Kalousek: Když Nečas vyhází ze svého okolí podezřelé, může pokračovat

14.06.2013 13:23

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) došlo vzhledem k poslední kauze k imobilizaci Vojenského zpravodajství a k poškození zájmů ČR. „Musíme si klást otázku, zda zásah byl nutný vzhledem k podezření, nebo podezření bylo záminkou k zásahu ve Vojenském zpravodajství,“ uvedl kromě jiného dnes ve sněmovně Kalousek a zmínil, že možná se chtěla policie zatýkáním dostat k citlivým svazkům Vojenského zpravodajství.

Kalousek: Když Nečas vyhází ze svého okolí podezřelé, může pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas se obhajoval před sněmovnou, avšak kritika byla veliká

Ministr financí a místopředseda vládní strany TOP 09 Miroslav Kalousek v Poslanecké sněmovně řekl, že stojí plně za premiérem Petrem Nečasem a nechápe, proč by měla jeho vláda dát demisi.

„Zbaví-li se premiér všech lidí na Úřadu vlády, kteří jsou spojeni s podezřením, nemáme důvod snižovat jeho důvěryhodnost a jsme připraveni pokračovat,“ řekl Kalousek.

Podle něj jsou nyní na koni lidé „od Prašné brány“, avšak ostatní jsou „v díře“. „Je možná také náhoda, že nebyli v Česku pánové Rittig a Janoušek?“ hřímal nejenom touto ironickou otázkou za debatním pultíkem Kalousek.

Podle něj ale celou situaci bere TOP 09 mimořádně vážně. „Jsme poslední, kdo by chtěl bránit spravedlivému vyšetření celé věci,“ zmínil.

„Odpovídal zásah na Vojenském zpravodajství zásadě přiměřenosti? Museli detektivové udělat takový humbuk a vyslat signál do celého světa, že ČR má zatčeny dva vysoké důstojníky vojenské služby?“ káral ale policii Kalousek.

„Došlo k imobilizaci Vojenského zpravodajství a k poškození zájmů ČR. Musíme si klást otázku, zda zásah byl nutný vzhledem k podezření, nebo podezření bylo záminkou k zásahu ve Vojenském zpravodajství,“ zmínil a zdůraznil, že možná za celým zásahem policie nestál fakt někoho zatkknout, ale dostat se v archivech Vojenského zpravodajství k citlivým údajům.

Neumím si představit hrdinu z Afghánistánu, že poslechne...

Kalousek si prý neumí představit to, že by vrchní ředitelka kabinetu Úřadu vlády Jana Nagyová zaúkolovala šéfy Vojenského zpravodajství a oni ji pak mimo své pravomoci poslechli.

„Já si ale neumím představit hrdinu z Afghánistánu, že něco takového udělá... Je to ale něco, co se má stíhat jako trestný čin? Ten čin se ale má stíhat tak, že ti, co zasahují, tak aby škodu nezvýšili,“ zdůraznil Kalousek.

„Ta obrovská šťára v sídle Rittiga, no tak to musel mít z toho každý pocit, že Páleník a Kovanda jsou zapleteni do těchto kavalérií. Muselo ale vše proběhnout takto najednou?  Byla to náhoda? Co byl ten důvod? Byla ta akce nezbytnou k tomu, aby bylo vše vyšetřeno?“ tázal se ostře Kalousek, přičemž při jeho slovech za jeho zády klimbal s hlavou na stole ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Podle Kalouska tato poslední akce policie byla „vhodná“ asi tak, jako kdyby hrozila špionáž mezinárodního rozměru.

„Pečlivě analyzujme, hledejme, zda k tomu všemu skutečně muselo dojít, zda zásah byl nezbytný a zda jen podezření nebylo vhodnou záminkou,“ dodal Kalousek.

Poslanci schůzi přerušili

Po Kalouskovi vystoupil před poslanci ještě třeba místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek, šéfka klubu poslanců VV Kateřina Klasnová, či předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Sněmovna nakonec přerušila svou schůzi a to do příštího úterý. Pro přerušení schůze bylo 153 poslanců, čtyři byli proti.

Poslanec NS-LEV 21 Jiří Šlégr těsně před přerušením schůze ještě složil svůj poslanecký mandát.

„Nadále nechci být u přehlížení věcí, které se dějí... Vracím se do čistého prostředí sportu,“ řekl poslancům Šlégr, přičemž se mu poslanci z koalice velmi hlasitě smáli.

Šlégr: Smějete se, ale přijdete se s námi zase vyfotit

„Jsem rád, že se smějete, až se ale sportovci budou odněkud vracet s úspěchem, zase se s nimi přijdete vyfotit,“ utnul je rázně Šlégr. Za to mu poslanci z levice mohutně zatleskali.

Policie zadržela ve čtvrtek některé Nečasovy spolupracovníky, bývalé poslance ODS a vysoké státní úředníky. Policisté podle dozorujícího státního zastupitelství obvinili k dnešnímu ránu sedm lidí. Například bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a dalšího zpravodajce ze sledování premiérovy ženy Radky, které si údajně objednala šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová.
   
Bývalého poslance ODS Petra Tluchoře policie podezírá z korupce; údajně dostal nabídku výhod za to, že se vzdá mandátu.
   
Cílem policejní akce se staly rovněž sídla podnikatelů a lobbistů Iva Rittiga a Romana Janouška, kteří jsou spojováni s ODS.

Kauzu sledování osob Vojenským zpravodajstvím a korupce trojice poslanců spojuje šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová. Na tiskové konferenci to uvedl náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár. Blízké spolupracovnici předsedy vlády Petra Nečase (ODS) hrozí až pět let vězení. 

Nagyová čelí obvinění z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Pracovnice Úřadu vlády žádala od Vojenského zpravodajství informace, přičemž žádost vyústila ve sledování konkrétních osob, k čemuž nedal souhlas ministr obrany. Uvedl to právě dnes šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…