Účast ve volbách striktně odmítá 11 procent dotázaných.

Průzkum je z přelomu září a října

Současný průzkum se uskutečnil od 30. září do 9. října. Zúčastnilo se ho 1200 lidí. Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a naznačuje reálné rozvržení voličských hlasů v době sběru dat. Model zahrnuje občany, kteří uvedli, že by se zúčastnili voleb, a zároveň deklarovali volbu nějaké strany.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…