Jděte do hajzlu, vy komedianti! Lžidoktor a zloděj Kocáb. Filip, Chvojka či Keller se vysmáli iniciativě Několik vět 2017. Avšak kníže hlesl: Mají pravdu

28.06.2017 15:58

ANKETA Prohlášení „Několik vět 2017“, které iniciovala platforma Spravedlnost a inovace (SPIN), podepsali například Jan Kalvoda, Michael Kocáb, Jan Ruml, Jiřina Šiklová či herec Jiří Mádl. Dle tohoto prohlášení jsou například zašlapávány hodnoty Masarykovy a Havlovy, prezident se stal mocenskou loutkou zájmů Moskvy a Pekingu a jsme strháváni do područí Východu, naše země je rozkrádána navzdory řečem o boji proti korupci… Autoři dále vyzývají k přijetí eura a tak dále…

Jděte do hajzlu, vy komedianti! Lžidoktor a zloděj Kocáb. Filip, Chvojka či Keller se vysmáli iniciativě Několik vět 2017. Avšak kníže hlesl: Mají pravdu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Právník Jan Kalvoda

„Zašlapávány jsou hodnoty Masarykovy a Havlovy, na nichž náš stát vznikal. Jsme spolu s dalšími zeměmi strháváni od euroatlantického světa zpět do područí východu...Parlamentem a vládou nekorigovaný prezident republiky vytváří vlastní politiku, ohýbá ústavu k bodu zlomu. S pomocí politických struktur se stal loutkou mocenských zájmů Moskvy a Pekingu...Další a další skandály dokazují, že přes ujišťování politiků o boji s korupcí je naše vlast vysávána a demoralizována promyšleným, dobře organizovaným rozkrádáním veřejných statků...Vláda musí vypracovat novou zahraničně-politickou koncepci, jak v co nejkratší době vrátit Česku věrohodnost, jak je dostat na špičku rozhodovacích procesů, do jádra Unie, jak přijmout euro a prosazovat dobré ekonomické a bezpečnostní transatlantické vztahy,“ píše se kupříkladu v prohlášení.

Nepovedená parodie na předchozí protitotalitní manifesty

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si myslí o prohlášení Několik vět 2017. Drtivá většina politiků iniciativu odmítá a říká, že řada jejích iniciátorů má sama máslo na hlavě a připomínají jim investiční fond Trend či neoprávněné používání doktorského titulu.

„Text prohlášení ´Několik vět 2017´ je jen nepovedená parodie na předchozí protitotalitní manifesty s celospolečenským dopadem, jako bylo Vaculíkových ´Dva tisíce slov´, či ´Několik vět´ z jara 1989. Vznosné myšlenky však pohříchu vystřídal argumentační chaos, obecné pravdy a prázdné fráze. Je to o to horší, že někteří ze signatářů se přímo podíleli na utváření pravidel české politické kultury a společenských polistopadových normativ. Pláčou tak nad mlékem, které sami pomáhali rozlít. Nedomnívám se, že česká společnost je na tom tak zle, jak ji líčí signatáři. A je jasné, že z logiky úhlu svého hororového vidění stavu nabízejí české společnosti frázovité, či nesmyslné recepty. Jestliže bývalí ministři pravicových a privatizačních vlád dávají knížecí rady k ´trvalé politické krizi´, tak mne nenapadá jiné slovo, než chucpe,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz ministr pro lidská práva Jan Chvojka z ČSSD.

„Politická platforma představuje spíše pláč odmítnutých politiků, kteří se svými vizemi zkrachovali už v minulosti a občané je ve volbách po právu z politické soutěže vyřadili,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Mají pravdu,“ reagoval stručně čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Už zas? A rovnou Několik vět 2017? A co takhle CHARTA 2017? Proč se žinýrovat? Tahle parta stále stejných signatářských jmen má vzácný dar změnit skoro všechno ve svou vlastní karikaturu, i sebe. A tak se může stát, že i když si člověk myslí, že všechen bizár už viděl, náhle spatří k mravní obrodě společnosti vyzývajícího lžidoktora Kalvodu, odejitého před 20 lety z politiky za falešný titul, poté právního zástupce pana Šťávy (Diag Human). I ten text je brilantní snůška všech možných hysterických klišé: samozřejmě se suneme na Východ, do katastrofy, hrozí Rusko, Čína, potřebujeme euro a do ´jádra´ EU, prostě volební program TOP 09 v padesáté verzi. Ani za naštvání, ani za vtipkování to ale už nestojí. Jen lepkavá trapnost,“ uvedl člen předsednictva ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Každá iniciativa, která povede ke zlepšení situace a pomůže vyřešit problémy naší země, je vítána. Prohlášení iniciativy Spravedlnost a inovace však beru spíše jako politické a jako prostředek k ovlivnění nadcházejících voleb, včetně volby prezidenta. A problém je také v osobách, které toto prohlášení podepsaly. Vždyť řada z nich stála při vzniku problémů, které dnes kritizují,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Na takové bláboly se těžko odpovídá

„Na takové bláboly se těžko odpovídá. Ale souhlasím, že naše země je v područí, nikoliv však Moskvy a Pekingu, ale Berlína, Paříže a dalších. Ti dřívější světa páni nám dovolili alespoň vyrábět a zaměstnávat lidi. Například jsme sami postavili dvě atomové elektrárny. Ti současní nám dovolí jenom montovny. To například,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Nemyslím si, že lidé jako pan Ruml, Kalvoda či Kocáb jsou ti, kteří by měli kázat o demokracii a boji proti korupci. S těmito pány je spojená celá řada kontroverzních kauz, a proto by si měli především zamést před vlastním prahem. Toto prohlášení je pouze pokus o návrat na politickou scénu. Vadí mi zneužití samotného názvu Několik vět, protože kromě stejného názvu zde nevidím žádnou spojitost s historickým dokumentem z roku 1989,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Připomíná mi to starý izraelský fór. Vrah obou vlastních rodičů stojí před soudem a dožaduje se ´polehčující okolnosti´ – ´vždyť já jsem teď úplný sirotek, Vaše Ctihodnosti´. Který ze signatářů toho lejstra nebyl u toho, když se tu loupilo za bílého dne? Který z nich se tu neúčastnil zběsilých štvanic na každého, kdo apeloval na zdravý rozum, dokud byl ještě čas? Ze sorty ´nomen omen´ je i zkratka celého spolku. ´Spin´ je totiž v Americe i součást pojmu ´spin doctor´, česky řekněme třeba ´mediální manipulátor´. Postavy, srocené ve spolku pod zkratkou SPIN, jsou politicky hodně po sezóně. Z toho, jak by to rády zvrátily, vane toporná křeč,“ míní místopředseda KSČM Josef Skála.

„Ať signatáři založí politickou stranu, přesvědčí o svých tvrzeních voliče a skrze své zastupitele v parlamentu zjednají nápravu. Pokud se jim do toho nechce, ať jsou tak laskaví a přestanou ostatní poučovat o demokracii, jejíž principy očividně nepochopili,“ říká europoslanec Jan Keller.

Lžidoktor či zloděj z investičního fondu

„Ať mi prosím signatáři tohoto nesmyslu jasně ukáží, který zákon byl schválen tak, že je v zájmu Pekingu nebo Moskvy? Naopak vidím historii, kdy stovky miliard korun utíkají do zahraničí hlavně na západ. Jsme snad co se vody týče rukojmí Ruska, nebo v tom hraje roli firma francouzská? Samotný seznam jmen mi nijak neimponuje. Lžidoktor či zloděj z investičního fondu nejsou pro mne tou pravou autoritou,“ uvádí poslanec Petr Adam.

„Pokud jsou signatáři prohlášení ´Několik vět 2017´ lidé jako Michael Kocáb se svou kauzou investičního fondu Trend, největšího tunelu 90. let 20. století,  jejíž škoda přesahovala miliardu korun a skončila amnestií, panem Janem Kalvodou, který neoprávněně používal titul JUDr.,  dále paní Jiřinou Šiklovou, která odpor Čechů k přijímání uprchlíků odůvodňuje nedostatkem vzdělání, pak doufám a pevně věřím, že jim stejně jako já, nebude nikdo věřit.  Zaráží mě doslova drzost těchto lidí, kteří si dovolí kritizovat korupci, politické skandály a masarykovské hodnoty. Začít by měli u sebe,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz poslankyně Pavlína Nytrová.

„Jediná cesta pro tuto a další takzvané iniciativy je začít se chovat demokraticky. Zkusit kandidovat (třeba už letos) a oslovit voliče. Ti jediní mohou rozhodnout, jestli je chtějí (iniciativy), či nechtějí. Jiná demokratická cesta neexistuje. Pominu-li diktaturu,“ smál se senátor ODS Jaroslav Zeman.

Jděte do hajzlu, komedianti!

„Staré a jejich nové krysy vylézají z děr a znovu o morálce káží. Doufám, že odpovím hlasem většiny národa: Jděte do hajzlu, komedianti!“ uvedl poslanec Zdeněk Ondráček.

„Bohužel mám k tomu málo informací, abych se k němu mohl vyjádřit. Přijetí eura dlouhodobě podporuji,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Michaela Kocába si vážím jako nadaného hudebníka i jako politika z dob sametové revoluce. Jeho politické aktivity z poslední doby však považuji za aktivistické plácání do vody, bez reálného dopadu na politický vývoj v zemi. Občas mám pocit, že příznivci takzvané pražské kavárny zamrzli v roce 1989 a v dnešní době nemají co nového veřejnosti sdělit a nabídnout. Pouze stále stejné fráze a slogany. Patřil jsem v revolučních dnech mezi lokální aktivisty OF a také jsem tehdy podepsal Několik vět. Svět se ale posunul dál a člověk nemůže žít pouze z podstaty minulosti. To je slepá ulička, která nikam nevede. Proto aktéři takzvané pražské kavárny nejsou a nemohou být v dnešní době úspěšní. Jejich aktuální iniciativa vyšumí, podobně jako desítky předchozích,“ míní poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Václav Havel – chlast, orgie a děvky. A kecy o humanismu...

„Jedná se o standardní pomlouvačské kecy o ničem. Jaké Masarykovy a Havlovy hodnoty? Prezident neprezident, vždy zde byla pragmatická politika kašlající na nějaké hodnoty. Jestli někdo říkal nějaká vzletná slova, měl Masaryk kult osvoboditele. To bylo sice hezké, ale byly zde problémy s platy, se zaměstnaností, s vydíráním dělníků v zemědělství. Zapomenout bychom nikdy neměli ani na Duchcovský viadukt a tak dále. Nehledě na to, že Masaryk je dnes vzpomínán, jen když se to někomu, jako v tomto případě, hodí. A hodnoty Havla koupeného a dosazeného Západem? Chlast a zase chlast, orgie, děvky a tak dále, jak dokladují mnohá svědectví. K tomu po roce 1990 likvidace a rozkrádání průmyslu a podniků obecně, lži a zase lži, do toho ještě kecy o humanismu? Zvláštní lahůdkou je jeho humanitární bombardování Jugoslávie. Je nejvyšší čas tuto komickou postavu vnímat takovou, jakou byl! Ne přes růžové brýle glorifikace, jak tomu je,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Skuteční odborníci vnímají prezidenta Zemana jako jedovatého, ale rozumného pragmatika. Humanitou provoněné kecy nás neuživí. Zeman byl kritizován, že ho navštívil čínský prezident. Před tím se ale britský parlament i britská královna na čínského prezidenta usmívaly, poklony a tleskání, velké kamarádství. A u nás je přijmutí čínského prezidenta na popravu? Už ty podpisy pod tím blábolem jsou dostatečně varující, vybízející k ostražitosti! Ať jdou tam, kam patří, do politického hrobu, i s jejich ´Několika posledními větami 2017´,“ dodal Doubrava.

„Několik vět plných keců je o zneužití mediálního prostoru úzkou skupinkou spoléhající na známá jména. Každý má právo na svůj názor, ale chce-li jej vnucovat ostatním, má jít do politiky a projít testem voleb. Volby jsou platforma ověřující názory a potřeby občanů. A pokud mají tyto osoby stálý nutkavý pocit být vidět a slyšet, mohou svých Několik vět formou petice dostat mezi lidi a získávat jejich podporu. To ale není tak pohodlné a hlavně nedá se realizovat od kavárenského stolu,“ míní poslanec KSČM Leo Luzar.

„Tradice je prostě tradice, angažovanost mimo jiné umělců je zřejmě věčná. Leč nečetl jsem to, omlouvám se. Ale svobodu projevu zatím ještě máme, díky bohu. Je pro mě totiž daleko cennější než euro,“ říká poslanec Jiří Koskuba.

„Pozoruhodná, nikoliv personálně neočekávatelná, přitom ale velice čitelná kohorta ´posledních spravedlivých´ se najednou jaksi snaží změnit to, na co KSČM upozorňuje dlouhodobě. Zmínění petenti činí, podle mého názoru, touto peticí přesně to, co předváděl jejich ideový guru Havel, který pod rouškou obecně líbivých slov skrýval pokrytectví, nechuť k sociální rovnosti, kavárenský klientelismus nebo například antivlastenectví, přičemž ale našim občanům lhal v mnohém dalším. A bohužel právě tomuto, nyní zmíněnými petenty, snad i oprávněně kritizovanému zlu vlastně otevřel cestu. Lidé by však měli být již obezřetní na to, kdo a co říká, co nabízí a zda to není především v jeho individuálním zájmu, či v zájmu jakýchsi egoistických elit, které mají se zastupitelskou demokracií skutečně pramálo společného,“ varuje poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Víte, prohlášení jsem nečetl, ale už jména těch, kteří jsou podepsáni, dávají odpověď, odkud vítr fouká. Věrchuška si hraje na elitu národa. Myslím, že taková prohlášení už nikoho nezajímají,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Pořád stejní lidé. Už je nikdo nebere vážně,“ reagoval poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Obehranou desku nemá smysl poslouchat,“ odpověděl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Kocáb: ČR vypověděla Evropské unii demokratickou poslušnost

„Pokud něco změnit v české politice, tak odmítání Evropské unie na základě opravdu účelově vymyšlené hrozby migrantů. Je jich tady dvanáct. Proto SPIN a proto nových Několik vět,“ sdělil na začátku tiskové konference právník Jan Kalvoda, jenž se také podílel na vytváření prohlášení Několik vět 2017. Akce se konala v kavárně Lucerna v Praze.

„S politikou Miloše Zemana se k Rusku přibližujeme, přibrali jsme do party ještě Čínu a s kroky naší vlády se vzdalujeme Evropské unii. Započala horká fáze odchodu z EU. Zatím je to jen rozvratnická politika a ještě není dokončena. Pokud neuděláme vše pro to, aby nebyla dokončena, můžeme do dvou let splakat nad výdělkem. Naše vláda se rozhodla, že nebude respektovat mezinárodní smlouvy o uprchlících a mezinárodní závazky, které mají přednost před českým právem a Ústavou, a vypověděla demokratickou poslušnost Evropské unii. To je skandál,“ řekl mimo jiné zakladatel Pražského výběru Michael Kocáb.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…