Jourová o Kočí: Politika zblbne i padesátníka, natož holku z ulice

19.04.2012 16:53

Věra Jourová je specialistkou na získávání dotací – orientovat se v nich umí jako jedna z mála opravdu perfektně. Na okamžik se zdálo, že to budou právě dotace, které jí srazí vaz, ale nakonec přece jen spravedlnost zvítězila. I když jen částečně. Odškodného od státu se totiž Jourová stále nedočkala.

Jourová o Kočí: Politika zblbne i padesátníka, natož holku z ulice
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Už loni se o tom psalo jako o hotové věci. Věra Jourová dostane za nespravedlivé obvinění a pobyt ve vazební věznici od státu odškodné ve výši tří milionů korun. Pravda je ale zatím poněkud jiná.

„Odškodné jsem zatím stále nedostala. Vše je opět vráceno k první instanci, další stání je nařízeno na červen. Bude to asi ještě dlouhá doba, než ty peníze dostanu. Dokonce i tu původně stanovenou omluvu Vrchní soud zamítl. Je prý promlčená,“ řekla Jourová mimo jiné v rozhovoru pro měsíčník Parlamentní Listy (vyjde v květnovém čísle).

Protože je Věra Jourová u nás ale hlavně jedna z našich největších specialistek na dotace, zeptala se jí redakce na její aktuální názory na tuto oblast. Co si například myslí o tom, že Česku hrozí úplné zastavení penězovodů z Evropské unie.

„Je to absolutní diletantismus managementu toho systému. Pracují tam přitom tisíce úředníků, kteří dělají, co můžou, ale pokud je to manažersky nezvládnuto, tak systémy budou krachovat. Pro mě je to obrovské zklamání,“ reagovala s tím, že za zcela ztracenou možnost získávání dotací z Evropských fondů zatím přeci jen nevidí.

Kontroloři řeší, jestli je razítko vlevo nebo vpravo

„Je to obrovský zásah Evropské komise, důrazné varování. Oni u nás, bohužel, přišli totiž na zásadní systémovou chybu v distribuci peněz. Vytýkají nám špatně nastavený auditní systém, veřejné zakázky. Nemají dojem, že by se u nás zadávaly transparentně," vysvětlila Jourová. "Kontroloři se zabývají spíš věcmi, jestli je razítko na papíru vpravo dole, ale utíkají jim věci podstatné. Děláme školácké chyby a to přitom fondy rozdělujeme od roku 2005."

Evropa podle ní má důvod k tomu, abychom vytvořili zákon o úřednících. „Je to jednoduché - kvůli všem těm Romanům Janouškům, o kterých už i Evropa ví, jaký mají u nás vliv. Je zřejmé, že jsou naši úředníci pod tlakem těchto lobbistických zájmů a politiky ve špatném slova smyslu,“ myslí si Jourová.

V souvislosti s nedostatky, které pojmenovala, je zřejmé, že se za nimi skrývá s největší pravděpodobností korupce. A protože, jak se zdá, ta přesahuje v posledních letech únosnou mez, jako houby po dešti se objevují různí bojovníci proti ní, potažmo často i současné vládě.

„Chápu samozřejmě, proč se to děje, protože v této době jsou lidé opravdu, asi právem, znechuceni z politiky a složité ekonomické situace. Co jim zbývá dělat než vyjít do ulic. Ale já osobně dávám přednost těm chytrým výzvám v boji proti korupci nebo čemukoli, co se veřejnosti nelíbí. Takovým, které nabízejí konkrétní alternativu. A nabízejí třeba i lidi, kteří by byli schopni se uvedení těch alternativ do praxe ujmout. Tam, kde není program, mě to prostě neoslovuje a osobně se toho i trošku bojím,“ připustila Jourová pro Parlamentní Listy.

Přiznala, že některé z iniciativ zabývající se bojem s korupcí ji dokonce oslovily a spolupracuje s nimi. S lidmi, kteří se v nich angažují, se často osobně dobře zná.

Velké firmy volají k boji proti korupci - asi už je to moc drahé

„Hovoří se o různých číslech v souvislosti s korupcí a jde o čísla v řádech mnoha miliard. Nevím, jak k nim kdo došel a jak se ta čísla tvoří, ale hodně naznačuje to, že už i ty největší firmy v zemi říkají: Pojďme se dohodnout, nebudeme to dělat. Neplyne to, obávám se, s největší pravděpodobností z nějakého mravního zákonu uvnitř nich, ale z toho, že už je to moc drahé,“  uvedla Jourová.

Podle ní proto třeba i podnikatel Andrej Babiš je v tomto boji vítán. „Myslím, že i toto hnutí může posloužit dobrému účelu,“ podotkla. 

Vstoupí eurooptimistka na politickou scénu?

V rámci angažovanosti Věry Jourové se nabízí otázka, zda třeba ona sama neuvažuje o vstupu do politiky a tím pádem o šanci něco v zemi zlepšit a pohnout k lepšímu?

„Kandidovala jsem v roce 2009 za Janu Hybáškovou (SNK-ED). Ta nabídka pro mě tenkrát byla takovou rehabilitací po té mé kauze, že jsem to prostě nemohla odmítnout. A to přesto, že jsem levicově zaměřená a tohle byla pravicová liberální iniciativa. Jenže byl tam tak skvělý akcent na Evropu, proto jsem tomu nemohla odolat. Jsem totiž eurooptimistka, ať se děje, co se děje. Nelíbí se mi, že do “staré dámy“ nyní kopeme. Dokud pro nás členství v EU bylo výhodné - a je výhodné - tak to všichni brali. A teď, když se po nás něco i chce, se najednou zvedla velká vlna kritiky. Nechápu výroky ani myšlení politika, který řekne: Když dáme peníze do pokladny EU, tak co z toho budeme mít..?“

Ke Kristýně Kočí: Z ulice šla rozhodovat o státu, to muselo být opojení!

Jako žena, která překonala řadu trpkých peripetií, by Jourová zřejmě měla šanci vnést do politiky jiný rozměr. To se v posledních měsících – byť v negativním slova smyslu – podařilo i nezařazené poslankyni, dříve „véčkařce“, Kristýně Kočí.   

„No té je mně lidsky líto," přiznala Jourová. "Ona se jako mladé děvče dostala do rozhodování státu a neunesla to. Víte co? Když se dostane do vysoké politiky padesátiletý chlap, tak z toho taky zblbne, měla jsem možnost to vidět na vlastní oči. Kočí šla rovnou z ulice jednat o budoucnosti republiky. To muselo být takové opojení a taková vlčí mlha, že to byl pak tvrdý pád. Když si vzpomenu, jak jsem se já po té mé nešťastné kauze bála chodit po ulici, tak si nedokážu představit, co si musí prožívat ona. Ono se to s ní potáhne léta, to co se stalo…“

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…