Janouškovy odposlechy. Únik řeší BIS prý až podezřele dlouho

23.09.2012 13:15 | Zprávy

Je Bezpečnostní a informační služba schopná chránit Českou republiku před nebezpečím extrémismu, terorismu a činností zahraničních zpravodajských služeb, když není schopna zjistit, jestli odposlechy lobbisty Romana Janouška unikly z BIS? Možná je pravým důvodem fakt, že zpravodajská služba není ochotna ani poslancům – členům stálé komise pro kontrolu BIS – sdělit víc.

Janouškovy odposlechy. Únik řeší BIS prý až podezřele dlouho
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Janoušek

„Zatím jsme se nedozvěděli nic, připadá mi to zbytečně dlouhé,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz člen stálé komise pro kontrolu BIS, exministr vnitra František Bublan (ČSSD). Ani bezpečnostní expert Andor Šándor nedokáže pochopit, že BIS není schopna říci, jestli odposlechy Janouška unikly od ní, nebo ne. „Vypadá to nevěrohodně,“ řekl redakci. Kritizuje, že veřejnost se nikdy nedozví, „jak to všechno doopravdy bylo“. „Vůči generálu Langovi nic nemám, myslím si však, že půl roku na vyšetření okolností kolem úniků odposlechů je dostatečně dlouhá doba, aby řekl jednoznačně, co se vlastně stalo,“ dodal Šándor.

Ředitel BIS Jiří Lang se stále vymlouvá

Ředitel BIS Jiří Lang i poslancům na jejich dotazy většinou odpovídá nedostatečně nebo se vymlouvá, že informace jsou v režimu utajení nebo jde o živý svazek, kdy není možné informace poskytovat. A ani sněmovní komise nemá podle zákona příliš pravomocí. Má právo na různé statistiky, počty nasazení odposlechů, rozpočet zpravodajské služby a v některých případech, třeba když má podezření na porušování lidských práv, může chtít po řediteli vysvětlení. Často se však stává, že i když ředitel poskytne poslancům některé informace, zaváže je sdělením, že jsou v režimu důvěrné, tudíž o nich nemohou mluvit. Stalo se tak i v případě kauzy Janoušek. „BIS dala členům komise roubík do úst,“ řekl už v dubnu po jednání komise s šéfem BIS předseda komise Richard Dolejš.

Důvěryhodnost je pro činnost zpravodajské služby důležitá

Pokud nebude BIS postupovat důvěryhodně, ztratí podle Andora Šándora důvěru veřejnosti. „A přitom důvěryhodnost je pro činnost zpravodajské služby důležitá, výsledky její práce se jinak vnímají,“ upozornil.

Janouškovy odposlechy by měla kontrolovat komise složená z poslanců a veřejnosti

Občanské sdružení Veřejnost proti korupci žádá, aby všechny informace kolem odposlechů pražského podnikatele a lobbisty Romana Janouška zpravodajská služba poskytla. „Navrhli jsme vytvořit parlamentní komisi, v níž by byli vedle poslanců i zástupci veřejnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen výboru iniciativy Veřejnost proti korupci advokát Milan Hulík. Nemůže prý pochopit, že největším odpůrcem této myšlenky je poslanec ODS Marek Benda, který vstoupil do politiky po listopadu 1989 z řad studentů. „Dnes je tvrdým zastáncem toho, že kdo není poslancem, tak mu do takových kauz nic není.“

Bublan navrhuje holandský model – zvláštní Senát z uznávaných osobností

Ale myšlenka o jiné podobě kontroly BIS než politiky není úplně nová. „Já bych nedělal komisi složenou z veřejnosti a poslanců, která by kontrolovala činnosti BIS a mohla jít i do živých svazků,“ nesouhlasí s touto myšlenkou exministr vnitra František Bublan. Líbí se mu holandský model, kdy do živých svazků může nahlédnout zvláštní Senát, mohl by být tří až pětičlenný, v němž by nebyli politici, al nezávislé důvěryhodné osobnosti. „Mohli by to být třeba vysloužilí soudci, kteří se projevili jako poctiví a neúplatní, nebo ombudsman. Kdyby se vyskytl nějaký problém, jako teď v případě odposlechů Janouška a jeho schůzek s vysokým důstojníkem tajné služby Janem Pavlíčkem, měli by možnost se s podrobnostmi, do kterých dnes BIS nedovolí nikomu vstoupit, blíž seznámit,“ vysvětluje svoji představu ParlamentnímListům.cz Bublan.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

13:56 Zakázat „špatný“ názor? Kolář z TOP 09 narazil i u kolegů z koalice

„Omezit svobodu projevu“ – takový návrh padl z úst europoslance Ondřeje Koláře (TOP 09), a že zákaz …